Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Συγγνώμη κύριε ποιος είστε;



    Η πολιτική στην Ελλάδα είναι σαν τα σινεμά. Κάθε βδομάδα βλέπουμε και μία άλλη ταινία. Άλλες φορές παρακολουθούμε μία κωμωδία και άλλες φορές βλέπουμε ένα θρίλερ. Την εβδομάδα που μας πέρασε εξελίχτηκε μια ακόμα ταινία στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Κωμικοτραγικές καταστάσεις με ανθρώπους με εξουσία που κρατάνε το μέλλον της χώρας στα χέρια τους.

     Ας καλωσορίσουμε σε αυτή την σκηνή τον κύριο James Galbraith. Ο εν λόγω κύριος με το καινούριο του βιβλίο "Καλως όρισες στη μαρτυρική αρένα" πυροδότησε αντιδράσεις με όσα έγραψε για το πως η κυβέρνηση Τσίπρα "χρησιμοποίησε" τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του ίδιου. Στα μέσα Μαρτίου του 2015 λοιπόν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από τον κ. Galbraith να εκπονίσει μαζί με κάποια άλλα άτομα ένα σχέδιο στο οποίο θα αναφέρονταν λεπτομερώς όσα επρόκειτο να συμβούν σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή! Μάλιστα ο κ. Galbraith τόνισε πως φαινόταν πως ο Βαρουφάκης εκτελούσε εντολές του πρωθυπουργού. Το πρόγραμμα κράτησε για δύο μήνες, κλείνοντας έτσι τον κύκλο του στα μέσα Μαΐου του 2015. Μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση τον ευχαρίστησε, ο ίδιος δε, δεν ενημερώθηκε περαιτέρω για τα σχέδια της κυβέρνησης.


     Είναι αν μη τι άλλο σοκαριστικό να μαθαίνεις πως η κυβέρνηση που διατυμπάνιζε την ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το καλύτερο της χώρας ή που φώναζε πως προσπαθεί να "κλείσει" την καλύτερη δυνατή συμφωνία, την ίδια στιγμή ετοίμαζε το σχέδιο για το μέλλον της χώρας έξω από το ευρώ. Βέβαια μετά από τον "ντόρο" που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις Galbraith ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του ισχυρίζεται πως αυτή η πράξη ήταν πολύ ορθή. Αυτό γιατί μόνο εκείνος ως τότε υπουργός οικονομικών μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν επιχειρήσει κάτι παρόμοιο καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το είχε κάνει. Γιατί όμως να χρειαστεί ένα τέτοιο πλάνο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν "σήκωνε μύγα στο σπαθί του" όσων αφορά την θέση της Ελλάδας εντός του ευρώ; Γιατί να χρειαστεί από την στιγμή που η κυβέρνηση βεβαίωνε τον ελληνικό λαό πως θα βρεθεί λύση μέσα από τον διάλογο και τις διαρκής συνομιλίες με τους εταίρους; Αυτή η δημιουργία ομάδας που θα μελετούσε τις επιπτώσεις και το πως θα ανταπεξέλθει το κράτος σε τυχόν έξοδο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, ενάμιση μήνα μόλις μετά την εκλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάτι που σημαίνει πως αυτό το πλάνο, το Plan X όπως το αποκάλεσαν, υπήρχε στο μυαλό του κυβερνώντος κόμματος. Από την πρώτη μέρα είχαν θέσει ως εναλλακτική την έξοδο της Ελλάδας. Μάλιστα ήταν τόσο προσεκτικοί ώστε να μην διαρρεύσει τίποτα στον τύπο. "Είχαμε πλήρη επίγνωση τι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα αν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά και για τους κινδύνους που θα ακολουθήσουν, εάν αποκαλυπτόταν το σχέδιό μας. Για τους λόγους αυτούς, εργαστήκαμε αθόρυβα, ως επί το πλείστον μακριά από την Αθήνα" είναι τα ακριβή λόγια του James Galbraith. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όλα αυτά δεν βρίσκεται;


      Η αποκάλυψη αυτή του Αμερικανού οικονομολόγου σόκαρε την κυβέρνηση και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έσπευσε σε απαντήσεις. Εδώ βέβαια προκύπτει και το αστείο της ιστορίας. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χιουλαράκης την προηγούμενη Τετάρτη έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου για τον κ. Galbraith απάντησε: "Ποιος είναι ο κ. Galbraith;", σχεδόν αρνήθηκε ότι τον γνώριζε, ενώ υποστήριξε πως όσα γράφει ο κύριος στο βιβλίο του είναι φαιδρότητες και δονκιχωτισμοί. Προκλητικά αστεία τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού ειδικά μάλιστα από την στιγμή που ο κ. Χιουλαράκης γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά τον κ. Galbraith. Αυτό γιατί πέρσι τον Φεβρουάριο, πριν δηλαδή ξεκινήσει το πρόγραμμα που ανατέθηκε στον κ. Galbraith από τον τότε υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αμερικανός οικονομολόγος ακολούθησε την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και το Ecofin. Μάλιστα ο κ. Galbraith ταξίδεψε με το κρατικό αεροσκάφος στις Βρυξέλλες ενώ σε αντίθεση με άλλα μέλη της ομάδας έμεινε για όσο διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις με τους "εταίρους". Όλο αυτό το καιρό ο κ. Χιουλαράκης ήταν στις διαπραγματεύσεις ως πρόεδρος του ΣΟΕ. Άξιο απορίας είναι λοιπόν γιατί ο κ. Χιουλαράκης αρνήθηκε την γνωριμία του με τον κ. Galbraith. Άξιο απορίας είναι επίσης γιατί ο κ. Χιουλαράκης καταδικάζει το πρόγραμμα που εκπόνησε ο Αμερικανός ειδικά από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση καυχιέται πως είναι η μοναδική που βρήκε το καθαρό μυαλό για να κάνει κάτι τέτοιο.
      Όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι τρομακτικά. Τρομακτικά είναι όμως όσα συμβαίνουν και δεν τα μαθαίνουμε ποτέ. Η κυβέρνηση έκρυψε πολύ καλά της κινήσεις της και κατάφερε να μας φέρει σε ένα απίστευτο αδιέξοδο πέρσι τον Ιούνιο το οποίο χρόνια είχαμε να δούμε. Τέτοιο αδιέξοδο που ο ιδιος ο κ. Galbraith φοβήθηκε το εγχείρημα που του ανατέθηκε λόγω πιθανής επέμβασης του στρατού σε περίπτωση που το επιχειρούσε η κυβέρνηση. Η σύγχυση όμως είναι το κύριο πρόβλημα. Η σύγχυση που προκύπτει από τις ανεύθυνες πράξεις της πιο ανεύθυνης κυβέρνησης.

Επιμέλεια: Μάριος Μαύρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας