Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Euro ώρα μηδέν

Φίλε ποδοσφαιρόφιλε, αν οι λίγοι μήνες ανάπαυσης των ''πολεμιστών'' και μεταγραφικού αναβρασμού που μεσολαβούν μεταξύ της λήξης και της επανέναρξης των εθνικών πρωταθλημάτων, του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ (στις καρδιές μας παραμένει πάντα Κύπελλο Ουέφα) σου φαίνονται αιώνας, σκέψου ότι αύριο βράδυ θα δεις έναν τελικό Γιούρο μετά από 4 χρόνια. Και μετά ξανά το μακρινό 2020. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα κίνητρο για να θρονιαστείς αύριο φαρδύς-πλατύς στον καναπέ σου αγκαλιά με μπύρες και πίτσες για να δεις Γαλλία και Πορτογαλία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το βαρύτιμο τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ακόμη και αν μετά βίας γνωρίζεις τι είναι το οφσάιντ, ακόμη και αν ακούς ''Τζακερίνι'' και νομίζεις ότι πρόκειται για πιτσαρία στο Μιλάνο, βλέποντας το φετινό Γιούρο δεν τρέφω καμία αμφιβολία ότι κατά διαστήματα θα ήθελες να πετάξεις την τηλεόραση σου από τον τρίτο. Και δικαίως. Ένα τουρνουά με χαμηλή παραγωγικότητα τερμάτων, χωρίς τους πρωτοκλασάτους σούπερ σταρ που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας να πιάνουν υψηλές ταχύτητες και κορυφαίες αποδόσεις, πέραν μεμονωμένων εκλάμψεων, όπως το γκολ του Μόντριτς. Γενικώς μία διοργάνωση άοσμη και άγευστη, όπου ο σκοπός έδειχνε να αγιάζει τα μέσα και κυριάρχησε η τακτική χρησιμοθηρία των προπονητών και η γνωστή νοοτροπία ''φύλαγε τα ρούχα σου για να'χεις τα μισά'' από τους επίδοξους Δαβίδ έναντι των καταπονημένων και αποδεκατισμένων από τις γεμάτες σαιζόν Γολιάθ. Ομάδες με παίκτες που αγωνίζονταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες σε φουλ ρυθμούς και μάλιστα στο πιο απαιτητικό και υψηλό επίπεδο πλήρωσαν την εξάντληση αυτή. Χαρακτηριστική η αφλογιστία των στράικερ-φονιάδων Ιμπραήμοβιτς και Λεβαντόφσκι, αφού ο πρώτος, προς έκπληξη των πάντων, δεν γεύτηκε την χαρά του σκοραρίσματος ούτε μία φορά, ενώ ο δεύτερος μόλις μία φορά τίναξε τα αντίπαλα δίχτυα. Βέβαια, η προεκτεθείσα κατάσταση αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ανάδειξη δυνάμεων σχεδόν αμελητέων στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της γηραιάς ηπείρου, όπως η Ισλανδία και η Ουαλία. Αν σου έλεγαν πριν από ένα μήνα ότι οι συμπαθείς αλλά χωρίς ιδιαίτερες αγωνιστικές ''δάφνες'' Βίκινγκς με ανατροπή θα οδηγούσαν σε ποδοσφαιρικό Brexit και ότι η παρέα του Μπέιλ θα έφτανε στο κατώφλι ενός ευρωπαϊκού τελικού, μάλλον θα περνούσες τον συνομιλητή σου για παράφρονα.

Χρήσιμες, αν μη τι άλλο, οι αναδρομές και οι αποτιμήσεις της πορείας των πάλαι ποτέ διεκδικητών του τροπαίου, όμως οι δύο που υπερέβησαν όλα τα εμπόδια και θα βρίσκονται στο χορτάρι του Stade de France για να μονομαχήσουν για το δικαίωμα τους στην δόξα δεν είναι οι τεράστιες εκπλήξεις. Από την μία η Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάν, η διοργανώτρια που σήμανε την εκκίνηση του Γιούρο θα ρίξει και την αυλαία του. Δεδομένης αξίας παικτών και βάθους ρόστερ, οι ''τρικολόρ'' αναμφίβολα συνιστούν φόβητρο και σίγουρα συγκαταλέγονται στις πιο πλήρεις ομάδες της φετινής διοργάνωσης. Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς; Από το next big thing του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Πωλ Πογκμπά; Από τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, Αντουάν Γκριζμάν; Από το πόδι-διαβήτη του Παγιέ; Οι Γάλλοι μπορεί να υπερτερούν σε αξία και βαρύτητα ονομάτων, αλλά στα γήπεδα της πατρίδας τους ξεκίνησαν νωθρά, χωρίς να πείσουν, με αγχωτικές νίκες επί των σκληροτράχηλων Ρουμάνων και Αλβανών. Στα νοκ άουτ, παρ'όλα ταύτα, οι παίκτες του Ντεσάν σοβαρεύτηκαν και απέδειξαν ότι αξίζουν τον τίτλο του φαβορί, χωρίς πάντοτε να εντυπωσιάζουν αλλά προσηλωμένοι στον στόχο τους, με αποκορύφωμα την επιβλητική εμφάνιση και τον υγιεινό περίπατο επί των Ισλανδών στα προημιτελικά και την στυγνή εκμετάλλευση των ελάχιστων φάσεων στον ημιτελικό με την Γερμανία. Οι οικοδεσπότες καλούνται να επιλύσουν τον γόρδιο δεσμό της πολυπρόσωπης αμυντικής γραμμής του Σάντος και ταυτόχρονα να αποσοβήσουν τον κίνδυνο-θάνατο που ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και τον πάντοτε υπολογίσιμο βιρτουόζο Κουαρέσμα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο παλιός μας γνώριμος, Φερνάντο Σάντος, φαίνεται να έφερε βαρέως την απομάκρυνσή του από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και έθεσε τις υπηρεσίες του στην διάθεση της πατρίδας του. Οι Ίβηρες δύσκολα θα ξεπεράσουν το γεγονός ότι πάνοπλοι, μέσα στην έδρα τους, με ποδοσφαιριστές όπως ο Φίγκο, ο Ρουί Κόστα και ο τότε ανερχόμενος αστέρας Ρονάλντο στις τάξεις τους, κατόρθωσαν να απολέσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης από την κεφαλιά κάποιου Χαριστέα. 12 χρόνια, όμως, δεν είναι παρά ένας ποδοσφαιρικός αιώνας. Το...ευσυγκίνητο παιδί από την Μαδέιρα μεγάλωσε και ο Σάντος δημιούργησε ένα αξιόμαχο σύνολο έστω και χωρίς τα τεράστια ονόματα να πλαισιώνουν τον Ρονάλντο. Επένδυσε σε ταλέντα όπως ο Ρενάτο Σάντσεζ που αναδεικνύεται ως η ελπίδα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και δικαιώθηκε. Και ναι, κέρδισε την αντιπάθεια σχεδόν σύσσωμου του φίλαθλου κοινού με το αντιεμπορικό και συντηρητικό ποδόσφαιρό του, που προκάλεσε κάποτε την μήνη και των Ελλήνων οπαδών και παρ'ολίγον να στοιχίσει την πρόκριση των Πορτογάλων στην φάση των 16. Στα νοκ άουτ η διψασμένη Πορτογαλία έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις επί παρατάσεων έφτασε σε μία καθαρή νίκη επί των Ουαλών και πλέον ατενίζει τον τελικό της 10ης Ιουλίου ως την ακαταμάχητη ευκαιρία της για διάκριση. Σίγουρα κανείς δεν αμφισβητεί το φονικό ένστικτο του Ρονάλντο, αλλά θα αποτελέσει καταλύτη για την έκβαση του τελικού η απόδοσή του, καθώς και το κατά πόσο θα τον συνδράμουν οι Νάνι και Κουαρέσμα που τον πλαισιώνουν. Ιδιαίτερη μνεία επίσης θα πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι Πορτογάλοι δεν αντιμετώπισαν το μεγαθήριο τύπου Γερμανίας και ως γνωστόν, οι διοργανωτές, και με την βοήθεια του κοινού τους, θα προβληματίσουν πολύ περισσότερο το σύνολο του Σάντος από χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους, όπως οι Κροάτες ή οι Πολωνοί.

Ευχής έργον να δούμε έναν τελικό μακράν καλύτερο από τον προηγούμενο, εκείνη την αποθέωση του εκνευριστικού πλην αποτελεσματικού τίκι-τάκα που εφάρμοσαν οι Ισπανοί και κατέκτησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά την κορυφή της Ευρώπης. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί κατ'αρχήν από τις διαθέσεις των μεγάλων φυσιογνωμιών των δύο ομάδων και κατά δεύτερον (μαντέψτε) από τον παράγοντα Σάντος, τον προπονητή που από τις εποχές που καθόταν στους ταπεινούς πάγκους των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ τον θυμόμαστε να μάχεται μέχρι τελευταίας ρανίδος για το αποτέλεσμα και μόνον αυτό. Και συνήθως να το παίρνει...

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Πούλιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας