Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Κι Είμαστε ακόμα Αριστεροί, στη Σκηνή...

Γεια σας σύντροφοι!! Μην κοιτάτε τον ΕΝΦΙΑ που σας ήρθε αυξημένος ενώ θα τον καταργούσαμε, μην ασχολείστε με τους φόρους που έχουν πάει στα ύψη, μη σας νοιάζει που η κατώτατη σύνταξη θα είναι 360(!!!) ευρώ ενώ θα την αυξάναμε, ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ "MEGA". Εεεεε, τέλεια; Ε μα, αυτή η Τρέμη και αυτός ο Πρετεντέρης μας είχαν σπάσει τα νεύρα τόσα χρόνια. Και το "Ε" πάει, στα μούτρα σου Ευαγγελάτε προπαγανδιστή. Και Αλαφούζε κάτσε ήσυχα με τα τσιράκια σου τον Πορτοσάλτε και τον Παπαδημητρίου γιατί έρχεται η ώρα σας.
Εντάξει, με συγχωρείτε, πάμε να μιλήσουμε σοβαρά. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.


Στο τηλεοπτικό τοπίο υπήρχε ανέκαθεν, με προφανή και αδιαμφισβήτητη ευθύνη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μία αδιαφανής και πρόχειρη κατάσταση. Περιληπτικά. τα κανάλια δε λειτουργούσαν με τις απαιτούμενες άδειες όπως ο νόμος ορίζει, αλλά με προσωρινές άδειες, έχοντας τεράστια χρέη, κάτι που αρχίζει και φαίνεται σιγά σιγά, αφήνοντας μάλιστα και έντονες υποψίες για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μεταξύ πολιτικής εξουσίας και καναλαρχών. Έμοιαζε σαν ένα καλοστημένο σύστημα mediaκής διαπλοκής. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν. και πολύ καλώς θα πω εγώ, να δώσει κανονικά τις πρέπουσες άδειες, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί να λειτουργούν νομότυπα και να υπάρξει μια διαφάνεια στο τηλεοπτικό τοπίο. Για να γίνει αυτό βέβαια, θα έπρεπε να συγκροτηθεί το αρμόδιο ανεξάρτητο όργανο (ΕΣΡ), το οποίο θα θέσει τα κριτήρια για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι άδειες και όσοι υποψήφιοι συγκέντρωναν τα απαραίτητα προσόντα θα τις έπαιρναν. Έτσι η διαδικασία θα ήταν σύμφωνη με το άρθρο 15 του Συντάγματος που ορίζει ότι " Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει."
Και η κυβέρνηση τι αποφάσισε; Να μη συγκροτήσει το ΕΣΡ, να καταστήσει ως μοναδικό αρμόδιο για να δώσει τις άδειες τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό, κανένα άλλο. Και οικονομικό όταν λέμε δεν εννοούμε " η βάση είναι τα τόσα εκατομμύρια και όποιος τα περνάει παίρνει άδεια", αλλά την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει 4 άδειες (επειδή το ινστιτούτο της Φλωρεντίας έκρινε ότι η διαφημιστική πίτα επιτρέπει τόσες, για ποιο λόγο αποτελεί αυθεντία και επιχείρημα αυτό ρωτάω εγώ;) και ουσιαστικά να γίνει μια δημοπρασία και όποιος πληρώσει πιο πολλά θα πάρει.
Δώστε προσοχή τώρα, εδώ είναι το καλύτερο. Η διαδικασία της δημοπρασίας η οποία όπως αποδείχθηκε δε διαθέτει διεθνή πιστοποίηση, πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, όπου οι εκπρόσωποι των υποψηφίων βρίσκονται ήδη από το πρωί, έχουν αφήσει τα κινητά τους στην είσοδο, απαγορεύεται να βγουν από το κτίριο ή να επικοινωνήσουν με οποιοδήποτε εκτός αυτού και στην τουαλέτα θα πηγαίνουν με συνοδεία αστυνομικού (δεν κάνω πλάκα). Οι προσφορές θα γίνονται κάθε δέκα λεπτά από τους υποψηφίους μέσω υπολογιστή που τους παρέχεται, για του οποίους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (τι σχέση έχει αυτό το Υπουργείο;) έχει τοποθετήσει ράντζα στο κτίριο καθώς η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες. Επίσης έχει παραγγελθεί catering αξίας 10.000!!! ευρώ. Το αστείο είναι ότι αυτά γίνονται με σκοπό το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τώρα πώς γίνεται να θες να πετύχεις το αδιάβλητο και να τα κάνεις όλα όσο πιο μυστικά γίνεται ένας Θεός ξέρει.
Γιατί γίνονται όλα αυτά; Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια αλλά ας τα πούμε.

1) Γιατί η κυβέρνηση θέλει ξεκάθαρα να ελέγξει τα media. Διότι όταν το μοναδικό κριτήριο είναι τα χρήματα (ο Εσκομπάρ να έθετε υποψηφιότητα αν τα "έσκαγε" μπορούσε να πάρει κανάλι) , όταν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών που θα δοθούν ο οποίος δεν έχει εξηγηθεί (γιατί με τη λογική της διαφημιστικής πίτας η κυβέρνηση μπορεί να πάει να κάνει το ίδιο στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες κλπ) και όταν ο μοναδικός που θα κρίνει και θα πάρει την απόφαση είναι ο Υπουργός Επικρατείας, συγχωρέστε με αλλά δε βλέπω το διαφανές της διαδικασίας. Πιο πολύ σαν στήσιμο νέας διαπλοκής μου μοιάζει. Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης για τον προαναφερθέντα έλεγχο, δε γίνεται κατανοητή μόνο από τη συγκεκριμένη διαδικασία, που όμοια της έχει πραγματοποιηθεί μόνο από τον Τσάβες στη Βενεζουέλα, αλλά από την εν γένει συμπεριφορά της, με τη στοχοποίηση (νεο)φιλελεύθερων δημοσιογράφων, με τη λειτουργία της ΕΡΤ και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει οτιδήποτε της αντιτίθεται. Προκλητικά, προπαγανδιστικά και καθεστωτικά. Η συγκεκριμένη πολιτική είναι επικίνδυνη και ενδεικτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Σύριζα, ο οποίος προφανώς δεν αποτελεί κόμμα δυτικού τύπου, τις έννοιες "δημοκρατία" και "ελευθερία". Κρατήστε εκφράσεις όπως της κ. Καφαντάρη "η εποχή που ήταν ο καθένας το αφεντικό του εαυτού του πρέπει να τελειώσει" και του κ. Βερναρδάκη "η αυτονομία των καναλιών αποτελούσε παθογένεια της δημοκρατίας". Παλεύουν να φανούν κόμμα αστικού τύπου αλλά κάτι ολοκληρωτικά τους ξεφεύγουν.

2) Γιατί η κυβέρνηση θέλει να θυμίζει στον κόσμο ότι είναι αριστερή σε οτιδήποτε της επιτρέπει η Ευρώπη. Φορος 24%, ΕΝΦΙΑ αυξημένος, επιχειρήσεις κλείνουν, αλλά "κοίτα ψηφοφόρε κλείνουμε το MEGA άρα ακόμα πολεμάμε τη δεξιά και τη διαπλοκή γιατί είμαστε επαναστάτες αριστεροί. Άσε τον ΕΝΦΙΑ είπαμε". Αυτή η υπενθύμιση δεν είναι προσποιητή βέβαια. Όντως ακόμα αριστεροί νιώθουν απλά η αγάπη για την καρέκλα νικάει την ιδεολογία. Βέβαια ένας Αμερικάνος ποιητής, ο Έζρα Πάουντ, είχε πει ότι "αν δεν είσαι έτοιμος να κάνεις θυσίες για τις ιδέες σου τότε ή εσύ δεν αξίζεις ή οι ιδέες σου".  Διαλέξτε.

3) Γιατί ο Έλληνας για τον οποίο μιλήσαμε εκτενώς στο προηγούμενο άρθρο Καλά η Τσέπη μου; Καλά κι Εγώ! θα ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙ αν κλείσουν σταθμοί όπως MEGA, ΣΚΑΙ, ALPHA και η κυβέρνηση προφανώς επιδιώκει να δώσει μια χαρά στους υποψήφιους μελλοντικούς ψηφοφόρους της που έχει δυσαρεστήσει. Γιατί ο πανέξυπνος Έλληνας που μισεί τον Μπόμπολα τον μεγαλοκαρχαρία δεν καταλαβαίνει ότι ο τελευταίος έχει τόσα εκατομμύρια στην άκρη για να ζούνε και τα τετρασέγγονα του και δε θα τον επηρεάσει οικονομικά να κλείσει το κανάλι του. Γιατί ο Έλληνας που δε μπορεί να βλέπει την Τρέμη, και τον Πορτοσάλτε, δεν καταλαβαίνει ότι αυτοί, ακριβώς την επόμενη μέρα, θα βρουν σε άλλο κανάλι δουλειά και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακριβώς όπως πριν και οι μόνοι που θα χάσουν θα είναι οι εργαζόμενοι πίσω από τις κάμερες που θα μείνουν άνεργοι, καθώς η διαδικασία θα οδηγήσει σε μίνιμουμ 1000 ανέργους συνολικά. Και προσέξτε αυτά τα λέει ο Έλληνας που έκανε σε 5 χρόνια 27.103 διαδηλώσεις για την ανεργία.

Αντί Επιλόγου: Όσο θα βλέπουμε μια κατάφωρη παρανομία να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και δε θα την επικρίνουμε γιατί τα πάθη μάς βρίσκουν σύμφωνους με το αποτέλεσμα της, παραβλέποντας το παράνομο στοιχείο της, δε θα πάμε μπροστά ποτέ.

ΥΓ1: Φανταστείτε επί κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Άδωνι αρμόδιο να δώσει τις τηλεοπτικές άδειες, με την ίδια διαδικασία και να οδηγεί 1000 ανθρώπους στην ανεργία. Εγώ φαντάζομαι κρεμάλες στο Σύνταγμα.

ΥΓ2: Ένα κανάλι δε μπορεί αυτόματα να κλείσει. Ο μόνος τρόπος αν το κλείσιμο του επιβληθεί είναι να ακολουθηθεί η ίδια φασιστική διαδικασία με το μαύρο της ΕΡΤ πριν μερικά χρόνια. Αναμένω Ραχήλ Μακρή στα κάγκελα και Ζωη Κωνσταντοπούλου με μικρόφωνο να ουρλιάζει. Τι όχι;

Επιμέλεια: Λάμπρος Αναστασό

2 σχόλια:

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας