Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η ρατσιστική στροφή ενός δημοτικού


   Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η απόφαση του Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου, σε συντονισμό και με την δημοτική αρχή, να προβούν σε κινητοποιήσεις, με σκοπό να αποτραπεί η απογευματινή παράδοση μαθημάτων σε παιδιά προσφύγων.
   Ως αίτημα της τοπικής κοινότητας προβάλλεται "η προστασία των παιδιών από μολυσματικές ασθένειες" και "η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των μαθητών", όπως τονίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης. Ο δήμαρχος, δε, της περιοχής, Αστέριος Γαβότσης, στην εκπομπή "ΣΚΑΪ στις 6" επέμεινε στο ενδεχόμενο διάδοσης ασθενειών που θα μπορούσαν να φέρουν οι μικροί μαθητές, και δήλωσε την υποστήριξή του στις αποφάσεις των Συλλόγων και του δημοτικού συμβουλίου.
   Μερικές φορές το γραπτό δεν αφήνει να εκφραστεί ακριβώς ή αηδία, ή κι η λύπηση, για την εξέλιξη ορισμένων καταστάσεων. Σ' αυτήν την περίπτωση, η εκστρατεία τρόμου κι η άγνοια της πραγματικότητας είναι τόσο βαθιές, που καταλήγουν σε τοποθετήσεις χαρακτηριστικές σκοτεινών εποχών. Η απόφαση της τοπικής αρχής προσβάλλει τη χώρα συνολικά και την περιοχή συγκεκριμένα, από τα προφανή ανθρωπιστικά ζητήματα που εγείρει, όπως το δικαίωμα όλων στην παιδεία, μέχρι και τα πιθανά -λανθάνοντα- κίνητρα των τοπικών παραγόντων που την έλαβαν.
   Πριν την αναφορά, όμως, στα προβληματικά σημεία, επιβάλλεται να τονιστεί το εξής: Η παροχή εκπαίδευσης σε πρόσφυγες, με τους ίδιους όρους που παρέχεται και στους νόμιμους μετανάστες, ούτε απόφαση της κυβέρνησης είναι, ούτε ξενόφερτη μόδα. Προβλέπεται στο άρθρο 22 της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι νόμος του κράτους με αυξημένη τυπική ισχύ. Η κυβέρνηση οφείλει την παράδοση μαθημάτων σε δημοτικά σχολεία, με έξοδα του κράτους κι ειδική μέριμνα για τις ανάγκες των προσφυγόπουλων, ακόμα κι αν η ίδια η Βουλή (πόσο μάλλον ένα δημοτικό συμβούλιο ή ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) αποφασίσει κάτι διαφορετικό.
   Αλλά ακόμα κι αν συγχωρηθεί η άγνοια του νομικού πλαισίου, το οποίο η δημοτική αρχή έπρεπε να λάβει υπ' όψιν προτού ξεκινήσει τις χαμηλές πτήσεις, συνεχίζει να παραμένει ασυγχώρητη η αναλγησία μελών, προχούντων και μη, της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να επιδοθούν σε ξενοφοβικά παραληρήματα. Παρακολουθώντας αποσπάσματα από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, παρατηρεί κανείς πως, όσο περισσότερο δηλώνουν οι υπερασπιστές της απόφασης πως κόπτονται για την δημόσια υγεία, σε τόσο ακρότερες κορώνες καταλήγουν. Χαρακτηριστική η δήλωση πολίτη της περιοχής πως τα παιδιά των προσφύγων, λόγω της διαφορετικής τους θρησκείας, είναι "επικίνδυνα" για τα παιδιά των ντόπιων.
   Αντίθετα, θα έλεγε κανείς πως, όσο σχετικότερος είναι κανείς με την ελληνική υγειονομική πραγματικότητα, τόσο πιο κριτικός στέκεται απέναντι σ' αυτόν τον τρόπο σκέψης. Δυο ομιλήτριες σε παραϊατρικά επαγγέλματα, με εμπειρία ακόμα και σε πτέρυγες λοιμωδών νοσημάτων, τάχθηκαν κι οι δυο κατά αυτής της απόφασης- για να μην αναφέρουμε όλους τους υγειονομικούς φορείς που δηλώνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο δήμαρχος, βέβαια, έχει την ιδιότητα του γιατρού, μα στα δικά του κίνητρα θα γίνει αναφορά παρακάτω.
   Όσον αφορά προς το παρόν την πρότασή του για αξιοποίηση του προϋπολογισμού των 9.000.000€ στην ενοικίαση ενός χώρου στον οποίον τα παιδιά θα διαμένουν και θα εκπαιδεύονται, είναι τουλάχιστον αστεία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η αξιοπρεπής διαβίωση των μικρών προσφύγων, και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν δομές εφάμιλλες ενός κανονικού δημοτικού σχολείου σε χώρους χωρίς τα στοιχειώδη για διδασκαλία. Και μέχρι να δημιουργηθούν, πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες των μικρών μαθητών; Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται το πολύ υψηλότερο κόστος διαμόρφωσης και συντήρησης που θα προκύψει, εάν η πρόταση του κ. Γαβότση εφαρμοστεί. Δεδομένου του επείγοντος της κατάστασης, είναι απαραίτητο (και συμφερότερο για την οικονομία μας) να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντες χώροι, με την ανάλογη υποδομή.
   Αλλά γιατί ο κ. δήμαρχος προτείνει με τέτοια ασφάλεια την ενοικίαση χώρου; Όπως αναφέρουν πολλοί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά κι ο ίδιος, οι χώροι που προτείνει προς ενοικίαση ανήκουν σε ντόπιους, κι έχουν περάσει σε αχρησία λόγω της κρίσης. Ανεξάρτητα του αν αυτός είναι όντως ο λόγος που ορισμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας ή ο δήμαρχος επιμένουν τόσο στη θέση τους, είναι τουλάχιστον μικρόψυχη η εκμετάλλευση μιας τόσο δεινής κατάστασης για την εξυπηρέτηση προσωπικών, ή και τοπικών συμφερόντων, όσο επιτακτικά κι αν παρουσιάζεται.
   Όσο για τον ίδιο τον κ. Γαβότση, βάλλει κατά πάντων με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ο κ. Γαβότσης, σε περίπτωση παραπομπής της χώρας σε διεθνή δικαστήρια, δεν θα αναλάβει την ευθύνη των προστίμων και των αποζημιώσεων, που δικαίως οι γονείς των παιδιών μπορεί να ζητήσουν. Δεν θα αναλάβει την ευθύνη των ελλείψεων στους ξεχωριστούς χώρους που ευαγγελίζεται, ούτε θα χρειαστεί ποτέ να απολογηθεί, εάν αυτά τα παιδιά χάσουν πολύτιμο χρόνο από τη σχολική τους χρονιά, επειδή η χώρα που τα προστατεύει δεν μπορεί να συμφωνήσει ούτε με τον εαυτό της.
   Η μόνη ευθύνη που θα αναλάβει, είναι απέναντι στην μέση εξοργισμένη ελληνίδα, που θα κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλον πέρα από τη δική της απουσία αν τύχει κι αρρωστήσει το παιδί της. Μόνο σε ένα έχει δίκιο: πιθανότατα δεν είναι φασίστας. Είναι ένας ακόμη πολιτικός που φλερτάρει με επικίνδυνες ιδέες, σε πείσμα της νομοθεσίας και της ανθρωπιάς, ικανοποιώντας τον μόνο στον οποίον λογοδοτεί: τα μικροσυμφέροντα των εκλογέων του.
   Ο Μενέλαος Λουντέμης, στο "Ένα Παιδί Μετράει Τ' Άστρα", εικονίζει τον πρωταγωνιστή του να αποβάλλεται από το σχολείο του, επειδή πάσχει από ελονοσία. Ακόμα και για το 1956, που το βιβλίο εκδόθηκε, αποτελούσε μια γραφική εικόνα, ενδεικτική του τι μπορεί να σκαρφιστεί ο ευνοημένος για ν' αδικήσει τον αδύναμο. Ακριβώς εξήντα χρόνια μετά, με την ευγενή συνδρομή ενός πολέμου κι ενός δημάρχου, καταφέραμε και κάναμε το γραφικό πραγματικότητα.

   ΥΓ1: Θερμά συγχαρητήρια στο Τμήμα Τζούντο του Ηρακλή που, σε γλώσσα αρμόζουσα του ζητήματος, όχι μόνο επέκρινε την απόφαση, αλλά και προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε παιδιά προσφύγων.
   ΥΓ2: Οπτικό υλικό από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επί του θέματος μπορείτε να βρείτε στο https://www.youtube.com/channel/UCrpwYELDEXNzc4JdCo27p1A

Επιμέλεια: Γραμματόπουλος Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας