Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Το Ήξερες ;

Για την ιστορική ελληνική επανάσταση του 1821 ενάντια στην τουρκοκρατία και την εν τέλει απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, είμαι σίγουρος ότι έχετε διαβάσει και ακούσει πολλά. Στην ελληνική γραμματεία βρίσκεται πλήθος βιβλίων, βιογραφιών και απομνημονευμάτων, τα οποία παρουσιάζουν, το καθένα με διαφορετικό τρόπο, την ίσως πιο μεγάλη στιγμή του γένους μας. Σήμερα λοιπόν, θα σας παραθέσω κάποιά, όχι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά άκρως ενδιαφέροντα, στοιχεία και γεγονότα της επανάστασης, ορισμένα εκ των οποίων είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Πάμε !




1) Η επανάσταση δεν ξεκίνησε την 25η αλλά τη 17η Μαρτίου !
Οι Μανιάτες ύψωσαν στην Αρεόπολη το πρωί της 17ης Μαρτίου σημαία που έγραφε "Νίκη ή Θάνατος" και "Ταν ή επί Τας", και όχι κάτι σχετικό με την ελευθερία, την οποία όπως θα δούμε παρακάτω οι Μανιάτες δε την έχασαν. Η έναρξη της επανάστασης μεταφέρθηκε στις 25 Μαρτίου, απλώς για να συνδεθεί το ιστορικό αυτό γεγονός με τη γιορτή της Ορθοδοξίας.


2) Τα ονόματα των γνωστότερων ηρώων δεν ήταν τα πραγματικά τους, ήταν όλα ψευδώνυμα !
Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Κατσαντώνης, Παπαφλέσσας, Διάκος και πολλοί ακόμα απέκτησαν "παρατσούκλια" με τα οποία έμειναν στην ιστορία ενώ τα πραγματικά τους ονόματα στον μέσο άνθρωπο παραμένουν άγνωστα. Αξιοσημείωτος ο τρόπος απόκτησης του ψευδωνύμου από τον Κολοκοτρώνη, Τσεργίνης το πραγματικό του όνομα, για τον οποίο βέβαια υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Λέγεται ότι πολύ πριν την επανάσταση ο Κολοκοτρώνης, κλέφτης στα βουνά τότε, μαζί με το ασκέρι του (έτσι ονομαζόταν η μικρή ομάδα των κλεφτών), επεδίωξαν να αντιμετωπίσουν έναν τριπλάσιο αριθμό από Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι έτυχε να περνούσαν από το βουνό, που είχαν εγκατασταθεί προσωρινά. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο ήρωάς μας τραυματίζεται στο πόδι κι ενώ πρέπει το ασκέρι του να υποχωρήσει αυτός δεν μπορεί να σηκωθεί. Διώχνει τους συναγωνιστές του για την ασφάλειά τους και μένει πίσω από μια κοτρώνα, με σκοπό να αγωνιστεί μέχρι τέλους και καταφέρνει και σκοτώνει με τα βόλια του (οι σφαίρες της εποχής) τους εναπομείναντες 10 Τούρκους. Όταν κατάφερε να σηκωθεί και γύρισε στη σπηλιά που βρίσκονταν οι δικοί του, εκείνοι αφού του ζήτησαν συγγνώμη του έδωσαν το ψευδώνυμο Κολοκοτρώνης επειδή έμεινε κολλημένος στην κοτρώνα .

3) Το γιαταγάνι (σπαθί) του Νικηταρά μετά από μια πολύωρη μάχη δεν ξεκολλούσε από το χέρι του.
Τα αίματα η ένταση και το κρύο, συνετέλεσαν στο να καθίσταται αδύνατο να του το βγάλουν και χρειάστηκε να βάλει για αρκετά λεπτά το χέρι του σε ζεστό νερό για να τα καταφέρουν.

4) Η Μάνη δεν κατακτήθηκε ποτέ από το σουλτάνο.
Τουρκικό πόδι δεν πάτησε ποτέ στην περιοχή και όποτε είτε ο σουλτάνος, είτε ο Ιμπραήμ, ο Αιγύπτιος σύμμαχος του πρώτου, επιχείρησαν να την καταλάβουν πάντα υποχωρούσαν με αποδεκατισμένο το στρατό τους. Δεν έμειναν χωρίς λόγο οι Μανιάτες στην ιστορία από ότι φαίνεται.

5) Οι Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης τους και πριν την ηρωική τους έξοδο, εξαιτίας της έλλειψης φαγητού και της εξαθλίωσής τους έφτασαν να τρώνε όχι μόνο γάτες και σκύλους αλλά ακόμα και νεκρούς συνανθρώπους τους. Πραγματικά ανατριχιαστική λεπτομέρεια.

6) Ο Κολοκοτρώνης ήταν περίπου 60 ετών όταν άρχισε η επανάσταση.
Ο ηρωικός αυτός οπλαρχηγός που στη μάχη ήταν ένα πραγματικό λιοντάρι όπως αναφέρουν κείμενα της εποχής, πέρασε όλες αυτές τις κακουχίες σε μια περίοδο της ζωής του που ίσως και να πέθαινε από γηρατειά. Να σημειωθεί ότι εκείνα τα χρόνια ο μέσος όρος ζωής για τους άντρες ήταν τα 40 έτη. Ανατριχιαστικός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα το νούμερο βρίσκεται άνω του 70.


7) Ο Καραϊσκάκης αρχικά βρισκόταν στο στρατό του Αλή Πασά και αργότερα δραπέτευσε και έγινε τελικά ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης (σημερινή Στερεά Ελλάδα).
Τον είχαν αρπάξει από την οικογένεια του σε πολύ μικρή ηλικία και έδωσε πολλές μάχες για τον τουρκικό στρατό ποτέ όμως δεν πολέμησε ενάντια στους Έλληνες καθώς δραπέτευσε πριν την έναρξη της επανάστασης.

8) Δεν μιλούσαν ελληνικά όλοι οι επαναστάτες.
Το πλήρωμα του Μιαούλη μάλιστα, του ξακουστού ήρωα που διέπρεψε στη θάλασσα, αποτελούταν μόνο από Αρβανίτες οι οποίοι δε μιλούσαν την ελληνική γλώσσα αλλά είχαν έντονη την εθνική τους συνείδηση και ανήκαν καθ' ολοκληρίαν στο ελληνικό έθνος.

9) Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Ελλήνων ήταν η Αϊτή.
Τον Ιανουάριο του 1822 η μικρή αυτή χώρα της Καραϊβικής με επιστολή του προέδρου της Jean Pierre Boyer προς τον Αδαμάντιο Κοραή αναγνώρισε την επανάσταση του 1821.

10) Η πρώτη μεγάλη μάχη έγινε 2 μήνες μετά την κήρυξη της επανάστασης, στο Βαλτέτσι.
Οι Έλληνες υπό τον Κολοκοτρώνη νίκησαν κατά κράτος τους Τούρκους του Κεχαγιάμπεη. Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του αναφέρει, ότι σε αυτή τη μάχη ο Κεχαγιάμπεης έχασε τα 4/5 του στρατού του, ενώ από την άλλη σκοτώθηκαν μόνο 20-25 Έλληνες.



Περιμένω και τις δικές σας άγνωστες πτυχές της επανάστασης στα σχόλια.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Επιμέλεια: Λάμπρος Αναστασό

1 σχόλιο:

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας