Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

"Ποιός είναι ο ΜΜΑ???"



«ΜΜΑ; Τι είναι αυτό;» είναι μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχομαι όταν συζητάω με άλλους για τα ενδιαφέροντά μου και συγκεκριμένα για το αν κάνω κάποιο άθλημα. Εν έτει 2016 ο κόσμος των sports είναι αρκετά πιο διαφορετικός από ό,τι ήταν μια δεκαετία πριν, καθώς έχουν προκύψει καινούρια αθλήματα, όπως το παραπάνω. 


 Τι είναι λοιπόν το ΜΜΑ; Όπως δηλώνει και το όνομα του, ΜΜΑ εν συντομογραφία, σημαίνει μικτές πολεμικές τέχνες (Mixed Martial Arts). Ωστόσο το άθλημα αυτό έχει κάποιο υπόβαθρο, δε βασίζεται δηλαδή σε τυχαίες πολεμικές τέχνες , αντιθέτως αποτελεί ανάμιξη 2 βασικών αθλημάτων, του γνωστού σε όλους μας Κickboxing και του Brazilian Jiu Jitsu. Έτσι λοιπόν αποτελείται από χτυπήματα (striking) και πάλη (wrestling) τα οποία το καθιστούν ιδιαίτερα απαιτητικό, από άποψη σωματικής δύναμης. Η γνώση περισσοτέρων πολεμικών τεχνών πέραν των βασικών δεν είναι αναγκαία, βοηθάει όμως αρκετά στη βελτίωση του αθλητή, ο οποίος τις προσαρμόζει στο παιχνίδι του. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ΜΜΑ αποτελεί το κλουβί, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες, όπως πολλοί θα έχουν δει στην κορυφαία διοργάνωση το UFC (κάτι σαν το champions league του ποδοσφαίρου θα λέγαμε), στην οποία παίζουν αθλητές όπως οι πλέον γνωστοί σε όλους Conor McGregor, Anderson Silva, Ronda Rousey κ.λ.π.
Παρακολουθώντας έναν αγώνα ΜΜΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που εξαιτίας της βίας και των αιματηρών knock-outs θα το χαρακτήριζαν άθλημα μη ευγενές, με το οποίο ασχολείται κυρίως ο «υπόκοσμος». Αυτό το συμπέρασμα είναι εκ θεμελίων λανθασμένο, ειδικά αν κάποιος δεν έχει κάνει προπόνηση ΜΜΑ. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει μεταξύ των αθλητών σεβασμός. Δεν είναι τυχαίο που η πλειονότητα των αγώνων τελειώνει με μια αγκαλιά, που ξεκάθαρα φανερώνει την εκτίμηση αμφοτέρων των αντιπάλων προς την άλλη «γωνία». Επιπλέον, λόγω της δημοτικότητας του αθλήματος σήμερα, καθώς προβάλλεται μαζικά απ’ όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, διευρύνεται και το κοινό στο οποίο βρίσκει ανταπόκριση το ΜΜΑ, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών (ιδιαίτερα σε τμήματα  Kickboxing ή Βrazilian Jiu Jitsu). Ένα ακόμα αντεπιχείρημα στην παραπάνω λογική αποτελεί το γεγονός, ότι το άθλημα περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες, ενώ παράλληλα οι αγώνες επιβλέπονται από διαιτητές, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλής, σε μεγάλο βαθμό η διεξαγωγή του παιχνιδιού. Άρα, οποιοσδήποτε μπορεί να δοκιμάσει, χωρίς να τραυματιστεί ή να κινδυνεύσει στο βαθμό που φαντάζεται, ειδικά όταν πρόκειται για ερασιτεχνικούς αγώνες, στους οποίους είναι σχεδόν μηδενική η πιθανότητα τραυματισμού.

Εκτός από ΜΜΑ , κάποιος μπορεί είτε να ασχοληθεί μόνο με Κickboxing είτε με  Jiu Jitsu, τα οποία επίσης είναι σπορ που γυμνάζουν σε μεγάλο βαθμό το σώμα και απλά αθλείται ως χόμπυ χωρίς να συμμετέχει σε αγώνες. Αποτελεί μια εναλλακτική μορφή εκγύμνασης από τα γυμναστήρια που πολλές φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα μονότονος, για κάποιους, ο τρόπος άσκησης σε αυτά.

Πριν κλείσουμε με αυτό το θέμα, πρέπει να τονιστεί πως, όταν μιλάμε για μαχητικά αθλήματα, είτε πυγμαχία, είτε ΜΜΑ κ.ο.κ, μιλάμε κυρίως για σπορ, που περιέχουν μια συνεργασία και τείνουν προς την ομαδικότητα, παρ’ ότι είναι ατομικά. Το μυστικό της νίκης κρύβεται τόσο πίσω από τον ίδιο τον αθλητή που δίνει τη μάχη του, όσο και από το δάσκαλο στη γωνία, ο οποίος τον καθοδηγεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, συνεισφέροντας στη διατήρηση της διαύγειας πνεύματος του πρώτου.

Βάσει όλων αυτών θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ΜΜΑ, αποτελεί ένα trend στον αθλητισμό, με μικρότερη απήχηση από το Crossfit σίγουρα (που είναι αρκετά πιο δημοφιλές), ωστόσο το γεγονός αυτό έχει  συμβάλλει στην αναβάθμιση του αθλήματος και του προσδίδει μια θετική εικόνα, την οποία πριν από 4 χρόνια φυσικά δεν είχε. Αν, λοιπόν, ξεκινήσετε ΜΜΑ, starter pack με μαθηματική ακρίβεια θα είναι το UFC Highlights στο Youtube, και φωτογραφία εξωφύλλου στο Facebook με τον McGregor, αυτόν εδώ τον τύπο που σίγουρα θα έχετε δει:



Επιμέλεια: Γιώργος Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας