Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ένα διαφορετικό "Grexit"

     Είναι ο όρος που "πουλάει"; Είναι που η κυβέρνηση αυτή θέλει - έστω κι αν κάνει πίσω την τελευταία στιγμή - να διαφωνεί με την Ευρώπη και με όποιο όργανο την αντιπροσωπεύει, φέρνοντας την χώρα σε δύσκολη θέση; Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τον όρο "Grexit", σε οποιοδήποτε τομέα, τόσο ελκυστικό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

   

"Grexit" λοιπόν και στο ποδόσφαιρο. Ξέρω ίσως να μην είναι μείζον ζήτημα με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά πραγματικά μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο κ. Υφυπουργός μας λοιπόν, αψηφά τους πάντες και προχωρά μόνος του. Μερικούς μήνες πριν, μας ανακοινώνει τον νέο αθλητικό νόμο στον οποίο εμένα προσωπικά δεν θα με βρείτε αρνητικό ούτε βέβαια και θετικό.
     Δεν με αφορά τόσο βέβαια στο τι αναφέρεται το εν λόγω νομοσχέδιο. Ίσως περιλαμβάνει σημεία τα οποία να είναι όντως ρηξικέλευθα και μπορούν να φέρουν μια ουσιαστική αλλαγή στο ελληνικό ποδοσφαιρικό τοπίο. Από την άλλη ίσως να γίνεται πολύ κακό για το τίποτα. Τι σημασία έχει όμως όταν Uefa, Fifa και ΕΠΟ είναι αντίθετες στις αλλαγές αυτές; Τι σημασία έχει όταν όλα όσα έχεις περάσει με το νομοσχέδιο σου θα είναι ανούσια αφού η ποδοσφαιρική Ελλάδα θα είναι ολομόναχη;
    Κ. Κοντονή, το πλοίο το οποίο παραλάβατε ναι είναι προβληματικό αλλά είναι και ένδοξο. Το έχουν "κουμαντάρει" σπουδαίοι άνθρωποι και το έχουν οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες μέσα από πάρα πολλά κύματα. Ξέρω νομίζετε ότι όλα αυτά που έχετε τυπώσει σε αυτό το νομοσχέδιο θα λύσουν ότι πρόβλημα βασανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω.
     Δεν πιστεύω πως η θέση της Ελλάδας είναι στην καραντίνα. Δεν πιστεύω πως η αυτοεξορία που πάτε να μας επιβάλλετε είναι η λύση. Ποιο είναι το αντεπειχήρημα; το παράδειγμα της Θάτσερ; Μα κ. Κοντονή ζούμε στο 2016 και οι εποχές έχουν αλλάξει, καταλάβετε το πια! Δεν μπορείτε να παίρνετε μόνος σας αποφάσεις που ξέρετε πως δεν θα γίνουν δεκτές από κανέναν. Στο κάτω - κάτω της γραφής δεν θεωρείστε ούτε καινοτόμος, ούτε μεταρρυθμιστής. Προς Θεού δηλαδή. Ίσα - ίσα κιόλας που η στάση σας φανερώνει το ποιόν σας και αυτό δεν είναι άλλο από εκείνου του δειλού πολιτικού. Γιατί το να βρίσκεις καταφύγιο σε λύσεις ακραίες που θα οδηγήσουν σε αποτυχία δεν θέλει θάρρος, θράσος θέλει κι εσείς το έχετε περίσσιο. Θάρρος κ. Κοντονή, θάρρος, να στρωθείτε κάτω με το επιτελείο σας και να βρείτε λύσεις, να προτείνετε λύσεις στη Fifa, την Uefa και την ΕΠΟ που να είναι και καινοτόμες και αποδέκτες. Να δείξετε πυγμή, όχι να μουτζουρωνετε φυλλάδες και να μιλάτε για εξυγίανση. Γίνετε πραγματικός μεταρρυθμιστής, μην δημιουργείτε αντιπαλότητες. Δεν αναφέρομαι τόσο στους ξένους αλλά εδώ, στους "δικούς" μας. Πως το φανταστήκατε δηλαδή κ.Υφυπουργέ; Μόνος σας και όλοι τους; αμ δε! Που ακριβώς πάτε χωρίς έναν σύμμαχο; Που πάτε χωρίς να σας στηρίζει τουλάχιστον η ΕΠΟ; Πόσο πιο διαφορετικά θα μπορούσατε να διαπραγματευτείτε αν την είχατε στο πλευρό σας; Παρ'όλα ταύτα εσείς μένετε ανένδοτος στη θέση σας, που θα σας αφήσει στην ιστορία ως τον χειρότερο υφυπουργό Αθλητισμού, και δεν βλέπετε μπροστά σας τον τοίχο που υψώνεται. Βλέποντας την στάση σας και όσα διακυβέβονται πραγματικά αναρωτιέμαι πως μπορείτε και είστε ακόμα σε αυτό το πόστο. Όλοι αδιαφορούν πια; Κανείς δεν σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου; Κανείς δεν σας δείχνει πως μας πηγαίνετε στον γκρεμό; Κανείς δεν βλέπει την καταστροφή που έρχεται την ώρα που ο "σωτήρας" του ελληνικού ποδοσφαίρου μιλάει για λύσεις στα προβλήματα της ποδοσφαιρικής Ελλάδας;
    Ποιο ακριβώς πρόβλημα θα λυθεί όταν η Εθνική Ελλάδος θα μένει εκτός διακρατικών διοργανώσεων; Και δεν αναφέρομαι μόνο στους άνδρες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες. Ποιο πρόβλημα θα λυθεί όταν οι σύλλογοι δεν θα μπορούν να παίρνουν μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Πείτε μου, από την στιγμή που η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται ως ομοσπονδία μέλος της Uefa και της Fifa, ποιο ακριβώς πρόβλημα λύνεται; Ξέρετε μήπως τι συνέπεια έχει αυτό; Οι ελληνικές ομάδες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε μεταγραφές ξένων παιχτών ενώ και αυτοί που θα είναι ήδη εδώ θα προσφεύγουν στην Uefa για λήξη του συμβολαίου τους. Τα μεγάλα δορυφορικά κανάλια θα σταματήσουν να ενδιαφέρονται για το ελληνικό πρωτάθλημα. Χορηγοί θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν ομάδες και πολλοί σύλλογοι θα οδηγηθούν στην διάλυση. Δεν είναι καταστροφολογία, είναι μια αλήθεια που πολύ φοβάμαι σε λίγο καιρό θα είναι πραγματικότητα. Δεν μπορώ να δεχτώ λοιπόν πως γνωρίζοντας όλα αυτά εσείς εμμένετε στις θέσεις σας κ. Υφυπουργέ. Δεν το χωράει ο νους μου και οι μόνες περιπτώσεις που μπορώ να δεχτώ είναι, είτε να μην γνωρίζετε τίποτα επί των επιπτώσεων, είτε να αδιαφορείτε και πραγματικά τρέμω να μάθω ποιο από τα δύο ισχύει.
     Κ. Κοντονή η Ελλάδα δεν είναι ούτε Αγγλία, ούτε Ισπανία, ούτε Βραζιλία στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη και οι ελληνικές ομάδες εκτός συνόρων έχουν να επιδείξουν πολλές σημαντικές νίκες αλλά καθόλου τρόπαια, αυτό όμως δεν σας δίνει το δικαίωμα να εξευτελίσετε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορείτε να αφήσετε την Εθνική Ελλάδος, που έδωσε - ίσως - την πιο ένδοξη στιγμή στον αθλητισμό της χώρας, εκτός διοργανώσεων.
Δεν μπορείτε να βλέπετε τις ελληνικές ομάδες να παλεύουν στην Ευρώπη για νίκες, μήπως και σώσουμε την περίφημη 13η θέση κι εσείς να βάζετε τρικλοποδιές. Δεν μπορείτε να στερήσετε από πιτσιρικάδες που παίζουν ποδόσφαιρο να αγωνιστούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με την φανέλα της ομάδας που αγαπούν.

Δεν μπορείτε να στερήσετε σε αυτά τα παιδιά να πιστέψουν στο όνειρο και να γίνουν ο επόμενος Χαριστέας, Καραγκούνης, Ζαγοράκης και Νικοπολίδης γράφοντας το δικό τους έπος με το εθνόσημο.
     Μπορεί η κατάσταση στη ποδοσφαιρική Ελλάδα να είναι απελπιστική κάποιες φορές αλλά πραγματικά δεν βρίσκω λύση στην εσωστρέφεια. Η λύση είναι εκεί έξω μαζί με την Uefa, μαζί με την Fifa και μαζί με την ΕΠΟ. Αν αυτό κ. Κοντονή δεν το βλέπετε, συγνώμη δεν κάνετε. Φύγετε.

Επιμέλεια: Μάριος Μαύρος
     

1 σχόλιο:

  1. Ένα σχόλιο για το νομοσχέδιο...Η UEFA και η FIFA τότε δεν είχαν φέρει αντίρρηση , ξαφνικά του ζητάνε τα ρέστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας