Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Στο Everest της Αιωνιότητας από Τώρα

 Λατρεύω την Barcelona. Είναι η ομάδα που μαζί με τον Ολυμπιακό δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου. Λατρεύω επίσης και τον Messi. Τον θυμάμαι από τότε που ήταν στην ομάδα παρέα με τον Ronaldinho. Από τότε με μαγνήτιζε, από τότε τον χάζευα και όσο πέρναγαν τα χρόνια με έκανε να τον χαζεύω ακόμα περισσότερο. Είναι για μένα ότι πιο όμορφο έχει γεννήσει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πως για μένα είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Δεν τον συγκρίνω με κανέναν. Αν θέλετε λοιπόν να διαβάσετε ένα αντικειμενικό κείμενο γι' αυτόν τον υπερπαίχτη καλύτερα να διαβάσετε κάποιο άλλο αθλητικό άρθρο.



           Για μένα ο Messi δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν για της γενιάς του, αυτό σας το είπα, το καταλάβατε. Προχωράμε λοιπόν. Το καλοκαίρι που μας πέρασε και μετά από το τρεμπλ της Barcelona, άρχιζε να με βασανίζει ένα ερώτημα κάθε φορά που τον σκεφτόμουν. Είναι ο καλύτερος όλων των εποχών; Στην αρχή όποτε έπρεπε να υπερασπισθώ τη θέση μου αυτή ήμουν διστακτικός, με τον καιρό όμως αναθάρρεψα. Ναι! Ο Messi είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής σε ολόκληρη την ιστορία του αθλήματος! «Είσαι ιερόσυλος», «Δεν ξέρεις από μπάλα», «Άκου τι λέει ο άσχετος», αυτές είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που άκουσα κάθε φορά που πήγαινα να επιχειρηματολογήσω για την άποψή μου αυτή. Τώρα όμως μπορώ να γράψω την άποψή μου χωρίς να με διακόψει κάποιος. Τώρα θα με ακούσετε.
         Ο Messi είναι ο καλύτερος γιατί κάθε φορά που ακουμπά το τόπι το ποδόσφαιρο ανεβαίνει επίπεδο. Είναι ο άνθρωπος που στα δέκα χρόνια που τον απολαμβάνουμε έχει αλλάξει το άθλημα, το έχει εξελίξει. Είναι ο άνθρωπος που δίπλα στη φράση «μαγεία» είναι η φωτογραφία του. Γιατί τέτοιος ενθουσιασμός με είχε ρωτήσει ένας φίλος μου πρόσφατα. Μα καλά, σοβαρά τώρα; Είμαι σίγουρος ότι τον έχετε δει να παίζει. Έχετε ψαχτεί όμως να δείτε πως κάνει αυτά που κάνει;
       Την χρονιά που μας πέρασε ο Messi έκανε την πιο ώριμη χρονιά του. Έπαψε να είναι απλά ένα ταλέντο με απίστευτη ντρίμπλα, τεχνικό σουτ και τρομερέ ευφυΐα στην εκμετάλλευση των κενών χώρων. Αρχικά δεν έπαιζε πια στη γνωστή του θέση. Στα χαρτιά ίσως αλλά ο Messi πέρυσι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατέβασε το παιχνίδι του κατά είκοσι μέτρα. Έπαιρνε δηλαδή την μπάλα και ξεκίναγε τις ενέργειες του λίγο πιο πάνω από το κέντρο του γηπέδου, την ώρα που Cristiano Ronaldo ανέβασε το παιχνίδι του κατά είκοσι μέτρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρονιά. «Ναι, ωραία και;» θα έλεγε κάποιος αλλά για δείτε λίγο τα γκολ τους την προηγουμένη χρονια. 58 γκολ! 58 γκολ για κάποιον που παίρνει την μπάλα από το κέντρο του γηπέδου! Θέλετε να μάθετε για το αντίπαλο δέος; 61… τρία γκολ παραπάνω καθώς και σαράντα μέτρα σε σχέση με τον Αργεντίνο. «Μα καλά – θα έλεγε κάποιος – αφού λες ότι ο Messi είναι σίγουρα καλύτερος γιατί τους συγκρίνεις;» Και δίκιο θα είχε. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης πείτε μου ποιος από τους Pele, Maradona, Cruyff κλπ κλπ είχε κάνει κάτι αντίστοιχο. Φοβάμαι πολύ πως κανένας τους.
     Από την άλλη δεν θα ήταν σωστό στο μεγαλείο αυτού του παιδιού να τον κρίνουμε μόνο από τα γκολ που σκοράρει. Εποχή ως μεγάλος σκόρερ είχε αφήσει και ο Gerd Muller την δεκαετία του ’80. Θέλετε μήπως να δούμε τις ασσίστ; 27 μόνο πέρυσι! Πέρυσι έσπασε επίσης το ρεκόρ (παράξενο) των ασσίστ μετρώντας τις περισσότερες στο ισπανικό πρωτάθλημα ξεπερνώντας κατά μια τον Luis Figo, έχοντας όμως 100 (!) παιχνίδια λιγότερα.
 Δεν σας αρέσουν οι ασσιστ; Τι άλλο θέλετε να μετρήσουμε; Τα τρόπαια; Πέρυσι έκανε για δεύτερη φορά στη ζωή του τρεμπλ. Κέρδισε το τέταρτο Champions League, μετράει ηδη εφτά ισπανικά πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ισπανίας.
  Εδώ λοιπόν έρχεται η μεγάλη ένσταση. Δεν έχει κερδίσει το παγκόσμιο κύπελλο και κανένα άλλο τρόπαιο γενικά με τη Εθνική Αργεντινής. Best, Platini, Eusebio, Cruyff. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Κανένας τους δεν κατέκτησε παγκόσμιο και απ’όσο ξέρω ο Cruyff που για πολλούς θεωρείται ισάξιος με τον Pele και τον Maradona δεν κατέκτησε ούτε ευρωπαϊκό τρόπαιο με τους Οράνιε. Θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα πως όντως ένα τρόπαιο με την Εθνική ομάδα δίνει ένα συν στον παίχτη αλλά δεν είναι αυτό που θα τον κάνει κορυφαίο.
     Τι τον κάνει όμως τον καλύτερο όλων; Η απάντηση για μένα είναι μία. Είναι ικανός ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής να δώσει έναν νέο αέρα στο άθλημα; Να το αλλάξει; Αν η απάντηση είναι θετική καλώς ήρθες στην κορυφή κύριε. Αν πάλι η απάντηση είναι αρνητική θα παραμείνεις (όποιος κι αν είσαι) ένας πολύ καλός παίχτης.
    Για μένα ο Messi έχει αλλάξει το άθλημα γιατί είναι απρόβλεπτος. Γιατί κάθε φορά εμπλουτίζει το παιχνίδι του με κάτι καινούριο. Γιατί όποτε ακουμπάει την μπάλα δεν γνωρίζεις ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του και γιατί όλα αυτά τα κάνει στην πιο απαιτητική εποχή του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο πλέον έχει γίνει σκληρό. Ασφυκτικές άμυνες, γρήγορες επιθέσεις πολλά και διαφορετικά συστήματα στα οποία κάθε παίχτης θα πρέπει να προσαρμόζεται. Ξέρετε όμως ποιο είναι το αστείο, ότι όλα αυτά τα συστήματα γεννήθηκαν είτε για να εμποδίσουν τον Αργεντίνο και την ομάδα του, είτε επειδή επηρεάστηκαν από τον τρόπο παιχνιδιού, του ίδιου και της ομάδας στην οποία αγωνίζεται. Σκεφτείτε αυτά και απαντήστε, είναι ο Messi ο καλύτερος όλων των εποχών; Νομίζω θα έρθετε στα λόγια μου.


Υ.Γ. Ξέχασα να σας θυμίσω πόσων ετών είναι… 29, είναι μόλις 29!

Επιμέλεια: Μάριος Μαύρος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας