Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ:TΟ ΑΙΩΝΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

‘’θεριά οι άνθρωποι , δε μπορούν το φως να το σηκώσουν…
Χίλιες φορές  να γεννηθείς  , τόσες θα σε σταυρώσουν.’’ Κ.Βάρναλης
Σήμερα-21/3-είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού.Ευφρανθείτε! Η διεθνής 
κοινότητα και σύσσωμη η ανθρωπότητα σήμερα μπορεί και επισήμως να σεμνύνεται για τον ανθρωπισμό της.
Ναι.Σήμερα ο ΟΗΕ ,τα διεθνή και Ευρωπαικά δικαστήρια δικαωμάτων του Ανθρώπου και οι λοιποί συναφείς θεσμοί έχουν την τιμητική τους.Σήμερα φαντάζουν  άοκνοι φρουροί της θέμιδος , της αλληλεγγύης  , της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Σήμερα η Διεθνής Διακήρυξη δικαωμάτων του Ανθρώπου , η ΕΣΔΑ και οι και οι λοιπές διεθνείς προστατευτικές συνθήκες μεταβάλλονται από σκεβρωμένες περγαμηνές σε ηθικό ευαγγέλιο και modus vivendi.Σήμερα πλεονάζουν οι διαπρύσσιοι λόγοι και οι δακρύβρεχτοι συναισθηματισμοί (ουχί από όλους,αλίμονο ) και στην αυγή του 21ου αιώνα η ανθρωπότητα μέσα από την θεσμική της διάρθρωση δείχνει να έχει εν πολλοίς ξορκίσει το φάντασμα του ρατσισμού και του μυωπικού εθνικισμού που λίγες δεκαετίες πριν κόντεψαν να αφανίσουν τα πάντα αφήνωντας ως παρακαταθήκη εκατόμβη νεκρών , φτώχεια ,δυστυχία και εξημμένο διανθρώπινο μίσος.Ναι.Η ανθρωπότητα έστω και υπό την πίεση της πανανθρώπινης αυτής τραγωδίας γαλουχήθηκε και αντελήφθη την αναγκαιότητα και την αξιολογότητα της  διανθρώπινης αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.
Ή μήπως όχι ;
Ας πάμε μια βόλτα στο διεθνές προσκήνιο να διαπιστώσουμε υπό ποίους συσχετισμούς εορτάζεται η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού.
Πρώτη στάση.Αμερική.Η επιτομή –κατά πολλούς – της σύγχρονης δυτικής καπιταλιστικής κοινωνίας.Μετά τις ΄΄ανθρωπιστικές’’ επεμβάσεις σε Αυγανιστάν και Ιράκ ( για να μην αναφερθώ στην αντιμετώπιση των Αφροαμερικανών ) , η Αμερική είναι σήμερα πολιτική στέγη της μεγαλύτερης νεοναζιστικής οργάνωσης στον κόσμο (Κου Κλουξ Κλαν //ΚΚΚ) και δεν αποκλείεται τα ηνία της να περάσουν στα χέρια του κ.Ντόναλντ Τράμπ , υποψηφίου για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών και άρα αδήριτα και για την προεδρία των ΗΠΑ.Ας πάρουμε μια γεύση από την κοσμοθεωρία του ενδεχομένως –φευ!-νέου μας πλανητάρχη…
‘’Έχουμε ένα πρόβλημα σε αυτήν την χώρα και αυτό αποκαλείται, οι μουσουλμάνοι. Γνωρίζουμε ότι ο νυν μας πρόεδρος είναι ένας μουσουλμάνος, δεν είναι καν Αμερικανός, δεν έχει πιστοποιητικό γέννησης...’’
Και αν δεν σας έτερψε αυτό το λογύδριο-παιάνας του ουμανισμού έχω και άλλο.Απολαύστε ελεύθερα.
‘’Αν εκλεγώ , την επόμενη μέρα φεύγουν.Ακούω ότι θέλουμε να δεχθούμε 200.000.Ακούστε με μπορεί να’ναι ISIS’’ , είπε ο μεγάλος αυτός πολιτικός άνδρας  αποστομώνοντας –με τα ομολογουμένως ακλόνητα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα του-όλους εσάς τους εγκάθετους που φωνασκείτε για ποσόστωση (=ποσοστιαία εγκατάσταση των προσφυγικών ροών στο δυτικό κόσμο ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κάθε κράτους) .
Κομίζεις γλαύκα ες Αθήνας , θα μου πείτε.Οι Αμερικανοί είναι άλλωστε γνωστοί για τον ιμπεριαλισμό και το κυνισμό τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής…
Οκ.Mea culpa.
Ας πάμε τότε στον κατεξοχήν εκπρόσωπο του δυτικού πολιτισμού και των πολιτισμικών και ηθικών του συνδηλώσεων.Ας πάμε στην Ευρώπη μας, που ιδιαίτερα μετά την ενοποίηση-de facto ομοσπονδιοποίση της φαντάζει ιδανικός θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , της ελευθερίας και της αλληλεγγύης ,που συνιστούν άλλωστε και το απόφθεγμα της πολιτιστικής της ταυτότητας.


Εδώ βλέπουμε τον στρατό των Σκοπιανών σε μια ακόμη έξαρση αγάπης ,συμπόνοιας και αλληλεγγύης.

Ντάξει τώρα.Σαν τον ανθρωπισμό δεν έχει.
Τουλάχιστον ,παρά τις επιμέρους ασχημοσύνες των κρατών ,η ΕΕ θεσμικά αντέδρασε και τουλάχιστον διασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και την ασφάλεια των προσφύγων.

Έλα ελα ,τέλος η αντιευρωπαική προπαγάνδα.Η Ελλάδα φταίει πάλι που ως πύλη υποδόχης τους δεν ήλεγξε τις προσφυγικές ροές και δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα εν τω γεννασθαι.
Ουδέν αληθέστερον τούτου.Αλήθεια , όμως , τι έκαναν το ΝΑΤΟ και οι ευρωπαϊκοί  θεσμοί.
Έδωσαν το υπέρογκο(...) ποσό των 700.000.000 ευρώ (!) σε ΜΚΟ.Με αυτόν τον πρωτοφανή πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων επιχειρήθηκε να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ειδομένη την ώρα που η Τουρκία και οι Νταβούτογλου-Ερντογάν εκμεταλλευόμενοι τον πανικό και το πασίδηλο ηγετικό έλλειμμα της ΕΕ παζαρεύουν ψυχές αντί δυσθεώρητων επιχορηγήσεων μετατρέποντας τις όποιες συνεννοήσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε σε μια επονείδιστη αγοραπωλησία ψυχών με φόντο την καιροσκοπική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος.
Παράλληλα , η ευρωπαϊκή ελίτ του βορρά διαμηνύει το κλείσιμο των συνόρων αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής τους της εγκληματικής ενέργειας.
Ξέρετε,ειρήσθω εν παρόδω , αυτό στα πλαίσια του διεθνούς ποινικού δικαίου είναι κατά πάγια νομολογία των διεθνών δικαστηρίων δικαιωμάτων του ανθρώπου  αξιόποινη ενέργεια.
Τελικά, ίσως οι χρυσοποίκιλτες διεθνείς προστατευτικές συνθήκες να παραμένουν απλώς σκεβρωμένες και κενές περιεχομένου περγαμηνές.
Και να΄ταν μόνο το προσφυγικό.
Η κατακόρυφη άνοδος του εθνικισμού και της ακροδεξιάς ακόμη και σε χώρες με πράγματι πλούσια πολιτισμική και δημοκρατική παράδοση ( ΕλλάδαàΧ.Α,Γαλλία àλεπέν) φαντάζει ωρολογιακή βόμβα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αν δε ρίξει κανείς μια ματιά από τους ναζί που κυβερνούν την Ουκρανία μέχρι τα μέλη της ΧΑ ( ή μάλλον τους ηθικούς αυτουργούς ή συναυτουργούς σε πλειάδα εκκρεμόδικων υποθέσεων )που –λόγω της κωλυσιεργίας της ελληνικής δικαιοσύνης –απολαμβάνουν την έστω και περιορισμένη ελευθερία τους παραμένοντας το τρίτο πολιτικό κόμμα της χώρας ,ξεθωριάζει έτι περισσότερο το αξίωμα της ‘’δημοκρατικής και ανθρωποκεντρικής’’Ευρώπης.
Όσο για τον λεγόμενο αναπτυσσόμενο κόσμό ,η κατάσταση παραμένει σταθερά αποκαρδιωτική.Κατάφωρη παραβίαση ακόμη και των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αναλφαβητισμός  που επιφέρει κοινωνικούς αποκλεισμούς κι άνθηση του σεξισμού κλπ
Και σαν επιστέγασμα η εγκληματική δράση του ISIS που σκορπά αφειδώς φρίκη και θηριωδία δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος και προσφυή συσχετισμό για νέους γεωπολιτικούς τακτικισμούς.
Και όσο και αν αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά ,τότε ας δούμε και ένα λίγο πιο γνωστό πλην όμως εξίσου διαδεδομένο και πλέον επικίνδυνο είδος ρατσισμού.
Τον κοινωνικό δαρβινισμό, ως το απόφθεγμα της πιο επιθετικής μορφής καπιταλισμού ,εμποτισμένης μάλιστα από την κυνικότητα του νεοφιλελευθερισμού.
Ξεφεύγεις θα μου πείτε. Μη βιάζεστε.
Κατ’αρχάς,για την οικονομία του άρθρου ας εξηγήσουμε ευσύνοπτα τι σημαίνει αυτός ο prima facie δυσνόητος όρος.
Πρόκειται στην ουσία για την εκκοσμίκευση της θεωρίας του Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής και καταλληλότητας προς επιβίωση στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Ο Χέρμπερτ Σπένσερ φαίνεται να είναι ένας από τους γνωστότερους πρεσβευτές του Κοινωνικού Δαρβινισμού, αν και με το έργο του δεν επιχείρησε σκόπιμα τη διάδοση όλων των δυσάρεστων συνεπειών που έφερε η συγκεκριμένη θεωρία. Ο Σπένσερ παρομοιάζει αρχικά την κοινωνία με έναν ζωντανό οργανισμό αποτελούμενο από όργανα-θεσμούς που εξασφαλίζουν την επιβίωση, κάνοντας γόνιμο το πεδίο για μετέπειτα συγκρίσεις των φυσικών δομών με τις κοινωνικές. Χαρακτηριστικό κομμάτι του έργου του είναι η ιδέα, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις φυσικές διεργασίες της εξέλιξης στην κοινωνία χρηματοδοτώντας και προστατεύοντας τους φτωχούς και αδυνάτους, καθώς έτσι διαστρεβλώνεται η ροή της επιβίωσης των ισχυρότερων και πλουσίων που θα δημιουργήσουν τελικά υγιέστερες κοινωνικές δομές. Επηρεασμένος από τις πολιτικές και οικονομικές θεωρίες του Τόμας Μάλθους που ήθελαν τον τερματισμό των φιλανθρωπιών, ώστε να επέλθει η διαιώνιση των περισσότερο προσαρμοσμένων, και από το ευρύτερο κλίμα του ακμάζοντα καπιταλισμού στην Αγγλία, ο Σπένσερ προώθησε σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του Κοινωνικού Δαρβινισμού που λειτούργησε, άλλωστε, σαν ένα ιδεολογικό πλαίσιο-άλλοθι για τα πολλαπλά αποικιοκρατικά ταξίδια των Δυτικών της εποχής.
Είναι προφανές πως η σημερινή καπιταλιστική ασυδοσία ,μπολιασμένη από την κυνικότητα του νεοφιλελευθερισμού βρίσκει το θεωρητικό της αποκούμπι σε αυτό το ιδεολόγημα.
Τι ,υπερβάλλω ;
Aς μιλήσουμε με τη ψυχρή γλώσσα των αριθμών.

Στην Ευρώπη :
  • 120 εκατομμύρια φτωχοί,
  • 30 εκατομμύρια άνεργοι,
  • 4,5 εκατομμύρια άστεγοι,
  • Στα καθ’υμάς,στην Ελλάδα :
  • Από το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί  κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες,
  • το 48% των νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας,
  • το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες,
  • οι – επισήμως καταγεγραμμένοι – άνεργοι ανήλθαν στους 1 εκατομμύριο 81 χιλιάδες,
  • το 50% όσων συνεχίζουν να εργάζονται αμείβεται στον ιδιωτικό τομέα με 800 ευρώ και κάτω,
  • 1,182 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν με κάτω από 700 ευρώ,
  • 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από έναν έως και 12 μήνες,
  • το 68% των Ελλήνων δεν διαθέτει εισόδημα πάνω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος που θεωρείται όριο της επίσημης φτώχειας,
  •  η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στους ρυθμούς επιδείνωσης του δείκτη μιζέριας για τον λαό της κι αυτό πριν από την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου (στοιχεία: ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ΟΑΕΔ, σύστημα «Ήλιος», Κομισιόν, Bloomberg).
Στην Αμερική έτσι: 
  • Με το 95% των κερδών που παράγονται από το «αναπτυξιακό μοντέλο Ομπάμα» να καταλήγουν στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού και από αυτά τα κέρδη το 60% να πηγαίνει στους μεγιστάνες του πλούτου που αποτελούν το μόλις 0,1% του πληθυσμού,
  • με 55 εκατομμύρια Αμερικανούς να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εκ των οποίων 15,5 εκατομμύρια είναι παιδιά,
  • με πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανούς να μην έχουν ασφάλεια υγείας και με 50 εκατομμύρια ανθρώπους να σιτίζονται με κουπόνια σίτισης,
  • με το μέσο όρο των εσόδων των ανώτερων εισοδηματικά τάξεων στις ΗΠΑ να είναι κατά 400 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο των αποδοχών των εργαζόμενων στρωμάτων
Παγκοσμίως: 
  • Με περίπου 748 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό με συνέπεια -και μόνο εξ αυτού του λόγου - περίπου 1.000 παιδιά να πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με το επισφαλές πόσιμο νερό, την ανεπαρκή αποχέτευση ή τις κακές συνθήκες υγιεινής.
  • Με 62 ανθρώπους που κατέχουν τόσο πλούτο όσος ο πλούτος που κατέχει ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – να έχουν δει τα πλούτη τους από το 2010 και μετά να αυξάνονται κατά 44% όταν ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41% (στοιχεία: Oxfam, Unicef)
Πηγή:real.gr
Δυστυχώς, η αναβίωση και η έξαρση του ρατσισμού σε παγκόσμια κλίμακα αποδεικνύει πως το ‘’πολυκέφαλο αυτό τέρας’’ δεν πεθαίνει ,μόνο για λίγο ξαποσταίνει και καθώς κλείνει ένα κύκλο μίσους και αίματος ,στο λυκόφως κάποιας ζωής του μαζί με τις λοίσθιες πνοές του εκπέμπει τις πιο απάνθρωπες αναλαμπές του.Γιατί τα τα έσχατά του πλήγματα,τα απεχθή και ανθρωποβόρα,θυμίζουν τινάγματα φιδιού τα πιο θανατηφόρα.
Όλα αυτά συνέχονται σε μια θλιβερή συνισταμένη: την κατάφαση αποτυχίας της ανθρωπότητας να ιχνηλατήσει τις οντολογικές της πηγές και να εξανθρωπιστεί.Ως τότε το μόνο που της ταιριάζει είναι η αυτολύπηση.Ως τότε ο διαχρονικός στίχος του Κ.Βάρναλη αενάως θα αυτοεπιβεβαιώνεται.Ως τότε , παραμένουμε ‘’θερία’’.
Y.Γ Η κάτωθι εικόνα είναι το βαρύ τίμημα της σημερινής ανθρώπινης παραφροσύνης για κάθε ανθρώπινη συνείδηση.Είναι η εικόνα που θα μας στοιχειώνει για πολύ καιρό ως η απόλυτη προσωποποίηση μιας ακόμη πανανθρώπινης τραγωδίας.
Είναι εικόνα-κόλαφος για την πολιτισμένη Δύση.Είναι η γύμνια της.Και μην ξεχνάτε.

Όποιος δε σέβεται το παιδί που βλέπει μπροστά του έχει πρώτα σκοτώσει το παιδί που κρύβει μέσα του…
Επιμέλεια:Mιχάλης Πλατανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας