Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ISIS: Η Παράνοια του Σήμερα

Είναι 12 το βράδυ. Είσαι στο σπίτι σου, στις Βρυξέλλες, ευτυχισμένος που τελικά κατάφερες να μαζέψεις τα χρήματα, σκεπάζεις τη γυναίκα σου και ξαπλώνεις δίπλα της. Δεν μπορείς από τη χαρά σου να κοιμηθείς. Σε 10 ώρες πετάτε για Λονδίνο. Ξυπνάτε στις 7-30, ετοιμάζεστε, καλείς ταξί και 1 ώρα αργότερα βρίσκεστε στο check in του αεροδρομίου. Πηγαίνετε να πάρετε τα εισιτήριά σας, κι ενώ βοηθάς τη γυναίκα σου να βρει την ταυτότητά της, ένας μελαμψός κύριος στέκεται δίπλα σας κάνει μια απότομη κίνηση μέσα από το μπουφάν του, φωνάζει κάτι στα αραβικά και ανατινάσσεται. Μαζί με αυτόν και εσείς και τα όνειρά σου για τη ζωή σας. Τόσο απλά, τόσο τραγικά.

Τρίτη 22 Μαρτίου λοιπόν, άλλη μια μέρα που η τρομοκρατική οργάνωση ISIS άφησε το αιματηρό της στίγμα σε ακόμα μια χώρα εκτός Συρίας, μετά τις Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Λίβανο, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Τουρκία και Γαλλία. Οι πρώτες ξέρω, δεν "πουλάνε" πολύ αλλά σε προηγούμενο άρθρο είπαμε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και ότι στα ζητήματα της ζωής δεν υπάρχει διαχωρισμός.
Το Βέλγιο πενθεί σήμερα όπως και όλη η Ευρώπη, η Αμερική και το διαδίκτυο, το οποίο σύσσωμο, ιδιαίτερα στα social media, εκφράζει τη συμπόνοια και τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών.
Και εδώ έρχονται τα δύο εύλογα ερωτήματα. Αφού με κάθε τρομοκρατικό χτύπημα όλος ο πλανήτης υποτίθεται ότι συγκλονίζεται από λύπη, αφού ο ISIS έχει δηλώσει σειρά επόμενων στόχων, αφού υποτίθεται πως όλες οι πρωτεύουσες, ειδικά της Ευρώπης, είναι σε αναμονή για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα το όποιο θέλουν να προλάβουν, αφού εκτός Συρίας ο ISIS δεν έχει προχωρήσει ούτε σε 1 ούτε σε 2, αλλά σε πάνω από 40 διαφορετικά τρομοκρατικά χτυπήματα και έχει σκοτώσει πάνω από 1000 αθώους ανθρώπους, μέσα στους τελευταίους 15 μήνες,
Γιατί συνέβη, μετά από όσα αναφέραμε, και το σημερινό και αυτή τη στιγμή είναι ταυτοποιημένοι 36 νεκροί και πάνω απο 200 τραυματίες αντί να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη ώστε να αποφευχθεί το χτύπημα;
Γιατί οι μεγάλες δυνάμεις όπως Η.Π.Α, Ρωσία, Κίνα αλλά και το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνουν αποφασιστικά στη Συρία ώστε να εξαλείψουν τη φρικιαστική αυτή οργάνωση που στο όνομα του Ισλάμ on camera καίει ζωντανούς και αποκεφαλίζει ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί τυχαίνει να κατάγονται από κάποια χώρα της Ευρώπης ;
Θεωρώ ότι το τεράστιο αυτό πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας τριων παραγόντων, ένας από την πλευρά των μεγάλων και ισχυρών στρατιωτικά και πολιτικά δυνάμεων ένας από την πλευρά της πρόληψης των επιθέσεων και ένας από την πλευρά του ISIS.
Για τον πρώτο παράγοντα υπάρχουν τα περισσότερα ερωτηματικά. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να καταλάβει γιατί χώρες όπως οι Η.Π.Α, που δεν είχαν πρόβλημα να βομβαρδίσουν με ατομική βόμβα τη Χιροσίμα με αποτέλεσμα για τις επόμενες δεκαετίες να γεννιούνται μεταλλαγμένα παιδιά στην περιοχή, ή η Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί, επίσημα πλέον, για κατασκόπους ακόμη και δελφίνια, δεν "τελειώνουν" τον ISIS; Μάλλον όχι. Γιατί τα άναρχα χτυπήματα ένα εδώ, ένα εκεί κι ένα παραπέρα περισσότερο μου δίνουν την αίσθηση ότι χρησιμοποιούνται για το "φαίνεσθαι" και όχι για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης βλέπουμε ένα ΝΑΤΟ πλήρως απαθές χωρίς πρόθεση να αναμειχθεί ιδιαίτερα στην περιοχή της Συρίας με αιτία την αδυναμία πρόσβασης, την επικινδυνότητα του εγχειρήματος και την προστασία των αμάχων. Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο ποια είναι η κατάσταση στη Συρία και πόσο προστατεύνται οι άμαχοι οπότε μπορούμε να αξιολογήσουμε και τους εν λόγω ισχυρισμούς. Άρα η απάντηση στο γιατί οι παραπάνω δεν επεμβαίνουν αποτελεί ένα μυστήριο ίσως και με μελανά σημεία αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Ο δεύτερος είναι και ο πιο έυκολα κατανοήσιμος. Τα κράτη της εξαθλίωσης και της οικονομικής κρίσης ειδικά εκτός Ευρώπης δεν μπορούν να προλάβουν αυτές τις τυφλές επιθέσεις από έναν οργανωμένο ISIS ο οποίος φέρει και ένα σημαντικότατο χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα του τρίτου παράγοντα που αναφέραμε. Την παράνοια.
Ο ISIS δεν αποτελείται μόνο από ανθρώπους που δολοφονούν on camera αθώους, όπως προαναφέραμε. Αποτελείται και από άτομα τα οποία είναι πρόθυμα να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα, με σκόπο να ζωστούν με εκρηκτικά και να ανατιναχτούν κι έτσι να συμπαρασύρουν και άλλους ανθρώπους που δε τους ξέρουν, δε τους έχουν βλάψει απλώς και μόνο γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα εκδικηθούν τις χώρες της Δύσης στο όνομα του Αλλάχ. Κάποιοι μάλιστα, αυτοκτονούν με τις ζώνες εκρηκτικών on camera για να δείξουν σε άλλους εν δυνάμει τζιχαντιστές πώς αυτή χρησιμοποιείται. Νομίζω ότι η λέξη παράνοια είναι χαμηλής έντασης σε αυτή την περίπτωση.
Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση που κινείται έξω από τη λογική με ενεργοποιημένα τα πιο αιμοβόρα ένστικτα του ανθρώπου. Γνώμη μου; Mόνο αν όλα τα ισχυρά στρατιωτικά κράτη συνεργαστούν με πλάνο και μοναδικό στόχο να εξαλείψουν τον ISIS από τη βάση του, τερματίζοντας έτσι τον πόλεμο στη Συρία και προστατεύοντας τα υπόλοιπα κράτη από τις αυτοκτονικές και βομβιστικές επθέσεις. Όμως αυτή η πρόταση στον πλανήτη του χρήματος και των συμφερόντων που ζούμε δυστυχώς δε μπορεί παρά να αποτελεί μια ευχή.





Επιμέλεια: Λάμπρος Αναστασό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας