Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

A Clash of Titans



Έφτασε επιτέλους η στιγμή που οι ανά τον κόσμο μπασκετόφιλοι περίμεναν όλη τη χρονιά. Η σειρά που θα κρίνει το φετινό Πρωταθλητή του ΝΒΑ. Οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της χρονιάς, δυο ομάδες πιο όμοιες από,τι νομίζουμε αλλά και ταυτόχρονα πολύ διαφορετικές συγκρούονται για να κατακτήσουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή σε μια ρεβάνς των περσινών, συναρπαστικών, τελικών. 


Πώς έφτασαν εδώ
Μετά από μια μαγική regular season η οποία συνοδεύτηκε με το σπάσιμο του ρεκόρ των Bulls (και περίπου άλλων 9563 άλλων ρεκόρ που δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε) για τις περισσότερες νίκες στην κανονική διάρκεια της σεζόν οι Warriors κατάφεραν να κερδίσουν όχι μόνο το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας αλλά και τις καρδιές μας. Το μπάσκετ που έπαιζαν θύμιζε ένα οργανωμένο χάος, ένα αυτοσχεδιαστικό μπαλέτο ή όπως το έθεσε ένας εξαιρετικός αρθρογράφος '' μουσική που θα συνέθετε ο Miles Davis αν αντί για τρομπέτα κρατούσε φλογοβόλο''. Μέσα στα play-offs υπερπήδησαν τα εμπόδια των απαράδεκτων φέτος Rockets με 4-1 ενώ με το ίδιο συνολικό σκορ αν και πολύ πιο δύσκολα επικράτησαν και επί των Blazers. Τέλος, αν και βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και μια ήττα μακριά από τον αποκλεισμό κατόρθωσαν να προκριθούν στους τελικούς στέλνοντας τους Thunder για διακοπές και τους οπαδούς τους να ανησυχούν για το μέλλον του Durant στην ομάδα τους.
Από τη μεριά τους οι Cavs δεν μπορούν να πουν ότι είχαν μια εξίσου ειδυλλιακή κανονική περίοδο. Στη μέση ακριβώς της χρονιάς και σε μια κίνηση που θύμισε χρυσές εποχές Σωκράτη Κόκκαλη  η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να απολύσει τον coach Blatt παρά το γεγονός ότι τους είχε οδηγήσει στους περσινούς τελικούς και μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν άνετα πρώτοι στην Ανατολική Περιφέρεια. Ξεπερνώντας όμως τις αρχικές αναταραχές και υπό την καθοδήγηση του πιο player-friendly Tyronn Lue κατόρθωσαν και αυτοί από τη μεριά τους όχι μόνο να παίξουν κατά διαστήματα όμορφο μπάσκετ αλλά και να φτάσουν μέχρι τους τελικούς με περισσή άνεση καθώς οι μόνες του ήττες ήρθαν από την μπασκετική μετεμψύχωση του Dikembe Mutombo, δηλαδή τον Bismak Biyombo.

To παιχνίδι τους. 
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι στη σειρά αυτή δεν έχουμε το κλασσικό δίπολο ''καλή άμυνα vs καλή επίθεση''. Αντίθετα έχουμε δύο ομάδες με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας που αγαπάνε να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο (έτσι εκφράζεται το 16,7% των επιθέσεων των Warriors και το 13,8% των Cavaliers) και να βρίσκουν τον ελεύθερο παίχτη. Και πώς να ήταν διαφορετικά άλλωστε όταν από τη μία οι Καλιφορνέζοι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται την τεράστια νοημοσύνη του ρόστερ αφενός και τις δημιουργικές ικανότητες των Curry και Green αφετέρου ενώ από την άλλοι οι Ιππότες διαθέτουν στο ρόστερ τους μια πραγματική ιδιοφυΐα στο πρόσωπο του LeBron James. Οι εξαιρετικές επιθετικές τους επιδόσεις όμως δεν σημαίνει ότι χωλαίνουν στην άμυνα καθώς και οι δύο ομάδες ήταν μέσα στο top-10 της λίγκας στο defensive efficiency (δείκτης που υπολογίζει πόσο αποτελεσματικά αμύνεται η κάθε ομάδα). Ενώ όμως και οι δύο ομάδες έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα του αθλήματος και σουτάρουν πάρα πολλά τρίποντα υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο εκτέλεσης καθώς οι μεν Warriors βασίζονται πολύ στην εκτέλεση μετά από σκριν (12,3 % των επιθέσεων τους) ενώ οι Cavs δίνουν πιο μεγάλη έμφαση στην spot up εκτέλεση η οποία αποτελεί  το 21,6% των επιθέσεων τους.

Που θα κριθεί η σειρά
Οι δύο ομάδες όπως φαίνεται έχουν ξεκάθαρους στόχους στο πού θα χτυπήσουν τη σειρά ούτως ώστε να εκθέσουν τα μειονεκτήματά της άλλης. Έτσι από τη μία οι Dubs θα χτυπήσουν πολύ από την περιφέρεια θα κοιτάξουν να πιέσουν στην άμυνα ούτως ώστε να αναγκάσουν τους αντιπάλους τους σε λάθη ενώ θα δώσουν μεγάλη έμφαση στο pick-n-roll πάνω στον Kevin Love ειδικά όταν αυτός μαρκάρει τον Draymond Green λόγω των αργών ποδιών του και της δεδομένης αδυναμίας του πρώτου στην άμυνα. Από τη μεριά τους οι Cavs (θεωρητικά) θα προσπαθήσουν να χαμηλώσουν το ρυθμό (δεν είναι τυχαίο ότι στα παιχνίδια των play offs των Cavs υπάρχουν κατά μέσο όρο 10 λιγότερες κατοχές από,τι στα αντίστοιχα των Dubs) να χτυπήσουν τα επιθετικά ριμπάουντ κυρίως με τον Tristan Thompson ούτως ώστε να αποφύγουν τη χρησιμοποίηση της lineup of death (Curry, Thmpson, Barnes,Iguodala,Green) από τους αντιπάλους. Τέλος θα προσπαθήσουν να πάρουν όσο γίνεται τη μπάλα από τα χέρια του Curry και θα επιδιώξουν να ''δώσουν'' τα σουτ που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρναν οι Splash Brothers στους εκάστοτε forwards.

Τι θέλω να γίνει: Νίκη των Cavs με 4-2 ( Λεμπρόν είσαι ακόμα ο Βασιλιάς)
Τι θα γίνει: Επανάληψη των περσινών τελικών και νίκη των Warriors με 4-2

Όλα τα στατιστικά είναι από το stats.nba.com

Επιμέλεια: Πασχάλης Χατζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας