Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Χρόνια Πολλά ρε Πατέρα!

 
      Χρόνια πολλά στους πατεράδες όλου του κόσμου. Χρόνια πολλά και στον δικό μου! Σήμερα είναι η μέρα σας. Μέσα στον χρόνο υπάρχουν διάφορες ημέρες αφιερωμένες στην γυναίκα, Η Γιορτή της Μητέρας, Η Γιορτή της Γυναίκας, Η Μέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, Η Μέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών κλπ. Είναι ημέρες ιδιαίτερης σημασίας και πρέπει να χαιρόμαστε που υπάρχουν. Στον καημένο τον μπαμπά; Μια μόνο μέρα; Χαλάλι. Αφού υπάρχει όμως να μην δώσουμε τα εύσημα στους καθημερινούς αυτούς ήρωες; Για τα κορίτσια δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς η σχέση με τους πατεράδες τους, για τα αγόρια όμως ξέρω. Όχι μόνο ξέρω αλλά θα σας πω και οχτώ μεγάλες αλήθειες. Οχτώ πράγματα που όλοι τα έχουμε βιώσει και όλοι θα πρέπει να κάνουμε για αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους.



1. Είναι ο πιο εκνευριστικός άνθρωπος όταν έχεις το τιμόνι στο χέρι.

Κακά τα ψέματα. Την οδήγηση καλύτερα από τον πατέρα δεν θα σου την μάθει κανείς. Αλλαγή ταχυτήτων, όπισθεν, παρκάρισμα και τα συναφή τα μαθαίνεις στο Passat (1.800αρι turbo είναι αυτό να μην το εξυμνήσω;) του πατέρα σου. Έλα όμως που όταν με το καλό είσαι σε θέση να πάρεις το αμάξι και τον έχεις συνοδηγό δεν σε αφήνει σε ησυχία. Κοίτα τους καθρέφτες, μην κάνεις προσπέραση, άλλαξε ταχύτητες και δεν συμμαζεύεται. Τι να κάνεις όμως; όταν για 16 χρόνια τον αποκαλείς Schumacher καλά σου κάνει!

2. Θα σε αφήσει να κερδίσεις έστω και μια φορά στο τάβλι. 

Ή στα χαρτιά ή στο σκάκι. Θα σε αφήσει όμως! Θα σε μάθει, θα εκνευριστεί που δεν έπαιξες τις πεντάρες όπως έπρεπε αλλά κάποια στιγμή θα κάνει μια λάθος κίνηση για να κερδίσεις. Μόνο και μόνο για να σε δει να γελάς και να του λες ότι ο μαθητής έγινε καλύτερος από τον δάσκαλο. Έχε το στο νου σου γιατί μια μέρα ίσως θα πρέπει εσύ να τον αφήσεις να κερδίσει για να χαρείς που θα σου πει "ο παλιός είναι αλλιώς".

3. Μην γίνεις άλλη ομάδα ρε φίλε! 

Δηλαδή για το θεό! Σε έχει μεγαλώσει στα κόκκινα, πράσινα, κίτρινα. Σε έχει πάει γήπεδο κι εσύ μια μέρα των ημερών σηκώνεσαι και του λες αλλαξοπίστησα και έγινα ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός; Δεν λέω καλό είναι να υπάρχει μια μικρή κόντρα αλλά μην τον προδίδεις έτσι! Στο κάτω - κάτω υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να πανηγυρίζετε γκολ μαζί; να φωνάζετε το ίδιο σύνθημα;
ΥΓ. Το ίδιο ισχύει και με τις εθνικές.

4. Καλύτερο αντρικό πρότυπο δεν θα βρεις.

Ναι ξέρω ότι μερικοί πατεράδες είναι παραδείγματα προς αποφυγήν. Η πλειονότητα όμως είναι αυτοί που θα σε κάνουν καλύτερο άντρα. Οι κινήσεις, οι κουβέντες, οι συμβουλές του πατέρα μένουν για πάντα χαραγμένες στη σκέψη ενός άντρα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Παρακολούθα τις κινήσεις του, πρόσεξε τις λέξεις που χρησιμοποιεί, άκου τις συμβουλές που έχει να σου δώσει. Αυτά που θα σου δώσει εκείνος δεν θα στα δώσει κανένας  ποδοσφαιριστής, κανένας ηθοποιός, κανένας τραγουδιστής.

5. Πάντα θα καυχιέται για σένα παραπάνω απ'όσο πρέπει.

Είσαι ο γιος του. Είσαι το καμάρι του. Πρέπει να αποδεχτείς ότι, για ότι θα καταφέρνεις στη ζωή σου εκείνος θα φουσκώνει από υπερηφάνεια. Εντάξει, ίσως το παρατραβήξει μερικές φορές αλλά αυτό δεν είναι κακό. Έχει μοχθήσει, έχει θυσιάσει και έχει κάνει στην άκρη το εγώ του για να δει εσένα να πετυχαίνεις, του αξίζει λοιπόν να είναι λίγο υπερβολικός.

6. Μην τον θυμάσαι οπότε θέλεις λεφτά.

Εντάξει το ξέρω πως αυτό καμιά φορά συμβαίνει, αλλά κακώς συμβαίνει! Θες λεφτά και θες να τον πάρεις τηλέφωνο να του ζητήσεις. Δεκτό. Όταν όμως στο σηκώσει μην του "πετάξεις" ένα ποσό και μετά τον κλείσεις. Δεν είναι τράπεζα. Πάρ'τον τηλέφωνο και πες του για το πως πέρασες τη μέρα σου, πες του για το Euro (μιας και είναι επίκαιρο), πες του πως πάνε τα πράγματα στην σχολή/δουλειά ή πες του για μια κοπέλα που γνώρισες. Να είσαι σίγουρος πως θα χαρεί πολύ.

7. Κάποια στιγμή θα σου κάνει την κουβέντα για το σεξ.

Κάποιοι έχουν μεγαλύτερη και κάποιοι άλλοι μικρότερη άνεση για να συζητήσουν αυτό το θέμα με τους γιους τους. Όπως και να χει όμως αυτή η συζήτηση θα γίνει. Μην νιώσεις άβολα. Πιο σωστά από εκείνον δεν θα σου μιλήσει κανένας έφηβος-με-τα-μυαλά-στα-κάγκελα φίλος. Άκουσε τι έχει να σου πει, μοιράσου εμπειρίες μαζί του. Καλό θα σου κάνει.

8. Φέρε μια μπύρα στο παιδί!

Είναι η στιγμή που στα μάτια του είσαι πλέον άντρας. Δεν μιλάω για τις φορές που είσαι πιτσιρίκι και του ζητάς να σου βάλει λίγο στο ποτήρι σου για να πιεις κρυφά από τη μαμά. Όχι. Μιλάω για τις φορές που έχετε κάτσει στο μπαλκόνι να φάτε ή έχετε κάνει μια δουλειά του σπιτιού μαζί, έχετε ξαποστάσει και λέει στη μητέρα σου να φέρει δύο μπύρες αντί για μία.

Επιμέλεια: Μάριος Μαύρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας