Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Στην ίδια πισίνα, θα το ξανασηκώσει!

Το 2001 έφτασε στον τελικό του Champions League, εναντίον της Jug, όμως οι διαιτητές του στέρησαν το κύπελλο. Το 2002, εναντίον της Honved αυτή τη φορά, έφτασε ξανά στον τελικό και κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Σαν dejavu, σήμερα παίζει τον τρίτο τελικό Champions League της ιστορίας του, στο ίδιο κολυμβητήριο που κατέκτησε το τρόπαιο το 2002, εναντίον της ομάδας από την οποία το έχασε το 2001. Ο  Θοδωρής Βλάχος, που ήταν τότε βοηθός προπονητή του Zoltan Kasas, σήμερα είναι πρώτος προπονητής, και ο δικός του βοηθός, Δημήτρης Κραβαρίτης, ήταν παίχτης σ' εκείνο το θρίαμβο, πριν από 14 χρόνια.



Αυτό που έγινε εχθές ήταν πραγματικά ασύλληπτο, κι έδειξε ότι ο Ολυμπιακός είναι ομάδα  φτιαγμένη από μέταλλο. Το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρέθηκε να χάνει στα μέσα της τρίτης περιόδου με τρία γκολ  (6-3) από την οικοδέσποινα του Final 6, Szolnoki. Με επί μέρους 4-0 κατάφερε να πάρει προβάδισμα, και 1' πριν τη λήξη του παιχνιδιού ισοφαρίστηκε. Στη συνέχεια έπαιξε τρομερή άμυνα (εκμευταλευόμενη σοβαρά λάθη των Ούγγρων που δεν είχαν καθαρό μυαλό) με παίχτη λιγότερο δύο φορές, κι ερχόμαστε στην τελευταία φάση του παιχνιδιού. Έχουν απομείνει 4'' κι ο Βλάχος καλεί time-out. Η μπάλα είναι στο κέντρο, ο βραχύσωμος και υπερκινητικός Βλαχόπουλος κάνει μικρό μπάσιμο κοντά στο αντίπαλο τέρμα, ο Ντόσκας, αν δεν κάνω λάθος, πετάει την μπάλα ψηλά, σαν alley-oop, και με ένα χαστούκι, στο απόλυτο μηδέν, ο Βλαχόπουλος στέλνει την μπάλα στην απέναντι γωνία του Viktor Nagy, και τον Ολυμπιακό στον τελικό. Καλύτερα να το δεις παρά να στο περιγράφω. "Ετσι παίρνονται τα champions league" ήταν ό,τι πιο εύστοχο άκουσα εκείνη την στιγμή.

Στον άλλο ημιτελικό, έγινε ένα μικρό θαύμα. Η κροατική Jug κατάφερε να επικρατήσει της ιταλικής πανίσχυρης και πανάκριβης Pro Recco στη διαδικασία των πέναλτι. Η Jug ήταν καλύτερη σε ολόκληρο το παιχνίδι, και η νίκη της οφείλεται στην απουσία του βασικού πορτιέρο και αρχηγού των Ιταλών, Stefano Tempesti.

Ο τελικός θα γίνει σήμερα, 22.00 ώρα Ελλάδος, και θα προβληθεί από τα κανάλια Novasports και το επίσημο site της LEN. Οι υγιείς φίλοι του αθλητισμού οφείλουν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, και οφείλουν να υποστηρίξουν τον Ολυμπιακό, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει παίχτες παγκοσμίου κλάσης.

Υ.Γ. 1: Φίλες και φίλοι φίλαθλοι: Σταματήστε να βλέπετε μόνο ποδόσφαιρο και ειδικά το αισχρό ελληνικό πρωτάθλημα. Η υδατοσφαίριση είναι ένα άθλημα άγριο και πανέμορφο, που θα μπορούσα να παρομοιάσω με το μπάσκετ, και που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει και να ευχαριστηθεί. Ειδικά στην Ελλάδα δε γνωρίζω άλλο άθλημα που έχει φέρει τόσες διεθνείς επιτυχίες:
Εθνική γυναικών: 2η στους Ολυμπιακούς του 2004, 1η στο Παγκόσμιο το 2011, 3η στο World League το 2007 και το 2010.
Εθνική Ανδρών: 3η στο Παγκόσμιο του 2005 και του 2015.
ΝΟ Βουλιαγμένης (άνδρες): 1η θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1997
Νο Βουλιαγμένης (γυναίκες): 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (Len trophy), 2 Euroleague (κύπελλο πρωταθλητριών), 2 Super cup, ενώ άλλες δύο φορές έχει ητηθεί σε τελικό κυπέλλου κυπελλούχων, και 3 σε τελικό euroleague.
ANO Γλυφάδας (γυναίκες): 2 Eυρωλίγκες, το 2000 και το 2003.
Εθνικός Πειραιώς (γυναίκες): 1 Κύπελλο κυπελλούχων το 2010, και την ίδια σεζόν έχασε στο super cup από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Βουλιαγμένη.
Τίτλους υποδομών δεν θα πιάσω, απλά να αναφέρω ότι το καλοκαίρι που πέρασε είχαμε 4η θέση στο Παγκόσμιο Under-21 των Νέων Ανδρών, και χάλκινα μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων αλλά και Νεανίδων στο Μπακού.
Πολύ πρόχειρα (μπορεί να έχω ξεχάσει κάτι) μιλάμε για 8 χρυσά, 7 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια τόσο σε διασυλογικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μόνο την τελευταία 20ετία, και τη στιγμή που η υδατοσφαίριση υποχρηματοδοτείται.
Δώστε μια ευκαιρία στο πόλο και στα παιδιά που δουλεύουν πρωί-βράδυ στην πισίνα, πολλές φορές σε κακές συνθήκες και στην αφάνεια, επειδή πάντοτε έχουν να προσφέρουν. Το αξίζουν πολύ περισσότερο από άλλα αθλήματα, που αφαιμάζουν τα κονδύλια για τον αθλητισμό, και δεν προσφέρουν τίποτα.

Υ.Γ. 2: Τις φάσεις του παιχνιδιού μπορείς να δεις εδώ

Υ.Γ. 3: Αυτή η νίκη άξιζε μόνο και μόνο για τη φάτσα του τερματοφύλακα της Szolnoki, Viktor Nagy, στο τέλος του αγώνα, ο οποίος καθ' όλη την διάρκεια του ημιτελικού ήταν εριστικός κάνοντας ειρωνικές γκριμάτσες. Του εύχομαι να απολαύσει τον τελικό ήρεμα από το σπιτάκι του.
Και για το τέλος, κάτι που δεν περίμενα να πω ποτέ στη ζωή μου: ΠΑΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ!

Επιμέλεια: Γαβριήλ Γαβριηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας