Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η Ανάλυση Του Euro

Οι τηλεοράσεις έχουν ήδη προθερμανθεί. Οι τηλεθεατές το ίδιο και πλέον είμαστε έτοιμοι για να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη διοργάνωση γεμάτη μεγάλα ματς. Ακόμα και αν λείπει μια ομάδα σαν την Ολλανδία και την Ελλάδα το ενδιαφέρον μας παραμένει αμείωτο. Σε αυτά τα πλαίσια περνάμε από το μικροσκόπιο όλες τις 23άδες του Euro και αναλύουμε ποια είναι τα σημεία που θα κάνουν τη διαφορά αλλά και οι αδυναμίες τους.






ΟΜΙΛΟΣ Α



ΓΑΛΛΙΑ


Η Γαλλία μπαίνει στη διοργάνωση με το πλεονέκτημα της έδρας. Επιπλέον, η ομάδα διαθέτει ταλέντο και εκρηκτικότητα και σίγουρα θα πρέπει να θεωρείται φαβορί. Ακόμα και χωρίς τον Μπενζεμά (ο οποίος προτίμησε να απειλεί συμπαίκτες του αντί να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο) δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΠΟΛ ΠΟΓΚΜΠΑ


Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα ότι ο Πογκμπά θα είναι ο πρωταγωνιστής στην εθνική του. Δεν είναι μόνο ότι οι περισσότερες επιθέσεις περνάνε από τα πόδια του, αλλά επιπλέον είναι πολύ καλός και στα αμυντικά του καθήκοντα. Αν εκείνος, λοιπόν, δεν παίξει καλά θα υπάρξουν πολλές δυσλειτουργίες οι οποίες θα φανούν πολύ γρήγορα μέσα στο γήπεδο.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ ΚΟΜΑΝ
Κάποιοι θα πουν για τον Καντέ, άλλοι θα πουν για τον Μαρσιάλ. Για μένα μετά την φοβερή χρονιά που έκανε ο Κομάν σε συνδυασμό με το πολύ νεαρό της ηλικίας του μάς επιτρέπει να θεωρούμε ότι θα είναι μια τεράστια αποκάλυψη. Σίγουρα αρκετές φορές θα έρχεται από τον πάγκο και δεν θα παίζει βασικός, αλλά πολλές ομάδες θα ήθελαν να έχουν κοτζάμ Κομάν στον πάγκο.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΠΙΕΣΗ
Η αμυντική λειτουργία είναι λίγο προβληματική. Βέβαια πιστεύω ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Γάλλοι είναι η πίεση της επιτυχίας. Εδώ και πολλά χρόνια γυρνούν σπίτι τους με άδεια χέρια και όλοι οι οπαδοί πλέον περιμένουν να έρθει το τρόπαιο, αφού παίζουν στο σπίτι τους. Επομένως, είναι θέμα η διαχείριση του άγχους.






ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Τη γνωρίζουμε όλοι από τα παιχνίδια με την εθνική μας. Μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν δικαίως να βρεθούν ξανά σε μια μεγάλη διοργάνωση. Με την πανίσχυρη Γαλλία στον όμιλο θα προσπαθήσουν να κλέψουν τη δεύτερη θέση από την Ελβετία με την οποία κυρίως θα μάχονται και να περάσουν στην επόμενη φάση που είναι και το ταβάνι τους.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΤΣΙΠΡΙΑΝ ΤΑΤΑΡΟΥΣΑΝΟΥ


Ο τερματοφύλακας της Φιορεντίνα διανύει την καλύτερη περίοδο της καρίερας του. Δείχνει πιο σταθερός από ποτέ, γεμάτος αυτοπεποίθηση και είναι ένας από τους λίγους παίκτες της Ρουμανίας που έχουν παραστάσεις από ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Η άμυνα αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο προσόν της ομάδας και ο Ταταρουσάνου μαζί με τον γνώριμό μας Ρατς θα είναι οι ηγέτες που θα ελέγχουν τα μετόπισθεν.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΦΛΟΡΙΝ ΑΝΤΟΝΕ


Ο Αντόνε προέρχεται από μια εκπληκτική σεζόν με την Κόρδοβα στη δεύτερη κατηγορία Ισπανίας. Σίγουρα του αξίζει το κάτι παραπάνω κι αυτή θα είναι η ευκαιρία του να το αποδείξει. Θα είναι κρίμα να μη χρησιμοποιηθεί από τον Ιορντανέσκου από τη στιγμή που έχει δείξει στοιχεία ενός ικανού σκόρερ.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ


Μη σας ξεγελούν τα παιχνίδια με την εθνική μας στους ομίλους. Η Ρουμανία έχει μεγάλο πρόβλημα δημιουργικότητας το οποίο προέρχεται κυρίως από την έλλειψη ικανών παικτών να στελεχώσουν το κέντρο της. Πέρα από τον Τόρζε οι υπόλοιποι είτε δεν είναι αξιόλογοι για να φτιάξουν φάσεις είτε προέρχονται από κακές σεζόν. Σίγουρα πολλά θα εξαρτηθούν για την πρόκριση στην επόμενη φάση από τους μέσους της.






ΑΛΒΑΝΙΑ

Η Αλβανία βρίσκεται για πρώτη φορά σε τελική φάση μετά την εκπληκτική της πορεία στα προκριματικά στέλνοντας τη Δανία στα μπαράζ και αφήνοντας ακόμα πιο πίσω την κάκιστη Σερβία (μαζί με Ολλανδία και Ελλάδα ήταν από τις μεγάλες απογοητεύσεις). Το σύνολο του Ντε Μπιάσι απέδειξε ότι έχει ψυχή και σε αυτό το Euro έχει προφανώς σαν στόχο να πάει όσο καλύτερα γίνεται καθώς η πρόκριση είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΛΟΡΙΚ ΤΣΑΝΑ

Ο αρχηγός της Αλβανίας είναι ίσως ο πιο σημαντικός κρίκος της αλυσίδας. Με την πολύ μεγάλη εμπειρία του από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Γαλλικό, Ιταλικό, Αγγλικό) θα ηγηθεί σίγουρα όχι μόνο του κέντρου, αλλά και της προσπάθειας που κάνει η Αλβανία για να φτάσει στο θαύμα της πρόκρισης. Σίγουρα όλες οι επιθέσεις θα ξεκινούν από αυτόν και οι αντίπαλοι θα πρέπει να τον προσπεράσουν αν θέλουν να φτάσουν στο γκολ.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΕΛΣΕΪΝΤ ΧΙΣΑΪ

Ο νεαρός δεξιός μπακ έχει δείξει την ποιότητά του στη Νάπολι. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που αγωνίζονται στο Ιταλικό πρωτάθλημα και από του χρόνου θα πρωταγωνιστεί και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε τώρα με το Euro και θα προσπαθήσει να αποδείξει σε όλους πως οι εμπειρίες που έχει μαζέψει από την Νάπολι είναι αρκετές για να τον καθοδηγήσουν.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΑΠΕΙΡΙΑ

Μακράν το πιο σημαντικό πρόβλημα της εθνικής ομάδας της Αλβανίας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίσεις την πρώτη σου φορά στα ευρωπαϊκά σαλόνια και σίγουρα αυτή την απειρία θα την κουβαλάει σε όλο το τουρνουά. Ίσως αν τη διαχειριστούν σωστά να βγουν κερδισμένοι αφού δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αλλά το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι αν θέλουν να προσπεράσουν Ρουμανία και Ελβετία.






ΕΛΒΕΤΙΑ

Για μια ακόμα φορά οι Ελβετοί συμμετάσχουν σε μια τελική φάση και μάλιστα πάνοπλοι και έτοιμοι για να διακριθούν. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η ποικιλία μη Ελβετών παικτών που είναι, όμως, πολιτογραφημένοι Ελβετοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αλβανού Τζάκα που θα αντιμετωπίσει τον αδερφό του που παίζει με το εθνόσημο της Αλβανίας. Μπαίνει σε αυτήν τη φάση σαν φαβορί για τη δεύτερη θέση του ομίλου, ενώ φαίνεται να είναι η μόνη ομάδα που να μπορεί να απειλήσει έστω και λίγο την πρωτοκαθεδρία της Γαλλίας σε αυτό το γκρουπ.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΣΤΕΦΑΝ ΛΙΧΤΣΤΑΪΝΕΡ

Ο δεξιός μπακ της Γιουβέντους είναι το μυαλό της Ελβετίας και μέσα στο γήπεδο θα αποδείξει (ξανά) ότι αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του. Πολύ καλές επιστροφές, δημιουργικότητα και πάνω από όλα ψυχραιμία. Πολλοί παίκτες σίγουρα θα έχουν πρόβλημα όταν τον αντιμετωπίζουν τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΜΠΡΕΕΛ ΕΜΠΟΛΟ


Με πολύ μικρή διαφορά από τον Τζάκα θεωρώ μεγαλύτερο ταλέντο τον Εμπολό λόγω της ηλικίας του (μόλις 19). Η Γερμανία και η Αγγλία προσπαθούν να προσεγγίσουν την Βασιλεία για να τον αποκτήσουν. Ήδη απέρριψε πρόταση ύψους 27 εκατ. ευρώ από τη Βόλφσμπουργκ τον Γενάρη. Διερευνητικά κινούνται η Ντόρτμουντ και διάφορα κλαμπ της Αγγλίας για να μπορέσουν να κάνουν δικό τους τον ανερχόμενο επιθετικό. Εκπληκτικές χρονιές με τη Βασιλεία του έχουν χαρίσει τη φανέλα του βασικού και ελπίζουμε να συμβεί κάτι ανάλογο και στην Ελβετία.


Η Αδυναμία:ΕΠΙΘΕΣΗ

Ακόμα και αν υπάρχει ο Εμπολό δεν θεωρώ πως μπορεί να κουβαλάει την επίθεση μόνος του με συνέπεια να μην πιστεύω πως θα παίξει βασικός. Αν θεωρήσουμε πως Ντερτιγιόκ, Μεχμέντι και Σεφέροβιτς είναι οι βασικές επιλογές καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει ένας παίκτης που να θεωρείται πολύ καλός σκόρερ περιοχής. Αρκετές φορές, λοιπόν, θα δούμε οι προσπάθειές τους να τελειώνουν με ένα σουτ έξω από την περιοχή ή με στημένες φάσεις που είναι και ένα από τα δυνατά σημεία των Ελβετών.




ΟΜΙΛΟΣ Β






ΑΓΓΛΙΑ

Μια από τις καλύτερες 23άδες των τελευταίων ετών κατεβάζει η Αγγλία σε ένα κύπελλο που αν είναι σοβαρή μπορεί επιτέλους να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της. Βέβαια θα πρέπει να ξεπεράσει όλες τις παγίδες που θα βρεθούν στον δρόμο της. Ο όμιλος της ειδικά θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί και οι τρεις αναμετρήσεις χρειάζονται απόλυτη σοβαρότητα.


ΠΡΟΔΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΓΟΥΕΪΝ ΡΟΥΝΕΪ

Ο παίκτης που βρίσκεται παντού (κυριολεκτικά) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επιθετικής προσπάθειας. Σαν αρχηγός αυτή τη φορά θα προσπαθήσει να καθοδηγήσει όλους τους παίκτες και να δείξει ότι όσο μεγαλώνει γίνεται όλο και πιο πεισματάρης. Όλο και πιο καλός. Στο προτελευταίο του πιθανότατα τουρνουά Euro θα ήθελε να πάρει την κούπα σπίτι του ή να θέσει τις βάσεις με την εμπειρία του έτσι ώστε να το κατακτήσει την επόμενη φορά.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΧΑΡΙ ΚΕΪΝ

Μια θέση που ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ιδιοκτήτης. Οριακά μπροστά από Στέρλινγκ και Ντέλε Άλι βρίσκεται ο Χάρι Κέιν μετά από μια ακόμα φανταστική σεζόν με τη φανέλα της Τότεναμ. Ο επιθετικός θα είναι πολύ σημαντικός για όλη τη διάρκεια του τουρνουά καθώς θα είναι συνήθως ο τελευταίος παίκτης που θα έρχεται σε επαφή με την μπάλα. Οι Άγγλοι περιμένουν πολλά γκολ που θα τους δίνουν το προβάδισμα.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:AMYNA

Χωρίς τον Τέρι μετά από χρόνια η άμυνα θα έχει προβλήματα. Ούτε ο Σμόλινγκ, ούτε ο Κέιχιλ φαίνονται αρκετά αξιόπιστοι για το κέντρο της. Σαν φαν της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ κιόλας μπορώ να πω ότι αρκετές φορές έχουμε δεχτεί απαράδεκτα γκολ από τραγικά λάθη που έκανε ο Σμόλινγκ. Από την άλλη ο Κέιχιλ δεν είχε και την καλύτερη σεζόν με τη φανέλα της Τσέλσι κυρίως επειδή τον πήρε η κατηφόρα μαζί με τους υπόλοιπους. Στα άκρα οι αμυντικοί καμιά φορά ξεχνιούνται στην επίθεση και δεν γυρίζουν πίσω. Τόσο ο Κλάιν όσο και ο Γουόκερ θα πρέπει να έχουν καλύτερες επιστροφές αν θέλουν να μη δεχτεί η ομάδα τους γκολ.






ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία έκανε και πάλι το καθήκον της και πέρασε από την προκριματική φάση στέλνοντας τη Σουηδία στα μπαράζ. Για μια ακόμα φορά το σύνολο της είναι σχεδόν εξολοκλήρου από το Ρωσικό πρωτάθλημα. Όλοι εκτός από τον Νόισταντερ για να είμαστε ακριβείς. Σίγουρα δεν μπορούν να ελπίζουν σε πολλά πέρα από την πρόκριση στην επόμενη φάση ειδικά αφού ο Ντζαγκόεφ είναι εκτός κυπέλλου λόγω ενός τραυματισμού.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΣΕΡΓΚΕΪ ΙΓΚΝΑΣΕΒΙΤΣ

Ο εμβληματικός αμυντικός της Ρωσίας παίζει μάλλον την τελευταία μεγάλη του διοργάνωση με τα χρώματα της χώρας του. Ακόμα και στα 36 του είναι ένας πολύ έμπειρος και δυναμικός παίκτης και αποτελεί το μυαλό της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Μαζί με τα αδέρφια Μπερεζούτσκι θα αποτελέσουν δύσκολους αντιπάλους για τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουν.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΓΚΟΛΟΒΙΝ


Μας συστήθηκε με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετά από μια σειρά πολύ καλών εμφανίσεων. Ο Ρώσος μέσος θα προσπαθήσει φέτος να αποδείξει για πρώτη φορά σε μια μεγάλη διοργάνωση ότι μπορεί να τα καταφέρει να παίζει και σε υψηλότερο επίπεδο. Οι Ρώσοι ελπίζουν να μην καταλήξει και αυτός στα μεγάλα χαμένα ταλέντα των προηγούμενων ετών όπως ο Παβλιουτσένκο, ο Ζιρκόφ και ο Τζάγκοεφ που τελικά είναι κατώτεροι των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί πριν χρόνια.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΚΑΝΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Η Ρωσία γενικά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό φέτος στις παλιές καραβάνες που πάιζουν εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα είναι πως η ενδεκάδα στελεχώνεται κυρίως από αυτούς. Λείπει η νεανικότητα που πολλές φορές προσδίδει κάτι καινούργιο στο παιχνίδι. Δυστυχώς, οι λύσεις της Ρωσίας δεν είναι αξιόπιστες από τον πάγκο,ενώ ακόμα και κάποιοι παίκτες στην ενδεκάδα δεν θα μπορούσαν να έχουν θέση στην εκπληκτική ομάδα του 2008.






ΟΥΑΛΙΑ

Η Ουαλία είναι και αυτή για πρώτη φορά στα τελικά του Euro. Με περίσσιο ταλέντο και πολλούς παίκτες που θα ήθελαν να έχουν μεγάλες εθνικές ομάδες μπορεί πλέον να ελπίζει στο κάτι παραπάνω. Κατά τη γνώμη μου μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη φέτος καθώς η ομάδα που δημιούργησε ο Κρις Κόουλμαν είναι δεμένη και με εξαιρετικά στοιχεία.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΕΪΛ

Η επιλογή προφανής. Στις καλές του μέρες μπορεί μόνος του να κουβαλήσει μια ολόκληρη ομάδα. Στις κακές του μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον μια ασίστ ή ένα γκολ. Ο πρωταθλητής Ευρώπης σε διασυλλογικό επίπεδο θα παίξει για πρώτη φορά στο Euro και δεν θα το αφήσει έτσι απλά να τελειώσει χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος ό,τι μπορεί για να φτάσει ψηλά η Ουαλία.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΜΠΕΝ ΝΤΕΪΒΙΣ

Ο αριστερός μπακ της Τότεναμ αρχίζει να παίρνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Αν και θα είναι μια λύση από τον πάγκο ο ίδιος θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι πρέπει να αγωνίζεται περισσότερο και ότι είναι ικανός να σηκώσει το βάρος της φανέλα της χώρας του φέτος.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΑΠΕΙΡΙΑ

Σε μια ομάδα που πραγματικά έχει αξιόλογους παίκτες τόσο στη βασική ενδεκάδα όσο και στον πάγκο είναι δύσκολο να βρεις μια χτυπητή αδυναμία. Ξεκάθαρα, επειδή πολλοί παίκτες δεν έχουν την εμπειρία μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων διαλέγω ότι η απειρία θα είναι μεγάλη αδυναμία. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με την Αλβανία η Ουαλία δεν μπαίνει μέσα στο γήπεδο με την άνεση ότι έχει φτάσει στο καλύτερο που μπορούσε. Ο όμιλος, αν και είναι γεμάτος παγίδες, εξυπηρετεί την Ουαλία που στόχο έχει να περάσει στην επόμενη φάση τουλάχιστον.






ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Η ομάδα της Σλοβακίας πέρασε με άνεση από τα προκριματικά και μάλιστα όντας η μόνη ομάδα που κατάφερε να νικήσει την Ισπανία. Χωρίς τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Ρόμπερτ Βίτεκ, αλλά με τα υπόλοιπα μεγάλα αστέρια της θα προσπαθήσει να κλέψει τη δεύτερη θέση ή να πλασαριστεί σαν μια από τις καλύτερες τρίτες. Σίγουρα είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΜΑΡΕΚ ΧΑΜΣΙΚ


Ο δεύτερος σε συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Σλοβακίας αποτελεί και τον δημιουργό πολλών γκολ για την ομάδα του. Ο παίκτης της Νάπολι αποτέλεσε μαζί με τον Ιγκουαϊν τους βασικούς λόγους που η ομάδα της Ιταλίας έφτασε να κυνηγάει το πρωτάθλημα φέτος. Έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μένει "ναπολιτάνος" μετά από τόσα χρόνια.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΟΝΤΡΕΪ ΝΤΟΥΝΤΑ

Ο νεαρός επιθετικός χαφ της Λέγκια Βαρσοβίας παίζει βασικός στο πρωτάθλημα της Πολωνίας και ήδη έχει δείξει κάποια στοιχεία του ταλέντου του. Σύντομα είναι πολύ πιθανό να μετακομίσει για ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Αποτελεί μια αξιόπιστη λύση πίσω από τον Χάμσικ, ενώ θα μπορούσε άνετα να συνεισφέρει και σε πιο επιθετικό ρόλο αν η ομάδα του είναι πίσω στο σκορ.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΕΠΙΘΕΣΗ


Με Νέμετς και Ντούρις δεν θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι οι Σλοβάκοι. Σίγουρα θα φανεί η απώλεια του Βίτεκ σε πολλές περιπτώσεις, ενώ αρκετές φορές ο Χάμσικ θα αναγκάζεται να παίρνει πάνω του τις προσπάθειες. Το χειρότερο σενάριο ίσως είναι ένας ενδεχόμενος τραυματισμός καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε παίκτη από το κέντρο να μεταφέρεται στην επίθεση.




ΟΜΙΛΟΣ Γ


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ένα από τα μεγάλα φαβορί του Euro. Πλήρης η αποστολή με ένα συνονθύλευμα νεαρών και έμπειρων ποδοσφαιριστών που όλοι αγωνίζονται σε πολύ καλές ομάδες σε συλλογικό επίπεδο. Μοναδικό ερωτηματικό αποτελεί η σοκαριστική επιλογή του Λεβ να αφήσει εκτός τον Ρόις. Ακόμα και χωρίς αυτόν η Γερμανία θα αποτελεί σίγουρα έναν αντίπαλο που καμία ομάδα δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει. Ειδικά από τη στιγμή που η παγκόσμια κυπελούχος είναι πιο διψασμένη για ευρωπαϊκό τίτλο από ποτέ.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ

Στη μετά Κλόζε εποχή αποτελεί το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο της Γερμανίας. Εξαιρετική τεχνική, ενέργεια, αντοχή και πολύ καλό τελείωμα αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που τον έχουν αναδείξει σε έναν πολύ σημαντικό παίκτη. Προσοχή ιδιαίτερη σε όλες τις άμυνες αν και ο Γιόακιμ Λεβ ξέρει πως να τον ξεκλειδώνει όταν βρίσκεται αιχμαλωτισμένος από την τακτική του αντιπάλου.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΛΙΡΟΪ ΖΑΝΕ

Ο νεαρός Γερμανός έχει καταφέρει να στρέψει τα μάτια πολλών σκάουτερ πάνω του. Οι πρώτες του σεζόν με τη Σάλκε ήταν φανταστικές. Ελπίζει αυτή τη φόρμα να τη διατηρήσει και στο Euro. Άλλωστε, η μεταγραφική περίοδος πλησιάζει και ο ίδιος θα θέλει το κάτι παραπάνω. Σίγουρα πάντως αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις από τον πάγκο.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΦΙΛΙΠ ΛΑΜ

Σε μια ομάδα χωρίς πολλά προβλήματα η αδυναμία δεν φαίνεται εξαρχής. Αν η πιο βασική αδυναμία είναι η απουσία του Φίλιπ Λαμ τότε μπορεί να είναι ψύχραιμη. Άμυνα και χωρίς εκείνον έχει πολύ καλή. Απλά αυτό που εδινε ο Λαμ στην ομάδα ήταν ηρεμία. Σίγουρα θα λείψει από τα πλάγια αν και πολλοί δεν θα το καταλάβουν.






ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η αγαπημένη μου Ουκρανία συμμετέχει με σαν φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης του ομίλου. Μια ομάδα χωρίς απουσίες και με φανταστικούς παίκτες. Θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη αν συγκεκριμένοι παίκτες ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να φτάσει πολύ ψηλά.  Σίγουρα από τις ομάδες που θα φοβούνται οι αντίπαλοι τα επόμενα χρόνια.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΜΙΧΑΪΛΟ ΦΟΜΕΝΚΟ

Θα μπορούσαν πολύ εύκολα σε αυτή τη θέση να υπάρχουν παίκτες σαν τον Γιαρμολένκο και τον Κονοπλιάνκα. Για μένα αυτή τη φορά ο προπονητής θα έχει πολύ δουλειά. Το σύνολο είναι εξαιρετικό. Πιο βασικό, όμως, είναι αν ο Μιχάιλο Φομένκο θα μπορέσει να μεταβάλει την άναρχη επίθεση σε πιο οργανωμένη.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΒΙΚΤΟΡ ΚΟΒΑΛΕΝΚΟ.

Μαζί με πολλούς άλλους νέους θα αποτελέσουν την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στις επόμενες διοργανώσεις. Το κέντρο γίνεται αρκετά πιο γρήγορο στις μεταβιβάσεις την ώρα που παίζει αυτός, ενώ ταυτόχρονα ήρθε η στιγμή που θα προσπαθήσει να αποδείξει στους μεγάλους συλλόγους τι είναι ικανός να προσφέρει.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΑΜΥΝΑ

Πόσες πολλές φορές θα χρειαστεί να επέμβει ο Πιάτοφ εξαιτίας της δυσλειτουργίας της Ουκρανίας στον ανασταλτικό τομέα. Σε μια ομάδα που η επίθεση αποτελεί κύριο μέλημα τα κενά που θα δημιουργούνται θα αποτελούν ευκαιρία για όλους τους αντίπαλους επιθετικούς. Αν θέλει να καλύψει αυτά τα κενά θα πρέπει οι μέσοι να βοηθούν και ανασταλτικά.






ΠΟΛΩΝΙΑ


Μαζί με Γερμανία στον ίδιο όμιλο ξανά η Πολωνία μετά τα προκριματικά κι ελπίζει να καταφέρει να νικήσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια ξανά. Μπροστά πετάει φωτιές και αναμφίβολα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο. Μπορεί να κάνει την έκπληξη και να φτάσει ψηλά αν προσέξει την άμυνά της.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ


Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου προετοιμάζει για μια ακόμα φορά το όπλο του. Πολύ ταχύτητα, τεχνική και εκρηκτικότητα είναι κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά του. Για μια ακόμα φορά θα βρίσκεται στην ενδεκάδα μαζί με τον Γιακούμπ Μπλασζικόφσκι που συνεργάζονται φανταστικά. Αναμφίβολα μπορεί μόνος του να πάρει ένα ματς πάνω του.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΑΡΚΑΝΤΙΟΥΣ ΜΙΛΙΚ


Είπαμε παραπάνω για το εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο και έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μίλικ από τη θέση του μεγάλου ταλέντου. Ο επιθετικός του Άγιαξ θα αγωνίζεται δίπλα στον Λεβαντόφσκι και αρκετές φορές θα τον δούμε είτε να τραβάει την άμυνα πάνω του είτε να τελειώνει μόνος του μια φάση. Σίγουρα ο Άγιαξ θα έχει δύσκολο έργο να τον κρατήσει και μετά από αυτό το καλοκαίρι. Ήδη τα 24 γκολ σε 42 ματς με τη φανέλα του Αίαντα έχουν τραβήξει τα βλέμματα πάνω του.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΑΜΥΝΑ


Χωρίς να έχει μεγάλο όνομα στην άμυνα και με αρκετές δυσλειτουργίες θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της. Ειδικά από τα πλάγια οι αμυντικοί αρκετές φορές ξεχνιούνται και δεν γυρνούν γρήγορα πίσω. Αναμφίβολα περιμένω το ματς Ουκρανίας και Πολωνίας να έχει πολλά γκολ.






ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ


Πέταξε μέχρι την τελική φάση αποκλείοντας μεταξύ άλλων και την Ελλάδα. Πρώτη φορά στην τελική φάση για μια ακόμα Βρετανική ομάδα (πρώτη φορά είναι τρεις βρετανικές ομάδες σε τελική φάση) και θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη και να περάσει στην επόμενη φάση. Αν ήταν διαφορετικός ο όμιλος ίσως τα κατάφερνε. Τώρα, όμως με Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία μάλλον θα αρκεστεί σε ρυθμιστή παρά σε πρωταγωνιστή.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:ΣΤΙΒΕΝ ΝΤΕΪΒΙΣ


Ο αρχηγός είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στην κυκλοφορία της μπάλας και έχει την εμπειρία να πρωταγωνιστήσει. Τόσο στη Σάουθαμπτον όσο και στην προκριματική φάση του Euro έχει κάνει εκπληκτικά παιχνίδια. Τώρα, όμως, θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο καλός αν θέλει η ομάδα του να μπορέσει να περάσει τα μεγάλα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο της Βόρειας Ιρλανδίας.


ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ:ΠΑΤΙ ΜΑΚΝΑΪΡ


Ίσως ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία που άφησε πίσω του ο Φαν Χάαλ στην Μάντσεστερ. Σταθερός με πολύ δύναμη και αρκετά καλά κοψίματα. Αν και δεν τον είδαμε πολύ να αγωνίζεται φέτος το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο και μπορεί να βοηθήσει στα δύσκολα την ομάδα του. Εκτός από κεντρικός αμυντικός μπορεί να αγωνιστεί και στα πλάγια και σαν αμυντικό χαφ αν η περίσταση το απαιτεί.


Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΕΛΕΙΨΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ


Ούτε ο Ντέιβις ούτε ο Λάφερτι που είναι και οι πιο γνωστοί ποδοσφαιριστές της δεν είναι μεγάλα ονόματα. Προφανώς για τους σκληροτράχηλους βορειοϊρλανδούς θα αποτελέσει πιο μεγάλο πρόβλημα από την απειρία. Ο παίκτης ο οποίος θα μπορούσε να νικήσει ένα παιχνίδι μόνος του λείπει. Δυστυχώς σε έναν τέτοιον όμιλο αυτό το στοιχείο μετράει.



ΟΜΙΛΟΣ Δ

ΚΡΟΑΤΙΑ

Μια εξαιρεική ομάδα η οποία βεβαίως στηρίζεται στην καλή μεσαία γραμμή που έχει με τους Ivan Rakitic και Luca Modric, αλλά και στη δυνατή της άμυνα. Θεωρώ πως ο Dejan Lovren της Liverpool θα έπρεπε να βρίσκεται στην αποστολή καθώς θα έδενε ακόμα περισσότερο την άμυνα της Κροατίας. Θα κονταροχτυπηθεί με την Τσεχία για τη 2η θέση του ομίλου.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: IVAN RAKITIC-LUCA MODRIC

Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον από τους 2 εξαιρετικούς μέσους της Κροατίας. Και οι 2 πραγματοποίησαν εκπληκτικές εμφανίσεις με τις ομάδες τους, και ενώ ο Luca Modric έχει τον 1ο λόγο στην εθνική η αλήθεια είναι πως ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Θα έχουν τεράστια δουλειά στην οργάνωση του παιχνιδιού και στη δημιουργία φάσεων.

ΤΑΛΕΝΤΟ: IVAN PERISIC

O 27χρονος άσσος της Inter έκανε μια πολλή καλή season στη Seria A με τον επιθετικό τρόπο παιχνιδιού του και τις τρομερές κούρσες του. Είναι φανερό πως στην εθνική τον πιστεύουν πολύ και βασίζονται πολύ πάνω του.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ: Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Το μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τη συγκεκριμένη Κροατία, έχει να κάνει με την επάρκεια του παντελώς άσημου προπονητή της και το κατά πόσο θα μπορέσει να διαχειριστεί κάτι τόσο μεγάλο. Τώρα απομένει να οργανώσει σωστά την ομάδα, ποντάροντας σε μία μεσαία γραμμή που θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις καλύτερες του τουρνουά.

ΤΣΕΧΙΑ
Με την 6η σερί παρουσία της σε τελική φάση η Τσεχία μπορεί να είναι σχετικά αποδυναμωμένη αλλάαυτο δεν σημαίνει πως δεν θα κυνηγήσει τη 2η θέση του ομίλου και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Μια ομάδα που βασίζεται κυρίως στην ανασταλτική της λειτουργία και στο γεγονός οτι είναι ομάδα.
ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: PETR CECH

Ο Petr Cech προέρχεται από μια πολλή καλή season κάτω από τα δοκάρια της Arsenal. Και με τον Thomas Rosicky να μην βρίσκεται σε καλή κατάσταση λόγω των πολλών τραυματισμών στα γόνατα του φαίνεται πως όλο το βάρος θα πέσει στον έμπειρο τερματοφύλακα.

ΤΑΛΕΝΤΟ: PAVEL KADERABEK

H αμυντική γραμμή της Τσεχίας είναι αρκετά έμπειρη. Και στα δεξιά της έχει τον 24χρονο άσσο της Hoffenheim ο οποίος έκανε μια αρκετά καλή season και με τις δυναμικές προωθήσεις του από τη δεξιά πλευρά βοήθησε πολύ την Τσεχία στα προκριματικά σκοράρωντας 2 φορές και σερβίροντας άλλα 2 goal.


ΑΔΥΝΑΜΙΑ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΑΡ

Ο Petr Cech και ο Thomas Rosicky είναι πλέον μεγάλοι. Και ενώ οι υπόλοιποι είναι σχετικά έμπειροι παίχτες λείπει από την ομάδα ο μεγάλος σταρ που θα κάνει τη διαφορά και θα οδηγήσει την ομάδα σε μια καλή πορεία.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Όπως και να το κάνεις είναι η κάτοχος του τροπαίου και βεβαίως ένα μεγαλό φαβορί για μία ακόμα κατάκτηση. Είναι μια καλά δομημένη ομάδα με πολλή καλή χημεία και καλούς παίχτες στο κέντρο και στην άμυνα.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: ANDRES INIESTA

Είναι μακράν ο πιο έμπειρος παίχτης της Ισπανίας και βέβαια μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας και της οργάνωσης του παιχνιδιού θα περάσει από τα πόδια του. Και μην ξεχνάμε οτι ήταν ο MVP του περασμένου Euro.


ΤΑΛΕΝΤΟ: ALVARO MORATA

O 23χρονος επιθετικός της Juventus πραγματοποιήσει μια πολλή καλή χρονιά στο ιταλικό ορωτάθλημα και μαζί με τον Pedro θα αποτελέσουν την αιχμήτου δόρατος για την επίθεση της Ισπανίας.


ΑΔΥΝΑΜΙΑ: -

Μέχρι στιγμής πρέπει να πούμε πως η Ισπανία δεν παρουσιάζει κάποια μεγάλη αδυναμία. Θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη του Euro για να δούμε αν τελικά έχει κάποια.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η Τουρκία δεν έχει μεγάλη σχέση με εκείνη που πριν από οκτώ χρόνια έφτασε στα ημιτελικά. Αμυντικά είναι έμπειρη, αλλά επιθετικά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Burak Yilmaz. Η πραγματική δύναμη της βρίσκεται στη μεσαία γραμμή. Arda Turan και Hakan Calhnoglou είναι τ' αφεντικά, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Nuri Sahin, ο οποίος είχε πολλούς τραυματισμούς και δεν βρήκε ποτέ ρυθμό.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: ARDA TURAN

Μόνο και μόνο το ότι πέρσι η Μπαρτσελόνα πλήρωσε για χάρη του 35 εκατ. ευρώ, αρκεί για να τον χρίσει κορυφαίο σε αυτό το ρόστερ. Η αλήθεια είναι ότι φέτος ο 29χρονος μεσοεπιθετικός δεν πέρασε και τόσο καλά στη Βαρκελώνη, όπου ξέμεινε με ελάχιστες συμμετοχές και δεν θα έχει όσα παιχνίδια χρειάζονται στα πόδια του. Διαθέτει την εμπειρία, το ειδικό βάρος και τη δηιουργία φάσεων.


ΤΑΛΕΝΤΟ: HAKAN CALHNOGLOU

Η χρονία του με την Bayern Leverkusen δεν ήταν η καλύτερη, παρόλα αυτά είχε μεγάλη βελτίωση. Ο τρόπος που μοιράζει το παιχνίδι σε συνδυασμό με την καλή ανασταλτητική λειτουργία του τον καθιστούν αρκετά πολύτιμο για την ομάδα της Τουρκίας.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ


Η Τουρκία ανέκαθεν ήταν μια ομάδα στην οποία έλειπε η ομάδικοτητα των παιχτών της, κάθως οι περισσότεροι έβρισκαν την ευκαιρία να αναδειχθούν στους αγώνες με την εθνική. Με τον Fatih Terim στον πάγκο αυτό το πρόβλημα φαίνεται σιγά σιγά να εξαλείφεται, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει λυθεί τελείως.


ΟΜΙΛΟΣ Ε

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο είναι μια πολλή νεανική ομάδα με πάρα πού ταλέντο, και πιστεύω θα κάνει την έκπληξη στο φετινό Euro. Διαθέτει μια πολλή γερή και σταθερή άμυνα αλλά και ένα εξαιρετικό κέντρο.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: KEVIN DE BRUYNE

O 24χρονος έχει αποδείξει σε όλους ότι είναι από τους καύτερους μεσο-επιθετικούς που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Έχοντας τεράστια έφεση στη δημιουργία φάσεων αλλά και στο σκοράρισμα με το πολύ καλό του σουτ, είναι σίγουρο πως θα πάρει πολλές μπάλες και οτι θα είναι ο κινητήριος μοχλός στο κέντρο του Βελγιού.


ΤΑΛΕΝΤΟ: YANNICK CARRASCO

Μας απέδειξε πόσο εκπληκτικός είναι την περασμένη season με την Atletico Madrid, και συγκεκριμένα στο τελικό του Champions League όπου έκανε ότι ήθελε τον Danilo. Είναι δεδομένο πως οι Βέλγοι τον πιστεύουν πολύ και μετά την κακή season του Eden Hazard περιμένουν και πολλά από το 22χρονο.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΑΜΥΝΑ

Το Βέλγιο έχει σχετικά καλή αμυντική λειτουργία αλλά τις λείπει ο τραυματίας Nicolas Lombaerts και ο αργηγός Vincent Kompany που ήταν ο ακρωγονιαίος λίθος αυτής της άμυνας. Και ενώ υπάρχουν οι έμπειροι Vermaelen, Vertonghen και Alderweilerd οι υπόλοιποι είναι αρκετά άπειροι.


ΙΤΑΛΙΑ

Παραδοσιακά η Ιταλία αποτελεί μια μεγάλη δύναμη και ένα φαβορί σε κάθε διοργάνωση. Μπορεί φέτος να είναι σχετικά αποδυναμωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να την υπολογίζουμε. Θα στηριχτεί αρκετά στην αμυντική της λειτουργία και στην εμπειρία ορισμένων παιχτών της.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: LEONARDO BONUCCI

Η εξέλιξη του είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και λογίζεται πλέον ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του κόσμου. Ο Λεονάρντο Μπονούτσι για ακόμη μία σεζόν ήταν αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές στη Γιουβέντους και αποτελεί παίκτη-κλειδί και για την εθνική ομάδα. Οχι μόνο επειδή είναι άψογος στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά και για την ικανότητα του να κάνει παιχνίδι από πίσω. Οι Ιταλοί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν.

ΤΑΛΕΝΤΟ:ALLESANDRO FLORENZI

Η ικανότητα του Ιταλού να αγωνιστεί σε πληθώρα θέσεων τον καθιστά άκρως σημαντικό για τον Antonio Conte. Πόσο μάλλον τώρα και με τους τραυματισμούς των Marchisio και Verati είναι σίγουρο πως μεγάλο βάρος θα πέσει στον 25χρονο άσσο της Roma.


ΑΔΥΝΑΜΙΑ: ΚΕΝΤΡΟ

Οι τραυματισμοί των Claudio Marchisio και Marco Verati ήταν ό,τι χειρότερο για τον Antonio Conte. Μαζί με το γεγονός πως ο Andrea Pirlo δεν είναι στην αποστολή της Ιταλίας , καθιστά την κυκλοφορία της μπάλας και την οργάνωση του παιχνιδιού μια αρκετά δύσκολη κατάσταση για την Ιταλία.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Μια ομάδα που δεν παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα παίζει με πάθος και ψυχή. Θα πορευτούν κυρίως με αυτά τα δύο στοιχεία και με την τεράστια υποστήριξη που έχουν από τους φιλάθλους τους. Θα προσπαθήσουν να κυνηγήσουν τη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάση, αλλά σε αυτόν τον όμιλο αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο.


ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:SHANE LONG

Γρήγορος και δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, ο Shane Long κ θα αναλάβει να προκαλέσει προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες, είτε σκοράροντας είτε ανοίγοντας διαδρόμους για να το κάνουν οι συμπαίκτες του. Προφανώς δεν είναι και ο πιο τεχνίτης φορ που υπάρχει αλλά για την Ιρλανδία είναι μια χαρά, αφού αυτά που πρέπει να κάνει, ξέρει να τα κάνει καλά.
Αν οι Ιρλανδοί θέλουν να προχωρήσουν στη διοργάνωση, θα πρέπει ο Long να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

ΤΑΛΕΝΤΟ: JEFF HENDRICK

Μπορεί να μην είχε σταθερή θέση βασικού στη Derby Country παρόλα αυτά στα προκριματικά έδειξε πως έχει να προσφέρει πολλά στην κεντρική γραμμή της Ιρλανδίας είτε παίζοντας στο κέντρο είτε αριστερά.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ: ΚΑΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ενώ από το κέντρο και μπροστά η Ιρλανδία είναι σχετικά καλή, η αμυντική της λειτουργία δεν είναι τόσο. Και βέβαια σε έναν τέτοιο όμιλο οι αμυντικοί της θα πρέπει να παρουσιαστούν έτοιμοι για να αντιμετωπίζουν επιθετικά μεγαθήρια όπως ο Zlatan Ibrahimovic και ο Romelu Lukaku.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Στην ενδεχομένως τελευταία μεγάλη διοργάνωση του Zlatan Ibrahimovic, η Σουηδία θέλει να κάνει κάτι καλό. Οι Σουηδοί έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να σταθεροποιηθούν ως μια ομάδα που συμμετέχει, με κάποιες εξαιρέσεις, στις μεγάλες διοργανώσεις. H πρόκριση από τον όμιλο θα είναι επιτυχία. Από εκεί και πέρα, μια ομάδα που έχει τον Zlatan στην 11άδα της, δεν μπορείς να την αγνοήσεις.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: ZLATAN IBRAHIMOVIC

Σκοράροντας ένα γκολ κάθε 67 λεπτά, ο Zlatan Ibrahimovic έκανε μαγική τελευταία σεζόν στην Paris Saint Germain, έχοντας το καλύτερο goal ratio φέτος στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήτρια. Ετοιμος για ένα νέο -και τελευταίο- ξεκίνημα στην καριέρα του, ο Zlatan θέλει να αφήσει το στίγμα του στα γήπεδα της Γαλλίας αφού όλα δείχνουν ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα εμφανιστεί σε μεγάλη διοργάνωση με τη φανέλα της εθνικής ομάδας.ΤΑΛΕΝΤΟ: VICTOR NILLSON LINDELOF

Μπορεί να μην έχει κερδίσει ακόμα θέση βασικού στην εθνική αλλά είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχει βγάλει η Σουηδία εδώ και χρόνια. Έκανε πάρα πολλή καλή season με την Benfica και στα επόμενα χρόνια θα καθιερωθεί ως ένας πολύ καλός αμυντικός.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ZLATAN IBRAHIMOVIC

Όλοι γνωρίζουμε πόσο εξαιρετικός παίχτης είναι ο Zlatan Ibrahimovic, και βεβαίως αυτό το ξέρουν και οι Σουηδοί. Και εναποθέτουν σχεδόν όλες τις ελπίδες τους πάνω του. Αυτο σημαίνει οτι εαν ο Zlatan δεν αγωνιστεί καλά ίσως η Σουηδία να μην έχει πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση.

ΟΜΙΛΟΣ ΣΤ

ΑΥΣΤΡΙΑ

Η Αυστρία προέρχεται από μια εκπληκτική προκριματική φάση στην οποία μετά την ισοπαλία με τη Σουηδία έκανε 9 σερί νίκες. Είναι ομάδα με ποιοτικούς παίχτες και βρίσκεται σε έναν περίεργο όμιλο, από τον οποίο θα προσπαθήσει να προκριθεί και μετά να συνεχίσει όσο καλύτερα μπορεί.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: DAVID ALABA

Καθοριστική σημασία θα έχουν οι εμφανίσεις του αριστεροπόδαρου άσου της Bayern Munich , David Alaba. Ο 23χρονος συνδυάζει το αμυντικό DNA του με τα εκπληκτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και την ταχύτητά του και μπορεί να καλύψει πολλές διαφορετικές θέσεις. Στην Εθνική έχει αυξημένες υποχρεώσεις καθώς πρέπει να λειτουργεί σαν δημιουργός και να κουβαλά την μπάλα μπροστά. Αν μπορέσει να μεταφέρει την ποιότητά του στο τερέν η Αυστρία θα προχωρήσει.

ΤΑΛΕΝΤΟ: ΑLEKSANDAR DRAGOVIC

Ένας από τους κορυφαίους ανερχόμενους κεντρικούς αμυντικούς O Dragovic ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της Dinamo Kyiv για τη σεζόν 2015-16 κατακτώντας το πρωτάθλημα και ήταν ένας από τους μόλις δύο παίκτες του κλαμπ που έπαιξαν και στα 8 ματς στο Champions League χωρίς να αντικατασταθούν.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ

Αυτό που λείπει από τους Αυστριακούς είναι το βάθος του πάγκου, αφού μπορεί να έχουν μια δυνατή 11άδα αλλά στερούνται των επιλογών των αναπληρωματικών που θα περάσουν στον αγώνα σαν αλλαγή και θα δώσουν ώθηση στην ομάδα τους.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Μια ομάδα η οποία όπως όλα δείχνουν θα βασιστεί πάρα πού στην επιθετική της λειτουργία καθώς ο Bernd Storck έχει πάρει στα γήπεδα της Γαλλίας 6 επιθετικούς. Θα κυνηγήσει βεβαίως τη 2η θέση του ομίλου και την πρόκριση στην επόμενη φάση.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ:BALAZS DZSUDZSAK

Όντας ο πιο ταλαντούχος παίχτης αυτής της ομάδας, είναι βέβαιο πως οι Αυστριακοί θα στηριχτούν αρκετά πάνω του. Και κυρίως στις εξαιρετικές του σέντρες και στην ικανοτητά να δημιουργεί παιχνίδι.

ΤΑΛΕΝΤΟ: ADAM NAGY

Πραγματοποιήσε αρκετά μεστή season με τη φανέλα της Ουγγρικής Ferencvaros με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Είναι στόχος μεγάλων club όπως η Liverpool και η Chelsea. Θα αναλάβει αρκετές ευθύνες στο χώρο του κέντρου.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουγγαρίας είναι η επίθεση της, καθώς όπως όλα δείχνουν ο μόνος που έχει να προσφέρει στην μπροστινλη γραμμή της ομάδας είναι ο Balazs Dzsudzsak.


Ι
ΣΛΑΝΔΙΑ

Ακόμα και αν δεν καταφέρει να πάρει καλά αποτελέσματα στα γήπεδα της Γαλλίας, η Ισλανδία έχει κάνει ήδη άθλο με την παρουσία της στην τελική φάση της διοργάνωσης. Με πληθυσμό 323.000 κατοίκους είναι η μικρότερη χώρα που έχει συμμετάσχει ποτέ στον θεσμό και για να το κάνει αυτό, νίκησε δύο φορές την Ολλανδία στα προκριματικά και 3-0 την Τουρκία για να πάρει τη 2η θέση, πίσω από την πρωτοπόρο, Τσεχία.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: GYLFI SIGGURDSON

Ο μέσος της Swansea μπορεί να παίξει σε κέντρο με δύο ή τρεις παίκτες και να εκμεταλλευτεί τα δυνατά όπλα της ομάδες με τις εξαιρετικές πάσες του, ενώ όπως έχει δείξει στην Premier League μπορεί να τελειώσει πειστικά τις φάσεις καθώς διαθέτει δύο εξαιρετικά πόδια. Ο Sigurðsson θα είναι σημαντικό στο να διατηρηθεί η κατοχή, ενώ μπορεί με μία ενέργειά του να κάνει τη ζημιά στον αντίπαλο.

ΤΑΛΕΝΤΟ: ARNOR IGNVI TRAUSTASON

Ψηφίστηκε ο πιο υποσχόμενος παίχτης στην Ισλανδία το 2013 και είναι σίγουρο πως θα κάνει αρκετή δουλειά στην κεντρική γραμμή της Ισλανδίας.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ: ΑΠΕΙΡΙΑ

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της ομάδας είναι η απειρία των παιχτών της, καθώς σχεδόν κανένας δεν αγωνίζεται σε ομάδα μεγάλου βεληνεκούς. Συν το γεγονός πως η Ισλανδία έχει να αγωνιστεί σε Euro από το 2004.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διαθέτει μια πολλή καλή αμυντική γραμμή, καθώς στα προκριματικά δέχθεικε μόλις 5 goal σε 10 αναμετρήσεις. Βεβαίως έχει τον υπερπάιχτη Crstiano Ronaldo και ένα αξιοπρεπές μείγμα ταλέντου και εμπειρίας στο roster της. Βρίσκεται σε έναν σχετικά εύκολο όμιλο αλλά το θέμα είναι τι θα κάνει από εκεί και μετά.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ: CRISTIANO RONALDO

Αποτελεί τον νο1 κίνδυνο για οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα. Αν και προέρχεται από μια άκρως κουραστική και γεμάτη season με την Real Madrid όλο το βάρος της Πορτογαλίας θα πέσει πάνω. Και αν καταφέρει να ανταπεξέλθει η Πορτογαλία μπορεί να προχωρήσει αρκετά στη διοργάνωση.

ΤΑΛΕΝΤΟ: RENATO SANCHEZ

Ο 18χρονος είναι box-to-box μέσος που φέτος έπαιξε στο Champions League με την Benfica και έδειξε εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε άμυνα και δημιουργία ενώ επίσης το physical παιχνίδι του είναι εξίσου εντυπωσιακό καθώς έχει δυνάμεις για να βρίσκεται παντού. Η παρουσία του στην αποστολή της Πορτογαλίας έσπασε το ρεκό του νεότερου παίκτη που κρατούσε εδώ και 12 χρόνια ο Cristiano Ronaldo.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ:ΑΜΥΝΑ

H άμυνα της Πορτογαλίας έχει πολλά ερωτηματικά και θα μπορούσα να είναι η αιτία που η ομάδα δεν θα έχει καλή πορεία. Ο Fabio Coentrao είναι τραυματίας και τη θέση του θα πάρει ο Eliseu, ο Jose Fonte έχει πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις αλλά δεν νομίζω να πάρει τη θέση του Ricardo Carvalho αν και του αξίζει, και τέλος ο Adellino Vierinha αν και είναι καλός στα επιθετικά του καθήκοντα δεν είναι και ο πιο σταθερός αμυντικός.

Επιμέλεια: Μάριος Κολοβός, Γιάννης Τσουβελεκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας