Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Στιγμές εξεταστικής που κάθε "σωστός" φοιτητής μπορεί να αναγνωρίσει

Εξεταστική. Το μελανό σημείο του θρύλου της ¨ξέγνοιαστης¨φοιτητικής ζωής. Η περίοδος που κάθε φοιτητής καλείται να ρίξει μαύρη πέτρα στην ανέμελη καθημερινότητα του και να έρθει αντιμέτωπος με τους καρπούς της τεμπελιάς και της καλοπέρασης του. Στη διάρκεια αυτής της “εφιαλτικής” περιόδου όλοι μας βιώνουμε κοινές κωμικοτραγικές καταστάσεις που δείχνουν πως είναι καιρός να σοβαρευτούμε χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα:


  1. Η αυταπάτη ένα μήνα πριν την έναρξη της εξεταστικής πως υπάρχει άπλετος χρόνος για διάβασμα. Και χρησιμοποιώ τον όρο “αυταπάτη” όχι επειδή δεν υπάρχει πράγματι χρόνος, αλλά επειδή σχεδόν κανείς δεν τον αξιοποιεί για διάβασμα.
  2. Η συνειδητοποίηση, με το πέρας του μήνα αυτού, πως ο χρόνος είναι μέγεθος σχετικό.
  3. Η ψευδαίσθηση πως με τον προγραμματισμό που έχεις κάνει,ο οποίος προβλέπει το (γιατί μη-επιτεύξιμο;) διάβασμα των 27 ωρών το εικοσιτετράωρο, θα καταφέρεις να βγεις αλώβητος και από αυτήν την εξεταστική.
  4. Όταν αποφασίζεις ότι είναι ώρα να διαβάσεις αλλά όχι πριν συμμαζέψεις το δωμάτιο, το οποίο έχει πιθανότατα να συγυριστεί από την προηγούμενη εξεταστική.
  5.  Η στιγμή που βλέπεις την ύλη του μαθήματος και αναρωτιέσαι πότε προλάβατε να βγάλετε όλη αυτή την ύλη. Αφού, στο κάτω-κάτω, κάποια στιγμή πριν από τρεις μήνες είχες κατα λάθος μπει στο μάθημα και κάνατε ακόμη την εισαγωγή.
  6. Μία ώρα μετά το διάβασμα, όταν η πλήρη ανικανότητα σου να καταλάβεις τα βασικά αφυπνίζει το εσωτερικό σου φιλόσοφο οπότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι κάνεις με τι ζωή σου, πού βαδίζεις, πότε θα πάρεις πτυχίο, ποιός κακόμοιρος θα σε προσλάβει ποτέ κ.ο.κ
  7. Όταν μετά από δύο ώρες διάβασμα αποφασίζεις να ανταμείψεις τον εαυτό σου με ένα διάλειμματάκι, οπότε καταλήγεις να βλέπεις έναν κύκλο από το Game of Thrones, λίγο Keeping up with the Kardashiansκάτι παλιές ελληνικές ταινίες από τον κόσμο του επενδυτή (product placement) που ήταν θαμμένες πίσω πίσω σε ένα ράφι.
  8. Όταν η ανακοίνωση σου ότι από δω και πέρα τέρμα το σουλάτσο, θα αφοσιωθείς στη μάθηση, αποτυγχάνει παταγωδώς.
  9. Όταν επιχειρείς να πείσεις όλους τους φίλους σου στα social pages ότι διαβάζεις σε μια απελπισμένη προσπάθεια να πείσεις τον εαυτό σου.
  10. Όταν αποφασίζεις να αφήσεις το ένα τρίτο της ύλης για εκείνη την μία ώρα που έχεις πριν από την έναρξη της εξέτασης, γιατί έτσι θα τα έχεις και φρέσκα προφανώς.
  11. Εκείνη η αμήχανη στιγμή που μπαίνεις μέσα στην αίθουσα και όλοι συζητάνε τη λύση ενός sos θέματος το οποίο εσύ πρώτη φορά ακούς στη ζωή σου.
  12. Όταν παίρνεις τα θέματα και απορείς μήπως μπέρδεψες τις ημερομηνίες με άλλο μάθημα γιατί αυτές οι εκφωνήσεις δεν σου θυμίζουν κάτι από το διάβασμα σου.
  13. Η συνειδητοποίηση πως έπεσε εκείνη η παράγραφος την οποία θεώρησες antisos οπότε είπες να την προσπεράσεις.
  14. Όταν ένας άγνωστος μπαίνει μέσα στην αίθουσα και αρχίζει να σου λέει τι να γράψεις και να σου δίνει διευκρινήσεις. Συγγνώμη κύριε ποιός είστε;
  15. (Για τις κοπέλες) Όταν αποδέχεσαι πλέον ότι δεν θα γράψεις οπότε για να ψυχαγωγήσεις τον εαυτό σου αρχίζεις να παίζεις με τη ψαλίδα σου.
  16. (Για τους θετικούς). Όταν κατά τη λύση μιας άσκησης τα αποτελέσματά σου ανατρέπουν Νεύτωνα, Einstein, Αρχιμήδη αλλά κάπου βαθιά μέσα σου ευελπιστείς ότι μπορεί να είσαι ο επόμενος νομπελίστας της γενιάς σου. Στο κάτω κάτω οτιδήποτε είναι σωστό μέχρι αποδείξεως το εναντίου.
  17. Η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι ο αυτοσχεδιασμός είναι πλέον ο καλύτερος σου φίλος.
  18. Όταν βγαίνεις από την εξέταση και τσακώνεσαι με τους υπολοίπους για το ποιός έχει την πιο λανθασμένη απάντηση.
  19. Όταν μετά την εξέταση αποφασίζεις να ανταμείψεις τον εαυτό σου με ένα χαλαρό καφεδάκι που διαρκεί κάπου στις 7-8 ώρες οπότε σε διώχνει  ο/η σερβιτόρος/α από το μαγαζί.
  20. Η θεοποίηση του μαγικού μήνα Σεπτέμβρη στη διάρκεια του οποίου πιστεύεις ότι με τη βοήθεια της θείας φώτισης θα περάσεις και τα 10-20 μαθήματα που χρωστάς
  21. Όταν βγαίνει ένα μάθημα που  είχες ξεγράψει και πέρασες με 5.
  22. Όταν βγαίνει ένα μάθημα στο οποίο είχες βασίσει τις ελπίδες σου και σε έκοψε με 4.
  23. Η στιγμή που αποφασίζεις ότι έφθασε η ώρα από εδώ και πέρα θα σοβαρευτείς οπότε αρχίζεις να γελάς με αναφιλητά από μέσα σου.
  Επιμέλεια: Παναγιώτης Κροντηράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας