Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πότε θα σταματήσει ο εφιάλτης;

Παρίσι, Βρυξέλλες, Ορλάντο και τώρα Κωνσταντινούπολη.



Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκονται σε περίοδο έξαρσης. Παραπάνω αναφέρονται τα πιο γνωστά, στο ελληνικό κοινό, περιστατικά τρομοκρατίας. Όλα συνέβησαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Οι πραγματικοί αριθμοί, όμως, όσον αφορά την τρομοκρατία, είναι ακόμη πιο σοκαριστικοί. Σύμφωνα με την Wikipedia, μόνο μέσα στον μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν 189 τρομοκρατικές πράξεις παγκοσμίως, 126 των οποίων την ευθύνη ανέλαβαν το Ισλαμικό Κράτος και τα παρακλάδια του σε Αφρική και Ασία. Οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από χίλιους από τις παραπάνω τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες συνίστανται σε βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις αυτοκτονίας, ατομικές δολοφονίες και μαζικές εκτελέσεις.

Φυσικά, η πλειονότητα αυτών των ενεργειών λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στο Ιράκ, όπου πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βαση. Οι κάτοικοι των εκεί κρατών είναι τα κύρια θύματα της τρομοκρατίας, ενώ οι τοπικές αρχές αδυνατούν να αντιδράσουν στην τρομοκρατική λαίλαπα. Ωστόσο, ο φόβος έχει εύλογα καταβάλει την πλειονότητα του πλήθους ανά τον κόσμο, αντιλαμβανόμενη τον αδίστακτο χαρακτήρα των ισλαμιστικών επιθέσεων και την κυνικότητα με την οποία εκτελούνται.

Το γεγονός ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου θα έπρεπε να είχε θορυβήσει εντονότερα το δυτικό κόσμο, ο οποίος δείχνει να παραμένει αδρανής στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Το θλιβερό στοιχείο των τρομοκρατικών επιθέσεων αποτελεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους συνιστούν επιθέσεις με λόγους καθαρά θρησκευτικούς. Προφανώς, οι παρακινητές των ανωτέρω επιθέσεων έχουν κυρίως μακροπρόθεσμους πολιτικούς και πολεμικούς σκοπούς. Αντιθέτως, οι μαχητές του ISIS και οι αυτόχειρες δείχνουν να καταβάλλονται αποκλειστικά από θρησκευτικά κίνητρα για τις πράξεις τους. Ειδικότερα, η ευκολία με την οποία πείθονται να θυσιάσουν τη ζωή τους οι δράστες επιθέσεων αυτοκτονίας για τον Αλλάχ είναι άξια απορίας και αγανάκτησης.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα κράτη που απειλούνται από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας εν γένει οφείλουν να αντιδράσουν συντονισμένα, διότι οι πολεμιστές του ισλαμικού κράτους (και όχι μόνο) βρίσκονται διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τυφλωμένοι από φανατισμό και μίσος και πιθανώς έτοιμοι να θυσιάσουν οτιδήποτε και οποιονδήποτε υπέρ του δικού τους θεού.

Στα δικά μας τώρα, η κοινή γνώμη ασχολείται με τις ενδυμασίες στα Mad Video Awards, τις γελοιότητες του Τζήμερου και το Χ-factor...

Επιμέλεια: Μάνος Ρούσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας