Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Που είναι ο πραγματικός φεμινισμός, ΟΕΟ;


Νομίζω ότι στην εποχή που ζούμε, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι σημαίνει φεμινισμός. Δυστυχώς για την ακρίβεια, μιας και το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει καν ανάγκη για την ύπαρξη αυτού του κινήματος που αποτελεί απόδειξη υπάρχουσας ανισότητας. Αλλά η ανθρώπινη κοινωνία έχει σαν αγαπημένο χόμπι να αναγάγει τα ευκόλως εννοούμενα, που θα έπρεπε να παραλείπονται, σε πυρήνα χρόνιων προβληματισμών.


Ωστόσο πολλές φορές και σε πολλούς τομείς, στην προσπάθεια μας να υποστηρίξουμε κάτι , μετατρεπόμαστε σε ιδεολήπτες, πασχίζουμε να περάσουμε τόσο διακαώς το μήνυμα, που από την πολλή υπερβολή αυτό αλλοιώνεται. Έτσι λοιπόν ο ΥΠΕΡφεμινισμός αποτελεί έναν από τους λόγους εμφάνισης του ΑΝΤΙφεμινισμού.

Ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη… Παρακολούθησα, την παγκόσμια ημέρα γυναικών, ένα βίντεο που αναδείκνυε «80» χρόνια σεξισμού, στο οποίο διάφορες γυναίκες κάθε ηλικίας, αναφερόντουσαν σε ‘σεξιστικές’ εκφράσεις που κατά καιρούς έχουν δεχθεί. Οφείλω να ομολογήσω πως οι περισσότερες, όπως ‘ Υour husband cooks dinner? You really have him well-trained’, ταιριάζουν απόλυτα στον προαναφερόμενο χαρακτηρισμό.

Ας δούμε ωστόσο και  κάτι άλλο. ‘You look so pretty’, ‘You’d be much prettier if you smiled’ ‘You are so exotic, where are you from?

Δεν ξέρω αν έχω εγώ το πρόβλημα της κατανόησης, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιο κοινωνικό στερεότυπο αναπαράγεται με αυτές τις εκφράσεις. –ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ : Όσοι θέλουν να διαφωνήσουν πάνω σε αυτό θα το ήθελα πολύ  μήπως και πράγματι καταλάβω.- .Αν και το να ακούσω ως επιχείρημα «Σου λένε ότι είσαι όμορφη γιατί αποσκοπούν σε κάτι περισσότερο, δεν κρίνουν τον χαρακτήρα σου, μόνο η εμφάνιση τους νοιάζει γιατί μας βλέπουν ως σεξουαλικό αντικείμενο», δεν φαντάζει πειστικό, όχι γιατί αποκλείεται ως ενδεχόμενο γενικότερα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως  υποδεικνύει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ‘φοβόμαστε΄ τόσο έντονα το άκουσμα, εκ μέρους των ανδρών, εκφράσεων που υποδεικνύουν ότι είμαστε τάχα κοινωνικώς άνισες, που δημιουργούμε στο μυαλό μας πολλαπλούς εχθρούς, ακούμε εκφράσεις καθημερινές και ο εγκέφαλος μας τις φιλτράρει και τις καταχωρίζει αμέσως ως σεξιστικές..

Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν πολλοί άντρες που σκέφτονται έτσι, ότι αν και ζούμε στον 21ο αιώνα κυκλοφορούν εκείνοι οι άνθρωποι των σπηλαίων που θεωρούν ότι έχουμε μια ωραιότατη θέση στην κουζίνα και όνειρο ζωής μας είναι ένα παιδί και φυσικά -πώς να το ξεχάσω; - η φροντίδα του συζύγου μας!

Υπάρχει όμως αυτό το τεράστιο ΑΛΛΑ. Ένα αλλά που μας υπενθυμίζει ότι αν πράγματι επιθυμούμε να έχουμε ίσα δικαιώματα σε κάθε είδους τομέα, πρέπει να πάψουμε να φερόμαστε ως παίκτες τελευταίας κατηγορίας που αν και δεν το αξίζουν, θέλουν να πάρουν το κύπελλο. Αντιθέτως πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν υστερούμε σε τίποτα. Ότι όλες οι ‘ομάδες΄ έχουν την ίδια δυνατότητα και ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι το κύπελλο, ή με άλλα λόγια το να φανούμε ανώτερες από τους άντρες, αλλά το να συνυπάρξουμε. Να υποστηρίξουμε την ισότητα, όχι την υπεροχή.

Όταν επομένως εισέλθετε αύριο-μεθαύριο στον επαγγελματικό σας χώρο, μην αγωνιάτε τόσο στο να βρίσκετε το πώς θα αντικρούσετε με επιχειρήματα και έξυπνη ειρωνεία την μισογύνικη  ατάκα του κομπλεξικού συνέταιρού σας, αλλά συνεχίστε να δουλεύετε όπως έχετε μάθει. Μόνο έτσι αποδεικνύεται η αξία.

Και προσωπικά μιλώντας, με νοιάζει περισσότερο να συγκεντρώνομαι στο αντικείμενο μου, παρά να απαντάω σε σχόλια του κάθε ‘εξυπνάκια’ που ζει στο 1800 και τείνει να πιστεύει ότι αν σιδερώσει μια φορά θα τον πουν γυναικούλα.

Α!Και για εσάς τους πράγματι πατριάρχες- γιατί όλοι ξέρουμε ότι και εσείς υπάρχετε και μάλιστα είστε πολλοί- που ίσως να χαρήκατε που πάω κόντρα στις ‘υπερφεμινίστριες’, κλείνω με μία έκφραση που μας είχε πει κάποτε στην τάξη μια πραγματικά αξιόλογη καθηγήτρια.

‘Πολλές φορές οι άντρες φέρονται σαν γυναικούλες και οι γυναίκες ως αντράκια.’..Μην κολλήσετε στους όρους που πράγματι παραπέμπουν σε διάκριση..Απλώς κατανοήστε την ουσία.. Η δυναμικότητα και το θάρρος δεν κοιτά γεννητικά όργανα. Το μυαλό σας δεν είναι από τη φύση σας υπέρτερο. Όπως ούτε και το δικό μας.

Η πορεία της ζωής μας, μας δείχνει αν τελικά αξίζουμε και αυτή την αξία την κρατάμε για τον εαυτό μας και δεν τη συγκρίνουμε με χάρακα για να δούμε αν υπερτερούμε.



                         ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Eριφίλη Μηλιώτη

4 σχόλια:

  1. Μπραβο εριφιλη ,δε ξερω αν ειμαι αντικειμενικος γιατι ταυτιζονται οι αποψεις μας αλλα το διαβασα με μεγαλη ευχαρίστηση και ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω πολυυυ, χαιρομαι για αυτο! :) Οσο για την αντικειμενικότητα σου, με το ίδιο μου το αρθρο προσπάθησα να αναδείξω και τις 2 πλευρές , αρα οσο ειμαι εγω εισαι και εσυ! 😝

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστω τα μαλα κυρία Λυκουυυυ! 😘😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας