Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ο κος. ελληνΟΥΛΗΣ

Τις τελευταίες μέρες, η επικαιρότητα απασχολήθηκε από έναν αγρότη, τον κύριο Ούλη, ο οποίος με περίσσιο θράσος, αποφάσισε να ανέβει στο τρακτέρ και να οργώσει το χωράφι του, το οποίο βρίσκεται μέσα στον προσφυγικό οικισμό της Ειδομένης, θέτοντας ακόμα και ζωές προσφύγων και μεταναστών σε κίνδυνο. Ο ίδιος φυσικά αιτιολογήθηκε, κατηγορώντας το Δημόσιο ότι τον διώχνει από το έδαφός του, ενώ έγινε viral από την αναιτιολόγητη λεκτική επίθεση του προς τον Αντώνη Σρόιτερ στον αέρα του Alpha. 

Αρχικά, ας σημειωθεί ότι ο εν λόγω συμπολίτης μας διατηρούσε καντίνα (εννοείται παράνομη), στο χώρο του κτήματός του, η οποία πουλούσε περίπου 3.000 σάντουιτς τη μέρα σε υψηλές τιμές και η οποία άρχισε να υπολειτουργεί, όταν πραγματοποιηθήκε συντονισμένη δράση των συσσιτίων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο ίδιος άνθρωπος που εκμεταλλεύτηκε τις στοιχειώδεις ζωτικές ανάγκες των προσφύγων, απαιτεί οργισμένος την απομάκρυνση τους από το χώρο και την αποζημίωση του απο το κράτος, ενώ επίσης απειλεί ότι μαζί με άλλους αγρότες θα κάψει σπίτια στον οικισμό. Παράνοια.



Ο Ούλης ενσαρκώνει το σύγχρονο καιροσκόπο Έλληνα που έμαθε 40 χρόνια τώρα να δαγκώνει από τη ρεμούλα ευκαιριακά. Όταν έπαψε η καντίνα του να αισχροκερδεί σε βάρος των προσφύγων,πήρε το τρακτέρ και άρχισε να βολτάρει βίαια και απειλητικά ανάμεσα σε σκηνές και σε παιδάκια. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ήθελε η πράξη του να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τυχόν αποζημιώσεις. Φταίει, ωστόσο, μόνο αυτός;

Φυσικά και όχι! Αυτή τη μορφή άθλιων Ελληνούληδων την εξέθρεψε η ίδια η ελληνική κοινωνία, μέσω και των κυβερνήσεων που την εκπροσωπούσαν ανά καιρούς. Αντίστοιχα, οι Ελληνούληδες στήριξαν με τη σειρά τους τις συγκεκριμένες κυβερνήσεις, που προτίμησαν να τους "κακομαθαίνουν", αντί να τους συνετίζουν και να τους δείχνουν το δρόμο της λογικής σε πλείστες περιπτώσεις, έχοντας ως μοναδικό τους γνώμονα τη διατήρησή τους στην εξουσία. Συνιστά τραγικό φαινόμενο ότι αυτές οι ομάδες αποτελούν-αντικειμενικά-την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Αναμφίβολα, τόσο αυτός ο αγρότης, όσο και οι υπόλοιποι που διατηρούν κτήματα στο συγκεκριμένο χώρο, δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος, βάσει των διαφυγόντων κερδών που θα είχαν από τις φετινές σοδειές τους. Ποιος, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει ότι αξιομνημόνευτη μερίδα συμπολιτών μας θα δρούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τον οποίο έδρασε ο Ούλης; Δυστυχώς, στη συνείδηση του μέσου Έλληνα έχει καταχωρηθεί ως λογική λύση το να έχει και την πίτα ολόκληρη, και το σκύλο χορτάτο. Και δυστυχώς, οι συνειδήσεις αλλάζουν πολύ δύσκολα, ιδίως όταν έχουν ριζώσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο σε ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Άντε και με το Νόμπελ Ειρήνης!

Επιμέλεια: Μανώλης Ρούσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας