Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Jack Nicholson: ο κινηματογραφικός μύθος

     Το τέλος των 60's και η αρχή των 70's αποτελεί, ομολογουμένως, μια περίοδο που γέννησε πολλούς μετέπειτα "μύθους" στο Hollywood. Peter Fonda, Dustin Hoffman, Al Pacino, Robert De Niro και πολλά ακόμα ονόματα που δεσπόζουν στο πάνθεον της 7ης τέχνης. Ανάμεσα σε αυτούς τους θρύλους θα έβρισκε την θέση του ένας ακόμα τεράστιος ηθοποιός. Ένας ηθοποιός που σήμερα, 22 Απριλίου κλείνει τα 79α γενέθλια του. Ο λόγος για τον Jack Nicholson. Τι να πρωτοπείς, όμως, για αυτόν τον σπουδαίο ηθοποιό και για αυτή την ιδιάζουσα περίπτωση ανθρώπου;

Γεννημένος μια μέρα σαν και σήμερα το 1937 ο John Joseph Nicholson είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τον ορισμό του ηθοποιού όπως υπήρχε μέχρι εκείνη την στιγμή. Τα αμέτρητα πάρτι, το άφθονο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, τα όργια, οι κατακτήσεις, τα μαύρα γυαλιά στο κόκκινο χαλί και μέσα στα βραβεία ήταν κάτι που το Hollywood δεν είχε ξαναδεί. Ο Nicholson είναι αποδεδειγμένα ο πρώτος super star με την έννοια που την εννοούμε σήμερα.
     Αντισυμβατικός, απρόβλεπτος, κακό παιδί και μέγας εραστής. Από το κρεβάτι του πέρασαν πόσες και πόσες γυναίκες, από την Margaret Trudeau, εν διάσταση σύζυγο του πρωθυπουργού του Καναδά μέχρι την δικιά μας Χριστίνα Ωνάση, κόρη του Αριστοτέλη. "Έγδυναν και καταβρόχθιζαν, νεαρές γυναίκες, όπως ξεφλουδίζει και τρώει κάποιος γαρίδες" θα ανέφερε στη βιογραφία του Nicholson για εκείνον και τον Michael Douglas, o Marc Elliott. Από την άλλη όμως πέρασε 16 χρόνια με την Anjelica Houston και μέχρι και τώρα αναφέρεται σε αυτήν ως την μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του.
     Υπέροχος άνθρωπος για να κάνεις παρέα μαζί του. Οι φιλίες του ήταν όλες δυνατές και όλοι του οι φίλοι είχαν να πουν τα καλύτερα. Είχε φίλους του ηθοποιούς όπως ο Marlon Brando, ο Warren Beatty και ο Sean Penn. Μεγάλος φαν των Lakers αλλά και μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης από ζωγράφους όπως Picasso. Αρκετά γενναιόδωρος άνθρωπος τόσο με τους δικούς του ανθρώπους αλλά και με αυτούς που το είχαν ανάγκη. Αρκετά οξύθυμος, με τρομερές εκρήξεις σαν κι εκείνη όταν έσπασε με ένα μπαστούνι του γκολφ μια Mercedes γιατί του έκλεινε τον δρόμο. Αντιφατικός στα όλα του.
     Η ζωή του ταραχώδης, έζησε μια ολόκληρη ζωή πιστεύοντας πως η γιαγιά του είναι η μητέρα του ενώ η μητέρα του η αδερφή του. Έμαθε την αλήθεια μόνο όταν ενηλικιώθηκε. Πατέρας του δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν.
     Όσο για την καριέρα δεν υπάρχουν και πολλά να πεις. Από την πρώτη του επιτυχία το 1969 με τον πολύ καλό του φίλο Peter Fonda στο "Easy Rider" κέρδισε την αναγνώριση και του δόθηκε το πάτημα για κάνει άλλες ταινίες με εξίσου εκπληκτικές ερμηνείες. Συγκίνησε με την ερμηνεία του και κέρδισε το πρώτο βραβείο Oscar στο "One Flew Over the Cuckoo's Nest", τάραξε συθέμελα την Ακαδημία με την ερμηνεία του στο "Chinatown", υποδύθηκε τον Joker στο "Batman" δίνοντας κι εκεί το στίγμα του ενώ έδειξε πως μπορεί να σταθεί άψογα και σε ρομαντικές κομεντί όπως στο "As Good As It Gets". Θα μπορούσα να γράψω για όλες του τις ερμηνείες αλλά θα έπρεπε να αφιερώσω ένα ακόμα άρθρο.
     12 υποψηφιότητες Oscar και 3 νίκες, 17 (!) υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας και 6 νίκες, 3 βραβεία Bafta και ένα βραβείο Grammy. Αμέτρητες ταινίες, αμέτρητοι φίλοι, αμέτρητες ιστορίες και αμέτρητες γυναίκες. Ο Jack Nicholson είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τα πάντα στον υπέρτατο βαθμό, χορτασμένος, με ζωή πολυτάραχη που θα μπορούσε να γίνει ταινία και να είναι μοναδικά ιδιαίτερη όπως ακριβώς κι ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας