Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Tσιπ-Γιονγκ-Ουν

Καμία έκπληξη πλέον δε θα έπρεπε να προκαλεί το προσωρινό σβήσιμο των Σταμάτη Μαλέλη και Άρη Πορτοσάλτε από τους καταλόγους της ΕΣΗΕΑ.
Οι δυο γνωστοί δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ διεγράφησαν από την Ένωση για 12 και 18 μήνες αντίστοιχα, ενώ επίσης επίπληξη επιβλήθηκε στους Τρέμη, Σαράφογλου, Καψή του Mega, αλλά και τη Μαρία Χούκλη του ΑΝΤ1. Οι παραπάνω ποινές αποδόθηκαν στους δημοσιογράφους, διότι ΤΟΛΜΗΣΑΝ να στηρίξουν το "Ναι" την περιόδο του δημοψηφίσματος, μέσω της συμπεριφοράς που διατηρούσαν εκείνη τη βδομάδα.

Δεν γνωρίζω ποιοι διοικούν την ΕΣΗΕΑ, αλλά είμαι αρκετά βέβαιος ότι τέτοιες θέσεις πάντα καθορίζονταν απο την εκάστοτε κυβέρνηση και η τωρινή δε μοιάζει διατεθειμμένη να κάνει ουσιώδεις αλλαγές στις πρακτικές αυτού του είδους. Και στην τελική, ποιοι τιμωρήθηκαν; Τιμωρήθηκαν συγκεκριμένα άτομα που προκάλεσαν όντως λίγο παραπάνω σε μια τόσο αγωνιώδη και ιστορική στιγμή (έτσι νομίζαμε τότε...) της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτοί που ο λαός-και όχι μόνο-αποκαλούσε γερμανοτσολιάδες, ρουφιάνους, "φιλελέδια που θέλουν το κακό της μάζας" και παλαιοκομματικά όργανα της διαπλοκής. Δεν αμφιβάλλω πως η πρώτη αντίδραση της πλειοψηφίας στην είδηση της τιμωρίας θα ήταν να τη θεωρήσει ως δίκαιη και να αναρωτηθεί γιατί δεν επιβλήθηκαν σκληρότερες ή περισσότερες ποινές.

Για ακόμη μια φορά φαίνεται περίτρανα το πού βρίσκει αντίκρισμα το συνονθύλευμα του σύριζα. Η κυβέρνηση ψάχνει εχθρούς παντού και αυτό φαίνεται να έχει ιδιαίτερο έρεισμα στον κόσμο. Για εκείνους, φταίνε οι κακοί πολιτικοί, το παρελθόν, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, ο ιμπεριαλισμός, οι πουλημένοι δημοσιογράφοι και ολόκληρο το "σύστημα", αλλά ποτέ ο ψηφοφόρος, τον οποίο εμφανίζει ακόμα και σήμερα ως θύμα της όλης κατάστασης.

Δεν είμαι φαν του Πορτοσάλτε, ούτε του Μαλέλη. Αντιθέτως, τάσσομαι με τη μάζα, όσον αφορά την αύρα που εκπέμπουν. Τους θεωρώ όντως εκφραστές παλαιών αντιλήψεων, ειδικά το Μαλέλη που από συντάκτης του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στο Star, έγινε ξαφνικά υπεύθυνος του πολιτικού προγράμματος του ΣΚΑΙ, ενώ και ο Πορτοσάλτε αποτελεί μέλος του λεγόμενου συντηρητικού τόξου. Σε ουδεμία περίπτωση, πάντως, δε θα επηρέαζε την ψήφο μου αποκλειστικά το δελτίο ειδήσεων ενός σταθμού, το οποίο εκφράστηκε ξεκάθαρα και ειρηνικά υπέρ μιας άποψης και δεν ντρεπόταν να το κρύψει. Και αυτό το έπραξε, διότι είχε το δικαίωμα!

Η ελευθερία λόγου και τύπου είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και άρα, απαραβίαστο δικαίωμα, πάνω στο οποίο κάλλιστα χτίζονται τα θεμέλια ενός κράτους. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει να επιθυμεί με κάθε τρόπο την εξάλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Αυτό πραγματοποιήθηκε σε πρώτο χρόνο με την επαναφορά της ΕΡΤ, σε δεύτερο με την προκήρυξη ύπαρξης μόνο τεσσάρων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, για να διαβεβαιώσει την ήπια κριτική των πεπραγμένων της από τα κανάλια και την κοινή γνώμη και τώρα, με τη βαριά τιμωρία ενός θεωρητικά μη κρατικού φορέα σε κάποια από τα μέλη του, επειδή δεν άσκησαν αρεστό στην κυβέρνηση έργο.
Η αλλαγή έχει έρθει, είναι προς το χειρότερο, και τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα της.

Επιμέλεια: Μάνος Ρούσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας