Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

"Ο θρύλος ενός ιππότη": Αφιέρωμα στο Heath Ledger


Aν οι επιλογές σου είναι βασισμένες στις αντιδράσεις και την κριτική των ανθρώπων, τότε κάνεις πολύ βαρετές επιλογές.”


Ο Heath Ledger δεν έκανε σίγουρα βαρετές επιλογές. Καλές; Κακές; Δεν ξέρω, πάντως σίγουρα όχι βαρετές. Γι’ αυτό και έκανε το όνομά του να ακουστεί όσο λίγα τον 21ο αιώνα. Σκόρπισε ρίγη με τη ζωή, τις ερμηνείες και το θάνατό του. Σήμερα, ένεκα επετείου των γενεθλίων του, αφιέρωσα λίγο χρόνο για να γνωρίσω και στους άπιστους Θωμάδες το φαινόμενο που ονομάζεται Heath Ledger.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ


Ο Heath Ledger (πλήρες όνομα Heathcliff Andrew Ledger) γεννήθηκε στο Περθ της Αυστραλίας από τη Sally και τον Kim Legder στις 4 Απριλίου του 1979.

Αυτός και η αδερφή του, Kate, οφείλουν τα ονόματά τους στους Heathcliff και Catherine, τους πρωταγωνιστές στο βιβλίο της Emily Bronte “Wuthering Heights” («Ανεμοδαρμένα Ύψη»).

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη μικρή οθόνη, όταν πρωταγωνίστησε στη δραματική σειρά Sweat” το 1996, ενώ το 1997 έπαιξε σε δύο τηλεοπτικές σειρές, στη σαπουνόπερα Home and Away” και στην υποψήφια για Έμμυ δραματική σειρά “The Roar”.


ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΚΑΡΙΕΡΑ


Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε με την ταινία “Paws” ωστόσο η ταινία που τον έφερε στο προσκήνιο ήταν το “Ten Things I Hate About You”, το 1999.

Ακολούθησαν 15 ακόμα ταινίες και απαιτητικοί ρόλοι. Στα 28 του χρόνια ο Heath είχε παίξει πλάι στον Mel Gibson στο “Patriot”, τον Καζανόβα, τον ιππότη, τον τοξικομανή, τον ομοφυλόφιλο καουμπόη, τον ιερέα, τον Τζέικομπ Γκριμ κ.α. με απόγειο της καριέρας του το ρόλο που τον σημάδεψε ως άνθρωπο και ηθοποιό, τον Joker στο “The Dark Knight”.

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στα 20 του χρόνια όλοι πίστευαν πως ήταν απλώς ένα ακόμα όμορφο πρόσωπο χωρίς ιδιαίτερο υποκριτικό βάθος…

… 6 χρόνια αργότερα προτάθηκε για Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου για την ταινία “Brokeback Mountain” και 10 χρόνια αργότερα κέρδισε Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για τη συγκλονιστική ερμηνεία του ως Joker στην ταινία του Christopher Nolan “The Dark Knight”.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ


Το 2004 στα γυρίσματα της ταινίας “Brokeback Mountain” γνώρισε τη Michelle Williams, η οποία έπαιζε την κινηματογραφική σύζυγό του. Άρχισαν αμέσως να βγαίνουν κι ένα χρόνο αργότερα απέκτησαν μια κόρη, τη Matilda.

Τη Matilda Ledger, που έκλεισε την 28η Οκτωβρίου τα 10 χρόνια, βάφτισε ο αγαπημένος φίλος του ζευγαριού και συμπρωταγωνιστής τους στο “Brokeback Mountain”, Jake Gyllenhaal.

H σχέση του με τη Michelle έληξε νωρίς και ταραχωδώς και ο Heath κατηγορούσε τον εαυτό του για το χωρισμό, γεγονός που πιθανόν συνέβαλε στην κατάπτωσή του τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. 


Ο ΤΖΟΚΕΡ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ


Ο ρόλος του Joker ήταν για τον Ledger μια μεγάλη πρόκληση και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά σε αυτόν. Κλειδώθηκε ολομόναχος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για 6 ολόκληρες βδομάδες.

Κοιμόταν μόνο δύο ώρες τη μέρα και έπαιρνε χάπια για να τον κρατήσουν ξύπνιο. Δοκίμαζε φωνές και κινήσεις που θα ταίριαζαν στον Joker (όπως το χαρακτηριστικό γύρισμα της γλώσσας που το κράτησε τελικά και στην καθημερινή του ζωή) και κρατούσε ημερολόγιο με τρελές και διεστραμμένες σκέψεις που θα τον έφερναν πιο κοντά στο χαρακτήρα.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ


Ο εθισμός του στις ναρκωτικές και τις φαρμακευτικές ουσίες ήταν πασίδηλος τον τελευταίο χρόνο της ζωής του.

Ακόμα και με την περάτωση των γυρισμάτων του Dark Knight ο Ledger δεν μπορούσε να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής. Είχε καταπονήσει τόσο τον εαυτό του που εξακολουθούσε να μην κοιμάται. Εξ ου και τα υπνωτικά χάπια.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2008 βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του από την οικιακή βοηθό του.
Για αρκετό καιρό πλανήθηκε ένα κύμα μυστηρίου γύρω από τον ξαφνικό θάνατο του νεαρού ηθοποιού. Όπως τελικά διαπιστώθηκε, ο θάνατός του δεν οφειλόταν ούτε σε αυτοκτονία ούτε σε overdose ναρκωτικών, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν.

Αντίθετα, η ιατρική γνωμάτευση έκανε λόγο για δηλητηρίαση από το θανάσιμο συνδυασμό του οπιοειδούς αναλγητικού OxyContin, των αγχολυτικών Valium και Xanax και των υπνωτικών Restoril και Unisom.

Το Όσκαρ που κέρδισε μετά θάνατον παρέλαβε ο πατέρας του, Kim Ledger, το οποίο και θα κρατήσει μέχρι την ενηλικίωση της Matilda.

Oι στάχτες του σκορπίστηκαν στο πατρικό του, στο Περθ.

Η ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ


Ο θάνατος του Ledger, που με σόκαρε πολύ όταν τον πληροφορήθηκα, με έβαλε σε σκέψεις και μου προκάλεσε ηθικά διλήμματα. Άξιζε όλο αυτό που έκανε στον εαυτό του; Άραγε πέθανε «ευτυχισμένος», ήταν ικανοποιημένος όταν πέρασε, που λένε, η ζωή του μπροστά από τα μάτια του;

I don't feel like I have anything to lose, so I don't really understand what I'm putting at risk” (Δε νιώθω πως έχω κάτι να χάσω, οπότε δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι διακινδυνεύω). Αυτά τα λόγια του τριγυρνούσαν επί μήνες στο μυαλό μου.


Δεν κατάφερα να δώσω απάντηση, κι ίσως δεν καταφέρω και ποτέ, το μόνο σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος και οι επιλογές που έκανε, τον εκτόξευσαν στην κορυφή. 



Επιμέλεια: Μαρίνα Καλογεροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας