Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Περπατούσαν κάποτε ο φεμινισμός, ο σεξισμός κι ένας ηλίθιος…



Τι σχέση θα μπορούσαν άραγε να έχουν οι θεωρίες ισότητας των φύλων, ο Κασιδιάρης, τα Jumbo κι ένα πασχαλινό αυγό; Προφανώς καμία, εκτός κι αν είσαι ο ηλίθιος του τίτλου.



Στα πατημένα μου 21 χρόνια πλέον, έχω πάρει απόφαση ότι οι Έλληνες είναι ο πιο ημιμαθής λαός. Κι όταν λέω ημιμαθής, προφανώς εννοώ κι όλα τα συνακόλουθα του ημιμαθούς: ξερόλας με ακραίες απόψεις, ευκολόπιστος, συνωμοσιολόγος και μπουρδολόγος.
Κάνοντας υπαγωγή αυτών των χαρακτηριστικών σε πραγματικά πρόσωπα, διαπιστώνω αμέσως ότι η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει γάντι τόσο σε ακροδεξιά όσο  και ακροαριστερά στοιχεία, αλλά θα επιμείνω στα δεύτερα.

Μέσα στο συνονθύλευμα της ακροαριστεράς, σε μία άκρη υπάρχει ο ακραίος φεμινισμός, που στην πραγματικότητα αδιαφορεί για την ισότητα και επιζητά την πρωτοκαθεδρία των γυναικών στην «πάλη» μεταξύ των δύο φύλων, καθώς, φυσικά, όλοι οι άντρες είναι γουρούνια.

Και μέσα στο απόλυτο παραλογισμό, εν έτει 2016 ο ακραίος φεμινισμός κι οι οπαδοί του επιτίθενται στη Δημητρίου επειδή ζήτησε από ένα τύπο να τσουγκρίσουν αυγά. Γιατί... σε τι κοινωνία θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Οι άντρες θα χτυπάνε αυγά; Μπορεί να φτιάξουν και κανα κέηκ να μας πάρουν τη θέση στη κουζίνα στο τέλος. Ανεπίτρεπτα πράγματα. Κάπως έτσι άρχισε ένας ανηλεής πόλεμος μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφημερίδες, την τηλεόραση, και εν τέλει τα δικαστήρια, με απαίτηση να κατέβει η διαφήμιση λόγω σεξιστικού περιχομένου. Μάθαμε κάτι απίστευτες ενώσεις του τύπου Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών ή Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Ισότητα στα αυγά; Να είναι όλα κόκκινα; Μη μας ξεφύγει κανένα και γίνει ροζ πον πον;

Και ξαφνικά θυμάμαι αντίστοιχη περίπτωση φεμινιστικού παροξυσμού, τότε που ο Κασιδιάρης χτύπησε την Κανέλλη. Κι απορώ, ποιος μπορεί να εξισώνει ένα (κακού) χιουμοριστικού περιεχομένου βίντεο με πασχαλινά αυγά, με την on air βιαοπραγία μιας γυναίκας από ένα φασίστα. Κι ως δια μαγείας, την απάντηση μου τη δίνει ο τίτλος.

Για τα όρια στη σάτιρα και το χιούμορ τα έχουμε ξαναπεί. Μου φαίνεται αδιανόητο να θεωρεί νοήμον ον ότι στο άκουσμα του «χτύπα σαν άνδρας» ένα πιτσιρίκι 10 χρονών, από αθώο φαφούτικο αγαπισιάρικο μπούλικο παιδάκι θα μετατραπεί σε τραμπούκο γυναικών. Μου θυμίζει αντίστοιχη νοοτροπία παππούδων στα τέλη των 90s, σύμφωνα με την οποία το πολύ San Andreas θα σε μετατρέψει σε στυγερό δολοφόνο. Ναι μαλάκα, όσο το πολύ Fifa με μετέτρεψε ξαφνικά από χοντρό, σε Ronaldo (που είναι κι αυτός χοντρός αλλά ξέρει και λίγη μπάλα).

Στο θέμα μας. Μετά το σάλο που προκλήθηκε από μεσαιωνικής αντιλήψεως ηλιθίους, τα Jumbo αποφάσισαν να κατεβάσουν τη διαφήμιση. Κι αυτή η κίνηση μπορεί όντως να έκανε καλό στην τηλεόραση και την αισθητική μας, έστειλε όμως το λάθος μήνυμα σε μια άμορφη κοινωνία που αναζητεί την ταυτότητά της: Οι τραμπούκοι μπορούν να επιβάλλονται. Ο μεσαίωνας είναι εδώ.

Συμπέρασμα: Είναι λογικό να περνάς το μήνυμα ότι ο φασισμός είναι εδώ ενωμένος δυνατός, αλλά είναι «κοινωνικά ανεπίτρεπτο» να ζητάς να σου τσουγκρίσουν το αυγό.

Υ.Γ. Δε θέλω καν να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν στο «Χτύπα σαν άνδρας» της Άντζελας, ο τύπος απαντούσε "Γύρνα κώλο" (του αυγού πάντα)

Επιμέλεια: Γαβριήλ Γαβριηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας