Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Οι 10 "Σταχτοπούτες" του παγκόσμιου ποδοσφαίρου


Το ζήσαμε και αυτό! Η Λέστερ είναι πρωταθλήτρια Αγγλιας. Μετά από εννέα μήνες αναμονής όλος ο πλανήτης είχε την τύχη (εκτός από τους φίλους της Τότεναμ, που μάλλον είχαν την ατυχία) να ζήσει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Και το χαρήκαμε όλοι, (εκτός πάλι από τους φίλους της Τότεναμ) το χαρήκαμε γιατί ως σωστοί ποδοσφαιρόφιλοι ζούμε για τέτοια ποδοσφαιρικά θαύματα. Παρόλ'αυτά η Λέστερ δεν αποτελεί την μοναδική "Σταχτοπούτα" του ποδοσφαίρου, ανά καιρούς πολλές είναι οι ομάδες που άφησαν με ανοιχτό το στόμα όλο το πλανήτη με τα κατορθώματα τους. Το Blog Eponymous είναι λοιπόν εδώ για να σας θυμίσει δέκα από τα μεγαλύτερα και αναπάντεχα κατορθώματα που έχουν συμβεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.


10. Λάρισα 1988

1η Μαΐου 1988.  Στο 87ο λεπτό το γήπεδο "Αλκαζάρ" παίρνει φωτιά. Ο αείμνηστος παίχτης της Λάρισας, Γιώργος Μητσιμπόνας σκοράρει απέναντι στον Ηρακλή δίνοντας το πρώτο τίτλο σε ομάδα της επαρχίας. Η Λάρισα εκείνη τη χρονιά θα έσπαγε το κατεστημένο των ομάδων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λίγο έλειψε κιόλας να κάνει το νταμπλ εκείνη τη χρονιά όμως τον δρόμο της έκοψε στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός.

9. Ίπσουιτς 1962

Μια ανάλογη ιστορία με της Λέστερ βρίσκουμε 54 χρόνια πριν! Η Ίπσουιτς υπό τις οδηγίες του Αλφ Ράμσεϊ θα έπαιρνε το πρώτο και μοναδικό της πρωτάθλημα και θα στευόταν πρωταθλήτρια Αγγλίας και μάλιστα ως νεοφώτιστη! Η συνέχεια δεν θα ήταν ανάλογη καθώς την επόμενη χρονιά θα τερμάτιζε στην 17η θέση αλλά το κατόρθωμα της παραμένει και σήμερα αξιοσημείωτο.

8. Εθνική Δανίας 1992

Η ιστορία είναι πάνω-κάτω γνωστή. Στα προκριματικά του Euro του 1992 η τότε Γιουγκοσλαβία τερμάτισε στην πρώτη θέση αφήνοντας εκτός την Δανία. Με το ξέσπασμα όμως του πολέμου η Uefa απέκλεισε τους Γιουγκοσλάβους δίνοντας το εισιτήριο για τα τελικά στην ομοσπονδία της Δανίας. Η Δανική ομοσπονδία πληροφορήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης για την συμμετοχή της πιάνοντας την στον ύπνο. Οι παίχτες έχοντας τελειώσει όλες τους τις υποχρεώσεις ήταν σε διακοπές και "έτρεχαν" τελευταία στιγμή να ενσωματωθούν στη ομάδα. Ο Λάουντρουπ ήταν ο μοναδικός που αρνήθηκε να συμμετάσχει θέλοντας να συνεχίσει τις διακοπές του στη Μύκονο! Τελικά οι Δανοί πήγαν στα τελικά στη γειτονική Σουηδία και μετά από μία εξαιρετική πορεία απέκλεισε στα πέναλτι τους Ολλανδούς που ήταν φαβορί. Στον τελικό αντιμετώπισε άλλο ένα φαβορί, την Γερμανία, που κέρδισε τελικά με 2-0.

7. Βερόνα 1985

Είναι το ιταλικό θαύμα. Η ομάδα που έσπασε την κυριαρχία των Ίντερ, Γιουβέντους, Τορίνο αλλά κυρίως της Μίλαν που κυριαρχούσε τη δεκαετία του '80. Η ομάδα της Βερόνα άφησε το δικό της στίγμα στο ιταλικό πρωτάθλημα, τερματίζοντας στη πρώτη θέση με 43 βαθμούς, πάνω από το Τορίνο. Η ιταλική ομάδα άφησε εποχή όμως όχι μόνο στα εγχώρια κύπελλα αλλά και στα ευρωπαϊκά με έναν τρομερό κορμό ποδοσφαιριστών όπως Γκαρέλα, Φερόνι, Μαρανγκόν, Τριτσέλα, Φοντολάν και πολλών ακόμα που αποτέλεσαν μήλα της έριδος για πολλές ομάδες αργότερα.

6. Μπλάκμπερν 1995

Εδώ έχουμε μια ιστορία σχεδόν ίδια με της Ίπσουιτς. Το 1992 ένας ντόπιος επιχειρηματίας ο Τζακ Γουόρνερ αποφάσισε να στηρίξει την ομάδα της καρδιάς του. Επένδυσε στην ομάδα και δύο χρόνια αργότερα γεύτηκε την χαρά της ανόδου στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Την χρονιά που ανέβηκε γεύτηκε την χαρά της κατάκτησης του τροπαίου. Με προπονητή τον πάλαι ποτέ παίχτη και θρύλο της Λίβερπουλ Κένι Ντάλγκλις και με παίχτες όπως ο Άλαν Σίρερ, ο Σαντόν και ο Σέργουντ η Μπλάκμπερν τερμάτισε στη πρώτη θέση. Η πτώση ήταν εξίσου απότομη καθώς την επόμενη χρονιά τερμάτισε 17η ενώ δύο χρόνια μετά υποβιβάστηκε ξανά.

5. Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 2000

Ντεπόρ! Ντεπόρ! Ιαχές σε όλο το "Ριαθόρ" και πανζουρλισμός για αυτή την ομάδα που άφησε εποχή στις αρχές του 2000. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 1998 με παίχτες όπως ο Ρόι Μακάι, ο Βίκτορ, ο Σόνγκο, ο Σούρερ που αργότερα έπαιξε στον Ολυμπιακό, ο Φλάβιο Κονσεισάο που έπαιξε στον Παναθηναϊκό και υπό τις οδηγίες του Χαβιέρ Αρουέτα η Λα Κορούνια ήταν στα καλύτερα της μέχρι το 2005. Το 2000 η Λα Κορούνια θα έπαιρνε το πρωτάθλημα και θα διέλυε και την Μπαρτσελόνα και την Ρεαλ Μαδρίτης. Εμφανίσεις τρομερές έκανε και στο Champions League όταν ανέτρεψε το εις βάρος της 3-0 από την Μίλαν στην Ισπανία κερδίζοντας 4-0!

4. Βόλφσμπουργκ 2009

Άλλη μια ιστορία νεοφώτιστης, αυτή τη φορά στην Γερμανία. Το 2009 θα κατακτούσε το "μεγάλο πιάτο" αφήνοντας πίσω της την Μπάγερν Μονάχου. Με προπονητή τον Φέλιξ Μάγκατ και με ένα από τα πιο φονικά δίδυμα στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος, τον Γκραφίτε και τον Τζέκο που σκόραραν 80 γκολ σε 34 αγώνες (!) η Βόλφσμπουργκ βγήκε πρώτη και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League.

3. Μονπελιέ 2012

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θαύμα. Σε ένα γαλλικό θαύμα. Το 2012 ήταν η χρονιά μιας άλλης "Σταχτοπούτας", ήταν η χρονιά της Μονπελιέ. Η επαρχιακή ομάδα του Μονπελιέ θα ανέβαινε στην Ligue 1 το 2009, τρία χρόνια αργότερα και με έναν καταπληκτικό Ολιβιέρ Ζιρού, που σκόραρε 25 γκολ εκείνη την χρονιά, θα κατάφερνε να κατακτήσει το γαλλικό πρωτάθλημα. Στην δεύτερη θέση άφησε την πολύ πιο πλούσια Παρί Σεν Ζερμέν. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο πρόεδρος υποσχέθηκε να βάψει τα μαλλιά του στα χρώματα της ομάδας.. και το έκανε!

2. Εθνική Ελλάδος 2004

Το πιο δικό μας θαύμα, αυτό που μας έκανε να βγούμε στους δρόμους. Το 2004 ο Ότο Ρεχάγκελ θα οδηγούσε την Ελλάδα στα τελικά του Euro στην Πορτογαλία. Εκεί η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε την διοργανώτρια του Luis Figo και - νεαρού τότε - Cristiano Ronaldo. Η Εθνική με τα γκολ του Γιώργου Καραγκούνη και του Αγγέλου Μπασινά θα έφτανε στη νίκη με 2-1. Ακολούθησαν η ισοπαλία με την Ισπανία και η ήττα (που όμως δεν επηρέασε την πορεία του αντιπροσωτευτικού μας συγκροτήματος) από τη Ρωσία και η Ελλάδα θα βρισκόταν στην φάση των "8". Νίκη στα προημιτελικά επι της Γαλλίας και στα ημιτελικά επί της Τσεχίας με 1-0. Στον τελικό θα κέρδιζε ξανά με 1-0 την διοργανώτρια Πορτογαλία φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης, κάνοντας όλο τον κόσμο να παραμιλάει.

1. Νότιγχαμ Φόρεστ

Προσωπικά πιστεύω το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα. Η ιστορία έχει ως εξής: Τη σεζόν 1975/76 το προπονητικό δίδυμο Μπράιαν Κλαφ και Πίτερ Τέιλορ θα κατέφθαναν στο Νότιγχαμ να αναλάβουν την καθοδήγηση της τοπικής ομάδας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1978 η Φόρεστ θα έφτανε στην πρώτη κατηγορία και από την πρώτη χρονιά θα έπιανε την κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το θαύμα δεν σταματάει όμως εδώ. Το 1979 η ομάδα θα αγωνιζόταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και θα έφτανε μέχρι τον τελικό όπου θα κέρδιζε την Σουηδική Μάλμε με 1-0. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο καλά στις εγχώριες διοργανώσεις καθώς θα έπεφτε ξανά στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Την επόμενη χρονιά η Φόρεστ αν και στην δεύτερη κατηγορία θα αγωνιζόταν ξανά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ως νικήτρια της διοργάνωσης. Εκείνη την χρονιά λοιπόν αν και είχε φύγει από τα αγγλικά "σαλόνια", κατάφερνε να φτάσει πάλι μέχρι τον τελικό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών όπου θα έβγαινε ξανά νικήτρια αυτή τη φορά επί του Αμβούργου ξανά με 1-0. Αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα αλλά και το πιο διαχρονικό!



Επιμέλεια: Μάριος Μαύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας