Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Τι εστί Βουδαπέστη;

Αχ, Βουδαπέστη.
Όντας φοιτητής, την έχεις ακούσει άπειρες φορές από φίλους, γνωστούς, αδέρφια, ξαδέρφια. Δεν υπάρχει άτομο που να μην του έχω μιλήσει γι'αυτή την πόλη -sorry guys- από τότε που την επισκέφθηκα. Είναι η πόλη που διχοτομείται από τον Δούναβη και από την μία όχθη, δεσπόζει η αναρριχώμενη στους λόφους αριστοκρατική Βούδα κι από την άλλη, η επίπεδη και καταπράσινη Πέστη. Είναι η πόλη που το βράδυ είναι ακόμη καλύτερη. Συνδυάζει ιδιαίτερο και πολύβουο nightlife για όλα τα γούστα -ιδανικότατο για φοιτητές, καθώς τα ποτά είναι πάμφθηνα- με love is in the air ατμόσφαιρα λόγω της essence που αποπνέουν οι φωταγωγημένες γέφυρες, το Κοινοβούλιο και τα παλάτια.

Παραθέτω μία must list που έφτιαξα ύστερα από την εις διπλούν πολυήμερη περιπλάνησή μου σ'αυτή την μαγική πόλη. Αν ενδιαφέρεστε, βέβαια, για clubs και ξεφάντωμα, δυστυχώς, δε θα σας καλύψω. Google is our best friend.

 Όταν (και δεν λέω αν) την επισκεφτείτε,λοιπόν, μην ξεχάσετε:

1) Να περπατήσετε στην Chain Bridge ή διαφορετικά Αλυσιδωτή Γέφυρα, ειδικά το βράδυ, και με κάθε βήμα σας, να νιώσετε την νυχτερινή αύρα του ποταμού και να χαζέψετε τα αναρίθμητα λουκέτα που έχουν κρεμάσει σε κάθε της σημείο ερωτευμένα ζευγαράκια για να κλειδώσουν την αγάπη τους (υπερβολικά μελό αλλά όμορφο).

2) Να ανεβείτε στο Gellert Hill ή Λόφο του Γκέλλερτ και να απολαύσετε την καταπληκτική θέα με ένα ποτήρι καλό κρασί και ακόμη καλύτερη παρέα. Βρείτε μια γωνία, χαλάρωστε κι enjoy, θα με θυμηθείτε.

3) Αν έχετε ακριβά γούστα -κι αν δεν έχετε, θ' αποκτήσετε αναμφισβήτητα για χάρη αυτού του μαργαριταριού- να κάνετε κράτηση σ' ένα από τα καλύτερα εστιατόρια που θα δειπνήσετε ποτέ, το Halaszbastaya Restaurant ή Προμαχώνας των Ψαράδων. Εξυπηρέτηση από σερβιτόρους συγχρονισμένους σαν σε καλοχορογραφημένο νούμερο που συνοδεύεται από τους μελωδικούς τόνους βιολιού, τσέλο και κοντραμπάσου που κάνει την ήδη ρομαντική ατμόσφαιρα με τα ψηλόλιγνα κεριά και την θέα να θυμίζει όνειρο. Και το κυριότερο; Πολύ ιδιαίτερα gourmet πιάτα με γεύσεις που θα κάνουν τον ουρανίσκο σας να αναστενάξει. Αξίζει κάθε φιορίνι!

4) Να κάνετε κρουαζιέρα στον Δούναβη με ποταμόπλοιο το βράδυ, σί-γου-ρα! Θα απολαύσετε πολύ καλής ποιότητας φαγητό σε μπουφέ, ζωντανή μουσική -ξανά- και θέα στις όχθες του Δούναβη, ενώ θα περνάτε μπροστά από το φωτισμένο Κοινοβούλιο, το Νησί της Μαργαρίτας και κάτω από τις δημοφιλείς γέφυρες της Βουδαπέστης. Ρομαντισμός στο έπακρο, έχω γίνει γραφική, ναι, σταματάω.

5) Να βάλετε στην βαλίτσα σας αθλητικά παπούτσια γιατί το Margaret Island ή Νησί της Μαργαρίτας σηκώνει περπάτημα. Ένα καταπράσινο νησάκι στην μέση του Δούναβη με ποδηλατόδρομο και ειδικά διαμορφωμένο δρόμο για πεζούς περιμετρικά του. Για εσάς που δεν είστε τύποι της άσκησης από την άλλη, εντοπίστε το συντριβάνι, ξαπλώστε στο γρασίδι και γίνετε θεατές ενός χαριτωμένου show που λαμβάνει χώρα κάθε φορά που το ρολόι χτυπάει ακριβώς. Τα νερά του σιντριβανιού ανεβοκατεβαίνουν και χορεύουν στους ρυθμούς τεσσάρων μουσικών κομματιών από Vivaldi μέχρι Βeatles και η διάθεσή σας -αν τύχει να μην είναι τόσο καλή, που δε θα τύχει- θα ανέβει στα ύψη!

6) Να σταθείτε στην Πλατεία των Ηρώων και να παρατηρήσετε τις επιβλητικές φιγούρες που συνοψίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ουγγαρίας. Ύστερα, να κατευθυνθείτε προς το City Park, το μεγαλύτερο πάρκο της Βουδαπέστης, στο κέντρο του οποίου υπάρχει μία πανέμορφη τεχνητή λίμνη που το καλοκαίρι πλέουν καραβάκια και τον χειμώνα μετατρέπεται σε παγωμένη πίστα για πατινάζ. Δοκιμάστε τα cocktails του Robinson Restaurant, περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα και σταθείτε να θαυμάσετε το κάστρο Vajdahunyad που συγκεντρώνει Baroque, Gothic, Ρωμαϊκά και Αναγεννησιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής. Όλα τα παραπάνω, better at night!

7) Να βυθιστείτε στα καυτά νερά των λουτρών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης.Τα δημοφιλέστερα και μεγαλύτερα ιαματικά λουτρά στην Ευρώπη, είναι τα εξωτερικά λουτρά Szechenyi με θερμοκρασία νερού από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Φανταστείτε με 13 βαθμούς έξω εσείς να κολυμπάτε σε καυτά νερά, σαν μικρό σακουλάκι τσαγιού! Είναι εμπειρία.

8) Να πάτε οπωσδήποτε στο ''For Sale'', μία pub που έχει παντού αφισοκολλημένα σουπλά με μηνύματα πελατών σε κάθε γλώσσα και σε κάθε τραπέζι ένα μεγάλο καλάθι με φυστίκια αράπικα που τα τσόφλια ΠΡΈΠΕΙ να τα πετάτε στο πάτωμα -δύσκολα θα έπινε χαλαρά μία μπυρίτσα η μητέρα μου ήσυχη εκεί. Πολύ ιδιαίτερο μαγαζί και σίγουρα αξίζει!

9) Τέλος, να τριγυρίσετε στο Central Market Hall ή σε απλά ελληνικά στην αγορά της πόλης και να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλυκό σνακ Kurtoskalacs που μοιάζει με καμινάδα, σούπα Goulash και Langos, τηγανίτα με κρέμα και τριμμένο τυρί -μιαααμ, θα ζητήσω να μου στείλουν ταπεράκια, αύριο κιολας.
À bientôt!


Επιμέλεια: Ευαγγελία Λύκου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας