Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Top 10 ευτράπελων των Oscar!

 
     Το ημερολόγιο σήμερα γράφει 16 Μαΐου. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, όχι όμως για το Hollywood. Σήμερα συμπληρώνονται 87 χρόνια από την πρώτη απονομή των βραβείων Oscar. Το μακρινό 1929 λοιπόν θα ξεκινούσε ένας θεσμός που έμελλε να αποτελέσει την πιο σημαντική διάκριση στο χώρο της 7ης τέχνης παγκοσμίως. Αστέρες, φώτα, λάμψη, δόξα είναι μόνο κάποιες λέξεις που συνοδεύουν τον διαγωνισμό. Παρ'όλ'αυτά κατά την διάρκεια των βραβείων δεν έχουν λείψει και παρατράγουδα. Το Eponymous Blog λοιπόν είναι εδώ για να σας δείξει δέκα από τις πιο περίεργες, σοκαριστικές και αστείες στιγμές των βραβείων.


10. Το ύποπτο Oscar 

Το 1993 για το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου υποψήφιες ήταν η Judy Davis, η Joan Plowright, η Miranda Richardson, η Marisa Tomei και η Vanessa Redgrave. Η τελευταία αποτελούσε αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη λόγω της εξαιρετικής ερμηνείας της στο "Howards End". Στη σκηνή για να απονείμει το βραβείο ανέβηκε ο Jack Palance ο οποίος παραδόξως ανακοίνωσε το όνομα της Marisa Tomei αφήνοντας άφωνη όλη την αίθουσα. Μετά από αυτή την απρόσμενη νίκη της Tomei οι φήμες ότι ο Palance διάβασε λάθος όνομα οργίασαν. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αλλά ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο πλανάται για εκείνη την απονομή.


9. Ένα φιλί γεμάτο πάθος

Το 2002 ο Roman Polanski σκηνοθετεί το αριστούργημα "The Pianist" με πρωταγωνιστή τον Adrien Brody. Είναι γνωστό ότι ο Brody για να μπει στο "πετσί του ρόλου" πούλησε όλα του τα υπάρχοντα, χώρισε με την σύντροφό του και έφυγε για την Ευρώπη με ελάχιστα χρήματα. Όπως είναι λοιπόν φυσικό όταν το βράδυ της απονομής άκουσε το όνομα του ως νικητή του Α' Αντρικού ρόλου από τα χείλη της Halle Berry, βγήκε από μέσα του όλη η ένταση των προηγούμενων μηνών. Αποτέλεσμα; ανέβηκε στη σκηνή και έδωσε ένα καυτό φιλί στα προαναφερθέντα χείλη της Berry.
Αν βιάζεστε να δείτε το φιλί πηγαίνετε στο 0:22!


8. Ο Ιταλός τρελάθηκε! 

Το 1999 ο Ιταλός κωμικός Roberto Benigni ήταν υποψήφιος για Oscar Α' Αντρικού ρόλου και Oscar Σκηνοθεσίας για την ξενόγλωσση ταινία "Life is Beautiful". Την ώρα λοιπόν που ανακοινώθηκε το όνομα του ως νικητής του Α' Αντρικού ρόλου ο Benigni έδειξε τη ευτυχία του λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε. Σε ένα κρεσέντο παραληρήματος ανέβαινε πάνω σε καθίσματα, έτρεχε στους διαδρόμους ενώ την ώρα του λόγου είπε χαρακτηριστικά "I want to make love to everyone here!"
Απολαύστε τον..


7. Έκταση!

Άλλο ένα παραλήρημα σαν αυτό του Benigni βρίσκουμε δύο χρόνια πριν. Εκείνη τη χρονιά υποψήφιος για Β' Αντρικού ρόλου ήταν ο αφρό-αμερικανός Cuba Gooding Jr. Με το άκουσμα λοιπόν του ονόματός του ο Cuba δεν μπορούσε να κρύψει με τίποτα τη χαρά του. Ανέβηκε στη σκηνή τρέχοντας και απλά μιλούσε. Ευχαριστούσε συναδέλφους, παραγωγούς, μάνατζερ και θεούς! Έχανε που και που τα λόγια του αλλά προς θεού δεν σταματούσε, ούτε ακόμα κι όταν η ορχήστρα ξεκίνησε να παίζει για να του κόψει τον λόγο εκείνος συνέχιζε!


6. Ένας άσχετος κέρδισε Oscar 

Πάμε τώρα αρκετά χρόνια πίσω. Τόσα που δεν μπορώ να συνοδεύσω το περιστατικό αυτό με βίντεο. 1938 λοιπόν. Η υποψήφια για Β' Γυναικείο ρόλο Alice Brady κερδίζει τελικά το βραβείο για την ερμηνεία της στο "Old Chicago". Δυστυχώς όμως η ίδια δεν θα κατάφερνε να παρεβρεθεί στην απονομή λόγω αρρώστιας. Όπως συνηθίζεται λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος άλλος πηγαίνει και το παραλαμβάνει εκ μέρους της. Στη σκηνή λοιπόν ανέβηκε ένας άντρας ο οποίος όμως ουδεμία σχέση είχε με την ηθοποιό. Παρέλαβε το βραβείο και έγινε.. "καπνός". Τον άντρα δεν το εντόπισαν ποτέ ενώ η Brady πέθανε ένα χρόνο αργότερα και δεν κράτησε ποτέ στα χέρια της το χρυσό αγαλματίδιο.

5. Που να είχε προετοιμαστεί κιόλας! 

1942, η Greer Garson ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το Oscar Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο "Mrs Miniver". Παίρνει το βραβείο, προχωράει προς το μικρόφωνο και λέει τα εξής λόγια: "Ουσιαστικά είμαι απροετοίμαστη..." και συνεχίζει έναν λόγο 6 λεπτών! Μέχρι και φιλοσοφική συζήτηση άνοιξε για τη φύση των βραβείων αφού πρώτα έχει ευχαριστήσει άπαντες! Λέγεται μάλιστα πως η παρουσιάστρια της βραδιάς έκατσε όσο η Garson μιλούσε. Τελικά ο λόγος μπήκε στο βιβλίο Γκίνες και η Ακαδημία μετά από αυτό έβαλε όριο 45 δευτερολέπτων στους λόγους των βραβευμένων.

4. Δύο σε ένα..

Ένα μοναδικό περιστατικό συνέβη στην 16η απονομή των βραβείων. Ο Barry Fitzgerald έγινε ο πρώτος και μοναδικός ηθοποιός ο οποίος προτάθηκε για το βραβείο Α' και Β' αντρικού ρόλου. Όχι όμως σε δύο διαφορετικές ταινίες, για δύο διαφορετικούς ρόλους αλλά για την ίδια ταινία ("Going My Way") για τον ίδιο χαρακτήρα! Τελικά απέσπασε το βραβείο Β' Αντρικού ρόλου. Τελικά η Ακαδημία άλλαξε τους κανονισμούς υποψηφιοτήτων για να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

3. Κάμψεις στη σκηνή

Τον θυμάστε τον Jack Palance από το νούμερο 10; Αυτόν που ακούγεται ότι διάβασε λάθος όνομα; Εε δεν είναι μόνο αυτό το ευτράπελο το οποίο έχει κάνει! Έναν χρόνο πριν κάνει (;) την γκάφα με το όνομα, ήταν υποψήφιος για Oscar Β' Αντρικού ρόλου για την ταινία "City Slickers" σε ηλικία 72 χρονών. Ανεβαίνοντας στη σκηνή και παραλαμβάνοντας το βραβείο αποφάσισε να δείξει στον παρουσιαστή και συμπρωταγωνιστή του Billy Crystal πως αξίζει παραπάνω από εκείνον. Με ποιον τρόπο; Ξεκίνησε να κάνει κάμψεις στη σκηνή και μάλιστα με ένα χέρι! Έπειτα από αυτό ο Billy Crystal σχολίασε: "Τώρα μάλλον θα πάει να κάνει bungee jumping από την πινακίδα του Hollywood."


2. Ένας γυμνός στα Oscar! 

Μήπως σας έρχεται στο νου εκείνος ο τύπος που εισέβαλε στον τελικό του Euro το 2004 που κέρδισε η Ελλάδα; Ε, κάτι παρόμοιο είχαμε και στα Oscar. Το 1974 ο David Niven ήταν ο παρουσιαστής των βραβείων. Είχε ανέβει λοιπόν στη σκηνή για να υποδεχτεί την Elizabeth Taylor η οποία θα ανακοίνωνε τον νικητή του βραβείου Α' Αντρικού ρόλου. Μόνο που λίγο πριν την καλωσορίσει ένας κύριος ονόματι Robert Opel έκανε την εμφάνιση του ακριβώς από πίσω του.. γυμνός! Ο Niven τον αντιλήφθηκε και με χαρακτηριστικό αγγλικό χιούμορ σχολίασε το... μέγεθος του κυρίου.

1. Ένας "Νονός" και μια Ινδιάνα 

Το 1972 παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η - κατά πολλούς - καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Το "Godfather", το αριστούργημα του Francis Ford Coppola προτάθηκε για δέκα Oscar και κέρδισε τρία μεταξύ των οποίων Α' Αντρικού ρόλου. Νικητής της κατηγορίας ήταν ο μεγάλος Marlon Brando. Όλοι λοιπόν περίμεναν το βράδυ της απονομής να δουν τον Brando να παραλαμβάνει το βραβείο αντ' αυτού όμως είδαν μια ιθαγενή Ινδιάνα ονόματι Sacheen Littlefeather. Η Sacheen ανέβηκε στη σκηνή και ανακοίνωσε πως ο πρωταγωνιστής αρνούνταν να δεχτεί το βραβείο. Αυτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ιθαγενείς από την βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Πολλοί επικρότησαν την κίνηση αυτή ενώ κάποιοι γιούχαραν. Όπως και να χει η Sacheen βγήκε κερδισμένη αφού λίγους μήνες μετά έκανε γυμνή φωτογράφιση στο Playboy!


Επιμέλεια: Μάριος Μαύρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ονοματεπώνυμο

το σχόλιό σας